Orice eczemă poate deveni o problemă gravă

Fie că e iritație, alergie sau urmare a unui stil de viață defectuos, eczema nu trebuie bagatelizată, neglijată sau agresată, ci supusă atenției medicului și monitorizată. Dr. Beatrice Prie, medic primar dermato-venerologie la Illuma Clinique, explică de ce apar eczemele și cum trebuie gestionate pentru a fi ameliorate sau eliminate.

Există o mulțime de factori, externi sau interni, care pot produce leziuni ale pielii caracterizate de roșeață, o mică umflătură și vezicule, denumite „eczeme” în limbajul de specialitate. Apariția lor este faza acută a inflamației tegumentului, urmată de cea subacută, atunci când veziculele se rup, se usucă și se acoperă de cruste, în final survenind faza cronică, în care apare îngroșarea și descuamarea pielii.

Ideal ar fi să ajungem la medic în prima fază a acestui proces, imediat după apariția eczemei, pentru a-i stabili cauza și metoda de tratament. Dacă trecut deja prin tot procesul și consideri că eczema s-a „calmat”, iar vizita la specialist ar fi doar o pierdere de timp, te înșeli amarnic:

„Orice leziune cronică se poate acutiza, cu apariția de noi vezicule. De asemenea, se poate suprainfecta și poate fi însoțită de inflamația ganglionilor, iar în cazul eczemelor extinse pe o mare suprafață de pe corp poate apărea și febra moderată”, atrage atenția dr. Beatrice Prie, medic primar dermato-venerolog la Illuma Clinique.

În funcție de natura factorilor care le favorizează, eczemele pot fi:

  • Dermatite de contact, cele produse de factori externi, mai exact substanțe care, aplicate pe piele, sparg bariera de protecție a acesteia. În această categorie se încadrează produsele cosmetice și de igienă (conțin ingrediente iritative, precum agenți de conservare, parfumuri, coloranți), produsele dezinfectante, bijuteriile și accesoriile vestimentare (conțin metale care produc alergii, precum nichel, cobalt, crom), unele plante (precum lalelele, primulele, unii arbori exotici), alergenii din produsele pentru protecție solară, alergenii aeropurtați (care pot și ei să declanșeze eczeme la contactul cu pielea, nu numai prin inhalare, cum sunt particulele de ciment).
  • Dermatita atopică, produsă de factorii de mediu care acționează asupra unui fond genetic predispus la alergii sau de alte cauze interne: infecții bacteriene sau micotice, alergeni alimentari, seboree, stres, tulburări de absorbție a nutrienților la nivel intestinal.

Există, însă, și o gamă largă de eczeme mixte, declanșate atât de factori externi, cât și de factori interni: „Din această categorie, cel mai frecvent se manifestă eczema numulară, care apare cu preponderență la adulți, în sezonul rece, eczema fisurată, care apare la persoanele în vârstă, cu pielea uscată, eczema seboreică, mai frecventă la pacienții de sex masculin, eczema nutrițională, ca urmare a malabsorbției intestinale”, precizează dr. Beatrice Prie.

Eczema: mai confortabil de evitat decât de tratat

Aceste leziuni pot apărea la orice vârstă, chiar și în cazul nou-născuților, când putem vorbi despre eczema seboreică. În cazul dermatitei atopice, manifestările cutanate pot apărea după luna a doua de viață și mai puțin de jumătate dintre cazuri se vindecă până la vârsta de doi ani. În general, această problemă de sănătate a copilului mic persistă de-a lungul câtorva ani și se asociază cu astm sau rinită alergică.

Ca în cazul oricărei tulburări a stării de sănătate, cea mai indicată strategie pentru o calitate bună a vieții este prevenția. În cazul eczemelor, comportamentul preventiv presupune evitarea agenților declanșatori (polen, praf, păr de animale, a ingredientelor agresive din produsele cosmetice, a hainelor de lână, scărpinatului, stresului, a băilor fierbinți și a arsurilor solare) și îngrijirea susținută și consecventă cu produse blânde și hrănitoare, care să refacă bariera de protecție a pielii.

Putem vorbi și despre existența unei categorii de factori speciali care favorizează apariția eczemelor, iar persoanele afectate de aceștia trebuie să fie cu atât mai disciplinate în adoptarea unui stil de viață care să se plieze pe comportamentul preventiv: bolile neurologice, precum boala Parkinson, infecția cu virusul HIV, obezitatea, mătreața.

Dacă veziculele și-au făcut deja apariția, vizita la medic este obligatorie pentru stabilirea protocolului de tratament și pașii de urmat pentru a preveni recidiva: „În funcție de aspectul clinic, tratamentul topic al leziunilor cutanate se face folosind corticosteroizi, care pot fi asociați cu antibiotice sau nu. În formele acute ale bolii, indicăm utilizarea de comprese antiseptice, iar pentru calmarea pruritului recomandăm medicamente antialergice care nu prezintă efecte sedative”, explică dr. Beatrice Prie, medic primar dermato-venerologie la Illuma Clinique.

Dieta si nutritie

cantar

Cum îți afectează greutatea un metabolism lent

Greutatea corporală nu reprezintă o simplă componentă a aspectului fizic. Ea este și o măsură a stării de sănătate a [...]

Sarcina & bebe

pufuleți

Pufuleții, un risc pentru sănătatea copiilor. Iată cât de periculoși sunt

Pufuleții se numără printre cele mai adorate gustări atât de către copii, cât și de către adulți, dar sunt puțini [...]

Alimente

tapioca

Tapioca, perlele delicioase din farfuria ta

Tapioca este un aliment cu proprietăți nutritive unice, care se extrage din manioc. Aceasta se mai numește cassava, madioca, yuca, [...]