Transpirația din timpul nopții: ce boli poate indica

O femeie transpirată pe timpul nopții
Transpirația din timpul nopții poate deveni îngrijorătoare dacă ai grijă la igienă, la alimentație, dar și la controlul greutății / Pixabay

Ai putea transpira din mai multe motive. Te poți confrunta cu senzație excesivă de căldură când temperatura din cameră este prea ridicată sau când ești prea îmbrăcată. Cu toate acestea, transpirația din timpul nopții se referă la transpirația care este probabil să te trezească și, uneori, este într-o cantitate atât de mare încât trebuie să-ți schimbi lenjeria.

De obicei, transpirația din timpul nopții este legat de o problemă medicală. Specialiștii spun că poate fi vorba inclusiv de simptome vasomotorii (VMS) asociate menopauzei.

Transpirația din timpul nopții: ce boli poate indica

Transpirația din timpul nopții poate deveni îngrijorătoare dacă ai grijă la igienă, la alimentație, dar și la controlul greutății. În cazul în care suspectezi că te confrunți cu o afecțiune ce o declașează, adresează-te medicului. Acesta poate te poate examina și te poate trimite la teste suplimentare pentru a depista cauza exactă a transpirației din timpul nopții.

Cu toate acestea, afecțiunile de mai jos pot sta la baza acestor transpirații abundente.

Tiroidă hiperactivă

Transpirația într-o cantitate mare și sensibilitatea la căldură sunt simptome vizibile ale hipertiroidismului. Glanda tiroidă îți controlează metabolismul, așa că atunci când produce prea mulți hormoni, corpul tău intră în exces. Temperatura corpului tău crește și ai putea să resimți mai mult senzațiile de foame sau de sete, să ai un puls accelerat, să te simți obosit și cu stări de rău, să ai probleme digestive.

Nivel scăzut de zahăr din sânge

Ai diabet zaharat? Deși glicemia poate fi ok, ea poate scădea în timpul somnului. Schimbările se pot întâmpla pe timpul nopții dacă ai fost foarte activă în timpul zilei, ai făcut mișcare seara sau ai luat cina târziu. Dacă urmezi un tratament cu insulină sau ești sub medicație pentru diabet, aceasta poate fi responsabilă pentru hipoglicemia de peste noapte.

Apnee în somn

Când te confrunți cu această afecțiune, respirația se poate opri pentru scurt timp, iar și iar în timpul nopții. Deoarece corpul tău nu primește oxigen, poate trece în modul de luptă pentru supraviețuire ceea ce declanșează transpirația. De fiecare dată când trebuie să pornească respirația înseamnă o explozie de energie și din partea mușchilor tăi.

Reflux gastric

Nu numai arsurile la stomac și durerea în piept te pot trezi. Refluxul gastric nu a fost studiat prea mult ca o cauză a transpirațiilor nocturne, dar medicii spun că există o posibilă legătură. Tratarea lui te poate ajuta să scapi și de transpirația nocturnă. Mănâncă mese mai mici și nu înainte de culcare. Evită alimentele grase, prăjite sau pe bază de roșii. Consultă medicul dacă simptomele sunt severe sau apar mai mult de câteva ori pe săptămână.

Limfom

Multe tipuri de cancer pot provoca transpirații nocturne, dar cel mai frecvent este limfomul, care începe în părți ale sistemului imunitar cum ar fi ganglionii limfatici, splina, măduva osoasă și timusul. Aproximativ un sfert dintre persoanele cu limfom Hodgkin suferă de transpirații nocturne. De asemenea, se pot confrunta cu o stare constantă de oboseală, mâncărimi. Persoanele cu limfom non-Hodgkin agresiv sau avansat pot avea și transpirații nocturne.

Medicamente

O mulțime de medicamente pot provoca transpirații nocturne, inclusiv cele care ajută la scăderea febrei. Antidepresivele, terapia de substituție hormonală și steroizii precum cortizonul și prednisonul pot sta la baza transpirațiilor nocturne. Unele medicamente pentru glaucom și sindromul de gura uscată stimulează și glandele sudoripare.

Tuberculoză

Aproximativ jumătate dintre persoanele care suferă de această boală au transpirații nocturne. Bacteriile cresc de obicei în plămâni. Probabil vei avea o tuse severă, dureroasă, cu sânge și secreți. De asemenea, s-ar putea să te simți febril, obosit și slăbit și să nu ai poftă de mâncare.

Dieta si nutritie

Un pahar umplut cu apă

Cantitatea de apă necesară, în funcție de greutatea corpului

Mulți oameni nu realizează adevărata importanță de a bea suficientă apă în fiecare zi. Consumul de apă sau deshidratarea influențează [...]

Afectiuni

Tiroida Hashimoto, o boală autoimună

Tiroidita Hashimoto, cunoscută și sub numele de tiroidită autoimună cronică, este o afecțiune autoimună în care sistemul imunitar atacă glanda [...]

Alimente

micronutrienți esențiali în sarcină

7 micronutrienți esențiali. Ce alimente să consumi în sarcină?

Anumiți micronutrienți sunt esențiali în sarcină, pentru dezvoltarea normală a bebelușului, iar asta înseamnă că viitoarea mamă trebuie să fie [...]