Depresia este o tulburare mintală comună și una dintre principalele cauze ale dizabilității la nivel
mondial. La nivel global, se estimează că 264 de milioane de oameni sunt afectați de depresie, dar sunt afectate mai multe femei decât bărbați. Din păcate, aproape două treimi nu primesc ajutorul de care au nevoie. Mai jos ai mai multe detalii despre semnele depresiei la femei și cum să le recunoști.
Depresia la femei este foarte frecventă. De fapt, femeile au de două ori mai multe șanse de a dezvolta depresie clinică decât bărbații. Până la 1 din 4 femei este probabil să aibă un episod de depresie majoră la un moment dat în viață.
Depresia clinică este o tulburare gravă și generalizată a dispoziției. Provoacă sentimente de tristețe, deznădejde, neputință și lipsă de valoare. Depresia poate fi ușoară până la moderată, cu simptome de apatie, apetit redus, dificultăți de somn, stima de sine scăzută și oboseală constantă.
Principalele simptome ale depresiei la femei sunt:
Mania este o stare foarte energizată, cu dispoziție crescută, care poate apărea în tulburarea bipolară. Stările de spirit în tulburarea bipolară variază de-a lungul zilelor sau săptămânilor ori lunilor de la nivelurile scăzute ale depresiei la cele maxime ale maniei. Chiar dacă mania este o stare de spirit crescută, este gravă și necesită evaluare și tratament medical.
Simptomele maniei includ:
Înainte de adolescență, depresia este rară și apare aproximativ în aceeași rată la fete și la băieți. Dar, odată cu începerea pubertății, riscul unei fete de a avea depresie crește dramatic de două ori mai mult față de băieți.
Unii experți cred că șansa mai mare de depresie la femei poate fi legată de modificările nivelurilor hormonale care apar de-a lungul vieții unei femei. Aceste schimbări sunt evidente în timpul pubertății, sarcinii și menopauzei, precum și după naștere sau avort spontan.
În plus, fluctuațiile hormonale care vin odată cu ciclul menstrual din fiecare lună contribuie probabil la sindromul premenstrual (PMS) și la tulburarea disforică premenstruală (PMDD), un sindrom sever marcat în special de depresie, anxietate și schimbări de dispoziție care au loc cu o săptămână înainte de menstruație și interferează cu viața de zi cu zi.
Potrivit specialiștilor, lucrurile care cresc riscul de depresie la femei includ factori reproductivi, genetici sau alți factori biologici; factori interpersonali; și anumite caracteristici psihologice și de personalitate. În plus, femeile care se ocupă exclusiv de creșterea copiilor și sunt singure suferă mai mult stres, iar acesta din urmă poate declanșa simptome de depresie. Alte lucruri care ar putea crește riscul de depresie sunt:
Femeile pot suferi și depresie postpartum după naștere. Unii oameni suferă de tulburări afective sezoniere iarna. Depresia este o parte a tulburării bipolare.