Suptul degetului este un lucru normal la copii sau la sugari spun medicii. Este un instinct natural care apare încă din primele luni de viață sau chiar din perioada intrauterină. NU trebuie să te îngrijorezi mai spun specialiștii. Este un instinct natural care se diminuează în timp, până în jurul vârstei de 6 ani. Ce se întâmplă mai apoi îi îngrijorează pe părinți de fapt. Sunt unii copii care continuă să-și sugă degetul și după această vârstă pentru că are un efect calmant asupra lor.
Pentru că de cele mai multe ori copiii care sug degetul îl plasează deasupra limbii, în acest fel degetul va împinge în afară dinții superiori și înăuntru dinții inferiori. Sunt și copii care pe lângă suptul degetului mai au și alte activități în timp ce fac acest lucru, se joacă cu șuvițele de păr, cu lobii urechii sau freacă în mână o bucată de material.
Specialiștii spun că la copiii sub 4 ani suptul degetului nu este o problemă, dar dacă acest gest continuă și după această vârstă, pot apărea alte complicații:
Dacă un copil continuă să-și sugă degetul și după vârsta de 5 ani, atunci este nevoie de o evaluare stomatologică, o evaluare a vorbirii sau chiar un consult pshihologic.
Un alt subiect care îi preocupă de părinți este masturbarea la copii. Citește mai multe în articolele de mai jos:
Cel mai sigur tratament pentru suptului degetului este terapia. Este nevoie de ea numai atunci când acest obicei se asociază cu trasul de păr, se continuă cu agresivitate obiceiul după vârsta de 5 ani, apar tulburări de vorbire sau modificări ale danturii.
Specialiștii spun că suptul degetului se poate rezolva de cele mai multe ori cu terapie la domiciliu, dar trebuie să accepte și copilul acest lucru. Unii specialiști consideră că terapie cu recompensa este cea mai indică pentru a scăpa de acest gest.