Ce este nevralgia: simptome, cauze și tratament

O femeie care se confuntă cu nevralgia
Simptomele nevralgiei se pot acutiza pe timp pe noapte / Pixabay

Nevralgia sau durere neuropatică apare atunci când sunt afectați nervii care transportă senzațiile către creier. Simptomele sunt diferite decât cele date de alte tipuri de durere. Află mai multe despre ce este nevralgia și cum să recunoști simptomele ei.

Nevralgia poate afecta orice nerv din corpul tău, dar de obicei afectează unii nervi mai mult decât pe alții. Cele mai jos sunt cele mai populare exemple:

 • durere post-herpetică: aceasta se poate resimți după ce ai avut zona zoster și afectează aceeași zonă ca și erupția;
 • durere de trigemen: care provoacă durere în maxilar sau obraz;
 • occipitalpaină: provoacă durere la baza craniului, care se poate răspândi în spatele capului;
 • pudendalpaină: provoacă durere în „zona șai” dintre picioare.

Care sunt simptomele nevralgiei

Nevralgia se simte adesea ca o senzație de împușcătură, înjunghiere sau arsură. Uneori se poate simți la fel de ascuțit și brusc ca un șoc electric. De asemenea, este posibil să fii foarte sensibilă la atingere sau la frig.

Simptomele nevralgiei se pot acutiza pe timp pe noapte. Aceasta este o durere care poate afecta aspecte importante ale vieții, cum ar fi somnul, relațiile intime, munca și exercițiile fizice. Mulți oameni care se confruntă cu nevralgia pot devi furioși și pot avea anxietate și depresie.

Ce cauzează nevralgia

Nevralgia este de obicei cauzată de o leziune sau o boală care afectează sistemul nervos central (creierul și măduva spinării) sau nervii care ajung la mușchii și organe.

Cele mai comune cauze ale nevralgiei sunt:

 • o leziune a creierului, a coloanei vertebrale sau a nervilor;
 • alimentare slabă cu sânge a nervilor;
 • consum intens de alcool;
 • durere după o amputare;
 • deficit de vitamina B12 sau tiamină (vitamina B1);
 • medicamente.

Bolile care pot provoca nevralgia sunt infecții precum zona zoster și HIV/SIDA, scleroză multiplă, diabet, accident vascular cerebral, cancerul și tratamentul acestuia cu radiații, chirurgie sau chimioterapie, sindromul de tunel carpian.

Cum poate fi diagnosticată nevralgia

Medicul îți va pune întrebări despre simptomele pe care le ai și va face un examen fizic. În cadrul examinării, acesta îți va testa nervii verificând puterea musculară, reflexele și sensibilitatea la atingere.

De asemenea, medicul poate recomanda teste suplimentare, iar printre cele mai frecvente se numără:

 • teste de sânge;
 • teste care măsoară cât de repede nervii tăi transportă semnale;
 • CT sau RMN pentru a căuta cauza durerii.

Cum poate fi tratată nevralgia

Nevralgia poate fi dificil de tratat, dar există multe metode care merită încercate. Tratarea cauzei de bază, dacă există una, este primul pas. Ameliorarea durerii și alte medicamente pot ajuta și ele. Exercițiile fizice, acupunctura și tehnicile de relaxare sunt și ele pe lista de remedii pentru a ameliora simptomele nevralgiei.

De asemenea, medicul va trata orice afecțiuni subiacente, cum ar fi diabetul și deficiența de vitamina B12.

Ce medicamente sunt recomandate în cazul nevralgiei

Așa cum am spus și mai sus, nevralgia este diferită de alte tipuri de durere, astfel încât medicamentele simple pentru durere fără prescripție medicală și medicamentele utilizate pentru durerea inflamatorie au un efect limitat.

Există medicamente pe care medicul le poate prescrie pentru nevralgie. Tot specialistul este cel care îți va indica doza de care ai nevoie pentru a scăpa de durerea sâcâitoare. Din păcate, medicamentele funcționează diferit la fiecare om în parte, așa că trebuie să știi că poate dura ceva timp pentru ca medicul să găsească tratamentul cel mai bun pentru tine.

Uneori sunt utilizate medicamente pentru durere mai puternice, cum ar fi opioidele, dar acestea pot avea efecte secundare neplăcute. Ele pot fi dăunătoare, mai ales pe termen lung, și pot crea dependență.

Ce remedii sunt utilizate în cazul nevralgiei

Specialiștii susțin că pe lîngă medicamentele care pot ameliora simptomele nevralgiei, medicul poate recomanda și modificări ale stilului de viață.Un stil de viață sănătos poate îmbunătăți calitatea vieții

Încearcă să ai o dietă echilibrată și să faci sport în mod regulat. E foarte important să ai o stare fizică bună pentru a-ți păstra flexibilitatea.

Dacă durerea a ajuns să îți perturbe somnul, întreabă medicul despre strategiile care v-ar putea ajuta.

Lifestyle

avocado

De ce este Vitamina E bună pentru piele

Îngrijirea tenului se numără printre cele mai importante ritualuri din viața unei femei și dacă vitaminele A și C sunt [...]

Sanatate

Madrid

PREMIERĂ! Țara în care nu s-a înregistrat niciun deces de coronavirus, în ultimele 24 de ore

Dacă până acum autoritățile din fiecare țară erau extrem de temătoare cu privire la situația răspândirii noului tip de virus, [...]

Afectiuni

boala valvelor inimii

Boala cardiacă valvulară: ce este, simpotme și cauze

În boala cardiacă valvulară, una sau mai multe valve ale inimii nu funcționează corect. Inima are patru valve care mențin [...]