Avortul spontan: cauze și simptome. Vindecarea emoțională este cea mai grea

avort
Imagine de BRUNA BRUNA via Pixabay

Avortul este pierderea spontană a sarcinii înainte de săptămâna 20. Deși în statistici este trecut că aproximativ 10-20% din sarcini se termină cu avort, sunt cazuri când avortul se produce mult mai devreme, poate atunci când femeia nici nu știe că este însărcinată.

De cele mai multe ori cauza principală a avortului spontan este faptul că fătul nu se poate dezvolta normal. Este dificil însă pentru medici să determine care a fost cauza exactă a avortului.

Avortul implică și partea emoțională și, deși este o experiență relativ frecventă, de cele mai multe ori cuplurile sau femeia care a avut sarcina nu o consideră ceva ușor de acceptat.

Simptomele avortului spontan:

Acestea apar de obicei înainte de săptămâna 20 de sarcină, iar semnele principale sunt:

  • sângerarea vaginală
  • durere sau crampe abdominale la nivelul spatelui
  • scurgere vaginală

Recomandarea în ceea ce privește eliminarea țesutului de sarcină este să îl colectezi într-un vas curat și să îl duci la spital pentru analize.

Cauzele avortului spontan

Cele mai multe avorturi apar pentru că fătul nu se dezvoltă normal. Anomaliile genetice sau cromozomiale apar întâmplător, pe măsură ce embrionul se divide și crește – și nu sunt anomalii moștenite de la părinți.

Și afecțiunile mamei pot cauza avortul: diabetul, infecțiile, problemele hormonale, probleme la nivelul uterului, afecțiuni tiroidiene.

Factorii de risc în cazul avortului spontan

Femeile cu vârsta peste 35 ani au un risc mai mare decât cele mai tinere. La 35 de ani, riscul de avort este de aproximativ 20%, iar la 45 ani este de aproape 80%

Femeile care au mai trecut prin avorturi au risc mai mare de a pierde o sarcină.

Femeile care au boli cronice au risc crescut de avort spontan.

Fumatul, alcoolul, drogurile favorizează avortul.

Atât greutatea mai mică, cât și obezitatea, ambele pot crește riscul de avort.

Medicul va face o serie de analize pentru a investiga cauza unui avort:

  • medicul va evalua colul uterin;
  • va verifica cordul fetal;
  • măsurarea hormonului de sarcină beta HCG poate fi utila pentru a stabili dacă s-a eliminat tot țesutul placentar;
  • teste din țesutul embrionar,

Tratamentul îl va decide medicul. Acesta îți va recomanda repaus până sângerarea se va opri, iar facă avortul deja s-a produs, poți aștepta până când avortul se va produce natural, poți opta pentru tratament medicamentos dacă vrei să grăbești procestul și să elimini mai repede țesutul sau poți alege tratament chirurgical.

Ce se întâmplă după

Refacerea fizică durează de la câteva ore până la câteva zile, este posibil să rămâi iar însărcinată la următorul ciclul menstrual, dar în acest caz trebuie să dicuți cu medicul. Cea mai grea etapă este reprezentată de vindecarea emoțională care poate dura mult mai mult decât cea fizică.

Alimente

tapioca

Tapioca, perlele delicioase din farfuria ta

Tapioca este un aliment cu proprietăți nutritive unice, care se extrage din manioc. Aceasta se mai numește cassava, madioca, yuca, [...]

Sanatate

izolare

Cine are cel mai multe de suferit din cauza COVID-19. Pe plan psihic ei sunt cei mai afectați

Criza coronavirusului face victime în întreaga lume. Oamenii sunt speriați și panicați de situația în care se află. Unii se [...]

Alimente

iaurt

Mănânci iaurt cu fructe sau cereale? Uite ce spun specialiștii despre el

Multe teorii susțin că iaurtul este un aliment bun pentru sănătate, ajută la slăbit, dar în varianta simplă, naturală, fără [...]