Ai un copil care își suge degetul? Vezi ce spun medicii

bebeluș
Imagine de Christian Luiz via Pixabay

Suptul degetului este un lucru normal la copii sau la sugari spun medicii. Este un instinct natural care apare încă din primele luni de viață sau chiar din perioada intrauterină.

NU trebuie să te îngrijorezi mai spun specialiștii. Este un instinct natural care se diminuează în timp, până în jurul vârstei de 6 ani. Ce se întâmplă mai apoi îi îngrijorează pe părinți de fapt. Sunt unii copii care continuă să-și sugă degetul și după această vârstă pentru că are un efect calmant asupra lor.

Simptome

Pentru că de cele mai multe ori copiii care sug degetul îl plasează deasupra limbii, în acest fel degetul va împinge în afară dinții superiori și înăuntru dinții inferiori. Sunt și copii care pe lângă suptul degetului mai au și alte activități în timp ce fac acest lucru, se joacă cu șuvițele de păr, cu lobii urechii sau freacă în mână o bucată de material.

Specialiștii spun că la copiii sub 4 ani suptul degetului nu este o problemă, dar dacă acest gest continuă și după această vârstă, pot apărea alte complicații:

  • Copii care vor face acest lucru pot dezvolta probleme de natură emoțională, de lipsă de respect față de sine dacă vor fi certați sau pedepsiți pentru că fac acest lucru.
  • Se pot confrunta cu probleme de dentiție dacă perioada în care au supt degetul este mare. Suptul degetului poate determina alinierea anormală a dinților, de exemplu.
  • Se pot dezvolta probleme de vorbire din cauza suptului unui deget. Cele mai frecvente sunt problemele de pronunție, bâlbâielile sau scoaterea afară a limbii în anumite momente de pronunție a cuvintelor.

Dacă un copil continuă să-și sugă degetul și după vârsta de 5 ani, atunci este nevoie de o evaluare stomatologică, o evaluare a vorbirii sau chiar un consult pshihologic.

Un alt subiect care îi preocupă de părinți este masturbarea la copii. Citește mai multe în articolele de mai jos:

Cel mai sigur tratament pentru suptului degetului este terapia. Este nevoie de ea numai atunci când acest obicei se asociază cu trasul de păr, se continuă cu agresivitate obiceiul după vârsta de 5 ani, apar tulburări de vorbire sau modificări ale danturii.

Specialiștii spun că suptul degetului se poate rezolva de cele mai multe ori cu terapie la domiciliu, dar trebuie să accepte și copilul acest lucru. Unii specialiști consideră că terapie cu recompensa este cea mai indică pentru a scăpa de acest gest.

Vezi ce poți face pentru a-l ajuta pe copil să renunțe la acest gest:

  • distragerea atenției copilului de la acest obicei prin angajarea în diferite activități;
  • acordarea de mai multă atenție;
  • limitarea locurilor în care copilul poate face acest lucru;
  • se îndepărtează obiectele pe care copilul le asociază cu suptul degetului, la început pentru perioade scurte în timpul zilei, pe măsură ce copilul învață să controleze, se mărește timpul în care aceste obiecte sunt îndepărtate;
  • i se explică copilului efectele pe care le are suptul degetului;
  • se pun mănuși pe mâinile copilului sau se leagă degetele cu bandă adezivă, cu explicația că aceste măsuri nu sunt o pedeapsă;
  • se instituie un sistem de recompense.

Afectiuni

durere

Cum se manifestă crizele de bilă și de ce femeile sunt de două ori mai predispuse să le facă

Litiaza biliară este o afecțiune pe care toată lumea o cunoaște sub numele de pietre la fiere. Criza de bilă [...]

Psihologie

stimă de sine

Vârsta exactă la care o persoană are cea mai mare stimă de sine. Când te simți cel mai bine în pielea ta

Deși se spune că persoanele tinere sunt cele care pot „muta munții”, studiile recente dezvăluie altceva în legătura cu stima [...]

Sanatate

sâni

Ai păr pe sâni? Care sunt cauzele și ce trebuie să faci

Faptul că observi din ce în ce mai multe fire de păr în jurul mameloanelor nu este un lucru care [...]