Nevralgia sau durere neuropatică apare atunci când sunt afectați nervii care transportă senzațiile către creier. Simptomele sunt diferite decât cele date de alte tipuri de durere. Află mai multe despre ce este nevralgia și cum să recunoști simptomele ei.
Nevralgia poate afecta orice nerv din corpul tău, dar de obicei afectează unii nervi mai mult decât pe alții. Cele mai jos sunt cele mai populare exemple:
Nevralgia se simte adesea ca o senzație de împușcătură, înjunghiere sau arsură. Uneori se poate simți la fel de ascuțit și brusc ca un șoc electric. De asemenea, este posibil să fii foarte sensibilă la atingere sau la frig.
Simptomele nevralgiei se pot acutiza pe timp pe noapte. Aceasta este o durere care poate afecta aspecte importante ale vieții, cum ar fi somnul, relațiile intime, munca și exercițiile fizice. Mulți oameni care se confruntă cu nevralgia pot devi furioși și pot avea anxietate și depresie.
Nevralgia este de obicei cauzată de o leziune sau o boală care afectează sistemul nervos central (creierul și măduva spinării) sau nervii care ajung la mușchii și organe.
Cele mai comune cauze ale nevralgiei sunt:
Bolile care pot provoca nevralgia sunt infecții precum zona zoster și HIV/SIDA, scleroză multiplă, diabet, accident vascular cerebral, cancerul și tratamentul acestuia cu radiații, chirurgie sau chimioterapie, sindromul de tunel carpian.
Medicul îți va pune întrebări despre simptomele pe care le ai și va face un examen fizic. În cadrul examinării, acesta îți va testa nervii verificând puterea musculară, reflexele și sensibilitatea la atingere.
De asemenea, medicul poate recomanda teste suplimentare, iar printre cele mai frecvente se numără:
Nevralgia poate fi dificil de tratat, dar există multe metode care merită încercate. Tratarea cauzei de bază, dacă există una, este primul pas. Ameliorarea durerii și alte medicamente pot ajuta și ele. Exercițiile fizice, acupunctura și tehnicile de relaxare sunt și ele pe lista de remedii pentru a ameliora simptomele nevralgiei.
De asemenea, medicul va trata orice afecțiuni subiacente, cum ar fi diabetul și deficiența de vitamina B12.
Așa cum am spus și mai sus, nevralgia este diferită de alte tipuri de durere, astfel încât medicamentele simple pentru durere fără prescripție medicală și medicamentele utilizate pentru durerea inflamatorie au un efect limitat.
Există medicamente pe care medicul le poate prescrie pentru nevralgie. Tot specialistul este cel care îți va indica doza de care ai nevoie pentru a scăpa de durerea sâcâitoare. Din păcate, medicamentele funcționează diferit la fiecare om în parte, așa că trebuie să știi că poate dura ceva timp pentru ca medicul să găsească tratamentul cel mai bun pentru tine.
Uneori sunt utilizate medicamente pentru durere mai puternice, cum ar fi opioidele, dar acestea pot avea efecte secundare neplăcute. Ele pot fi dăunătoare, mai ales pe termen lung, și pot crea dependență.
Specialiștii susțin că pe lîngă medicamentele care pot ameliora simptomele nevralgiei, medicul poate recomanda și modificări ale stilului de viață.Un stil de viață sănătos poate îmbunătăți calitatea vieții
Încearcă să ai o dietă echilibrată și să faci sport în mod regulat. E foarte important să ai o stare fizică bună pentru a-ți păstra flexibilitatea.
Dacă durerea a ajuns să îți perturbe somnul, întreabă medicul despre strategiile care v-ar putea ajuta.