Kombucha datează de mai bine de 2.000 de ani. Chiar dacă a căpătat popularitate mare în ultimii ani, e o băutură care se folosește de foarte mult timp. Află ce este kombucha și care sunt beneficiile acestei băuturi pentru sănătate.
Popularitatea acestei băuturi fermentate și ușor gazoase a explodat în ultimul deceniu, totalul vânzărilor la nivel mondial crescând de la milioane la miliarde.
Kombucha este cunoscută ca un elixir pentru sănătate care te poate ajuta să scapi de kilogramele în plus, să lupți împotriva bolilor și să-ți menții organismul într-o formă maximă.
Este o băutură fermentată făcută din ceai (de obicei fie negru, fie verde), zahăr, bacteriile „sănătoase”, drojdie.
De obicei, drojdia se fermentează între o săptămână și o lună. Rezultatul final este o băutură ușor carbogazoasă care are de obicei un gust de oțet.
Procesul de fermentare adaugă puțin alcool băuturii kombucha. Cu toate acestea, nivelurile de alcool sunt de obicei sub 0,5%, permițând vânzarea kombucha ca băutură nealcoolică.
Probioticele au „microbi sănătoși” în kombucha care pot face mult bine în corpul tău. Multe dintre beneficiile prezentate de kombucha sunt similare cu cele ale altor alimente fermentate, cum ar fi varza murată, murăturile, kimchi, chefirul și iaurtul.
Dar cercetările despre ceea ce face kombucha cu adevărat pentru sănătatea ta sunt oarecum limitate. Nu există multe studii solide și de bună calitate care să o susțină.
Nu conta pe câteva sticle de kombucha pentru a avea greutatea dorită.
„Nu m-aș aștepta să văd pierderea în greutate dacă doar bei kombucha și nu faci alte modificări ale dietei și ale exercițiilor fizice”, spune Zumpano. „Nu este atât de ușor. Ne-am dori să fie așa, dar pur și simplu nu este.”
Dar consumul de kombucha poate fi un pas pozitiv într-un plan de slăbire, mai ales dacă utilizezi ceaiul ca înlocuitor pentru băuturile carbogazoase din punct de vedere nutrițional.
Kombucha este încărcat cu antioxidanți și polifenoli care lucrează pentru a proteja corpul de daune. Acest lucru poate ajuta la limitarea inflamației cronice care poate duce la probleme de sănătate, cum ar fi boli de inimă, cancer și artrita.
„Se știe că polifenolii acționează ca antioxidanți puternici în organism și scad inflamația, care este cauza principală a multor boli și afecțiuni”, explică Smith. „Și procesul de fermentație crește de fapt cantitatea de polifenoli”. Cu toate acestea, băutura nu ar trebui văzut ca o soluție magică pentru inflamație.
Nu toate bacteriile sunt rele. Bacteriile „bune” sunt esențiale pentru ca microbiomul intestinal să prospere, iar alimentele fermentate precum kombucha conțin probiotice care ajută la menținerea acestor niveluri ridicate.
Această băutură poate ajuta cu adevărat să hrănească și să crească acele bacterii intestinale bune și sănătoase, care pot ajuta la scăderea oricăror bacterii rele. Menținerea acestui echilibru poate avea beneficii pozitive asupra sistemului digestiv și asupra sănătății generale și longevității.