Dinții tăi pot prinde o nuanță diferită de cea naturală sau se pot decolora din mai multe motive. Dacă îți dorești un zâmbet de revistă, ai ajuns unde trebuie, pentru că în acest material ți-am pregătit toate informațiile de care ai putea avea nevoie pentru a înțelege cum se face o albire dentară, dar și care sunt recomandările și contraindicațiile în acest sens. Iată ce ar trebui să știi despre acest subiect.
Există două motive principale pentru care dantura ta poate căpăta o culoare gălbuie sau își poate pierde din albul natural. Fie vorbim de o decolorare extrinsecă, adică de un motiv extern care determină modificarea nuanței naturale a dinților, fie de o decolorare intrinsecă, adică de o cauză internă, ca o reacție a organismului în fața anumitor obiceiurilor nesănătoase.
Atunci când discutăm despre motivele externe pentru care dinții tăi s-ar putea îngălbeni sau închide la culoare, luăm în calcul, în principal, alimentația. Dacă obișnuiești să mănânci sau să bei alimente ori lichide puternic colorate, e posibil ca smalțul dinților să se păteze în nuanța pregnantă a acestora.
De pildă, dacă preferi să te hidratezi cu un ceai negru sau să bei cafea ori vin roșu, cel mai probabil dinții tăi vor avea de suferit în acest sens, în timp. De asemenea, fumatul, pe lângă multe alte efecte adverse, are ca rezultat înnegrirea danturii.
În acest caz, e bine să îți modifici rutina zilnică și să te obișnuiești să te speli pe dinți sau să-ți perii dantura doar cu ajutorul unei periuțe de dinți de fiecare dată după ce te delectezi cu mâncărurile sau băuturile care ți-ar putea păta dinții.
Cauza intrinsecă a modificării nuanței naturale a danturii, adică cea care permite pătarea dinților de la interior către exterior, cuprinde cauze precum administrarea unui tratament medicamentos, o traumă dentară ori o boală a copilăriei sau o infecție puternică. Nu putem ignora nici cauza îmbătrânirii organismului, care poate veni la pachet și cu o pătare a danturii.
Cel mai simplu mod pentru a-ți recăpăta nuanța naturală a dinților este să apelezi la ajutorul specializat al unui stomatolog pe care îl poți obține la o clinică de albire dentară din Timișoara, din București, din Iași sau din oricare alt oraș al țării. Experiența specialiștilor în stomatologie, precum și produsele profesionale folosite în procesul de albire își vor spune cuvântul, astfel încât tu să poți ajunge la rezultatele dorite în cel mai scurt timp.
Totodată, de la stomatolog mai poți obține și tipul de tratament care poate fi administrat acasă, însă pentru a vedea efectele acestuia e nevoie de puțină disciplină pentru a urma întocmai sfatul medicului.
Tot de o rutină bine pusă la punct ai nevoie și dacă alegi să-ți albești dinții prin metodele tradiționale, precum utilizarea sucului de lămâie o dată pe săptămână în timpul periajului sau a bicarbonatului de sodiu, substanțe care promit curățarea în profunzime a danturii și diminuarea petelor acesteia.
Nici pastele de dinți cu efect de albire nu sunt de ignorat, deși, de cele mai multe ori, acestea se pot dovedi a fi destul de dure pentru smalțul dinților, care pot ajunge să se sensibilizeze după o durată prelungită de utilizare a acestui tip de produs cosmetic.
Acesta poate fi un efect advers și în cazul albirii profesionale a dinților în cadrul unui cabinet stomatologic, despre care aminteam mai sus. Vestea bună este aceea că sensibilitatea resimțită de va diminua de la un tratament la altul, mai ales dacă medicul stomatolog îți va recomanda anumite operațiuni care vor reduce din senzațiile neplăcute, așa cum poate fi tratarea sensibilității cu produse care conțin azotat de potasiu și gel de fluorură de sodiu.
Gingiile iritate sunt, de asemenea, un efect advers pe care anumiți pacienți îl resimt după o albire de dinți. Acest lucru se poate întâmpla din cauza contactului gingiilor cu produsul de albire, care, din nou, dispare odată cu trecerea timpului sau cu repetarea operațiunii de albire.
E posibil ca albirea dinților tăi să nu fie posibilă în cazul în care medicul stomatolog sesizează prezența unor carii în cavitatea bucală sau dacă anumite lucrări dentare sunt în plină desfășurare. Imediat ce alte posibile probleme stomatologice vor fi rezolvate, poți opta și pentru albirea dinților.
De asemenea, e bine să știi că albirea poate fi realizată doar pe dinții tăi naturali, nu și dacă ai anumite lucrări sau fațete aplicate. Va trebui să discuți cu medicul dentist despre cea mai bună soluție pentru obținerea unitară a culorii dinților, dacă ai implanturi, coroane, punți sau proteze.
Spălatul pe dinți după fiecare contact cu băuturile sau alimentele care îi pot păta este esențială, dacă vrei să-ți păstrezi culoarea naturală a dinților nealterată pentru cât mai mult timp.