Deficitul de vitamina D: care sunt cele mai frecvente cauze

Mai multe pastile albe, fotografiate pe un fundal galben
Deficitul de vitamina D înseamnă că nu ai suficientă vitamina D în organism / Pexels

Deficitul de vitamina D este o deficiență obișnuită de vitamine care cauzează probleme cu oasele și mușchii. Cel mai frecvent afectează persoanele cu vârsta peste 65 de ani și persoanele cu pielea mai închisă la culoare. Este o afecțiune care se poate preveni și care e tratabilă.

Deficitul de vitamina D înseamnă că nu ai suficientă vitamina D în organism. Vitamina D este o vitamină esențială pe care organismul o folosește pentru dezvoltarea și întreținerea oaselor normale. Vitamina D joacă, de asemenea, un rol în sistemul nervos, sistemul musculo-scheletic și sistemul imunitar.

Poți obține vitamina D printr-o varietate de moduri, inclusiv:

  • Expunerea la soare (cu toate acestea, persoanele cu pielea mai închisă la culoare și persoanele în vârstă pot să nu primească suficientă vitamina D prin lumina soarelui)
  • Prin mâncarea pe care o mănânci.
  • Prin suplimente nutritive.

În ciuda tuturor acestor metode de a obține vitamina D, deficitul de vitamina D este o problemă comună la nivel mondial.

Simptomele și riscurile pentru sănătate ale deficitului de vitamina D

Simptomele durerii osoase și slăbiciunii musculare pot însemna că ai o deficiență de vitamina D. Cu toate acestea, pentru mulți oameni, simptomele sunt aproape insesizabile. Cu toate acestea, chiar și fără simptome, prea puțină vitamina D poate prezenta riscuri pentru sănătate. Nivelurile scăzute ale vitaminei în sânge au fost asociate cu următoarele:

  • Risc crescut de deces din cauza bolilor cardiovasculare;
  • Tulburări cognitive la adulții în vârstă;
  • Astm sever la copii;
  • Cancer.

Cercetările sugerează că vitamina D ar putea juca un rol în prevenirea și tratamentul unui număr de afecțiuni diferite, inclusiv diabetul de tip 1 și tip 2, hipertensiunea arterială, intoleranța la glucoză și scleroza multiplă.

Cauzele deficitului de vitamina D

Deficitul de vitamina D poate apărea din mai multe motive:

Nu consumi nivelurile recomandate de vitamină. Acest lucru este probabil dacă urmezi o dietă vegană strictă, deoarece majoritatea surselor naturale sunt de origine animală, inclusiv pește și uleiuri de pește, gălbenușuri de ou, lapte și ficat de vită.

Expunerea la lumina soarelui este limitată. Deoarece corpul produce vitamina D atunci când pielea ta este expusă la lumina soarelui, s-ar putea să fii expusă riscului de deficiență dacă ești în casă, trăiești în latitudini nordice, porți haine lungi sau ai o ocupație care împiedică expunerea la soare. În timpul iernii, deficitul de vitamina D poate fi mai răspândit, deoarece există mai puțină lumină solară disponibilă.

Ai pielea închisă la culoare. Pigmentul melanină reduce capacitatea pielii de a produce vitamina D ca răspuns la expunerea la soare. Unele studii arată că adulții în vârstă cu pielea mai închisă la culoare sunt expuși unui risc ridicat de deficit de vitamina D.

Rinichii nu pot transforma vitamina D în forma sa activă. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, rinichii lor sunt mai puțin capabili să transforme vitamina D în forma sa activă, crescând astfel riscul de deficiență de vitamina D.

Tractul digestiv nu poate absorbi în mod adecvat vitamina D. Anumite probleme medicale, inclusiv boala Crohn, fibroza chistică și boala celiacă pot afecta capacitatea intestinului de a absorbi vitamina D din alimentele pe care le consumi.

Ești obeză. Vitamina D este extrasă din sânge de celulele adipoase, modificându-i eliberarea în circulație. Persoanele cu un indice de masă corporală de 30 sau mai mare au adesea niveluri scăzute de vitamina D în sânge.

Medicamente care pot cauza deficit de vitamina D

Anumite medicamente pot reduce nivelul de vitamina D, inclusiv:

  • Laxative.
  • Steroizi (cum ar fi prednison).
  • Medicamente care scad colesterolul (cum ar fi colestiramina si colestipolul).
  • Medicamente pentru prevenirea convulsiilor (cum ar fi fenobarbitalul și fenitoina).
  • Rifampin (un medicament împotriva tuberculozei).
  • Orlistat (un medicament pentru pierderea în greutate).

Spune întotdeauna medicului despre medicamentele tale și despre orice suplimente utilizezi.

Diagnostic și teste

Medicii nu cer de obicei verificări de rutină ale nivelurilor de vitamina D, dar ar putea fi nevoie să verifice nivelul dacă ai anumite afecțiuni medicale sau factori de risc pentru deficitul de vitamina D ori ai simptome ale acesteia.

Medicul poate recomanda un test de sânge pentru a măsura nivelul de vitamina D. Există două tipuri de teste pe care le-ar putea comanda, dar cel mai frecvent este 25-hidroxivitamina D, cunoscută sub numele de 25(OH)D pe scurt.

Cum se tratează deficitul de vitamina D

Obiectivele tratamentului și prevenirii deficitului de vitamina D sunt aceleași: atingerea și menținerea unui nivel adecvat de vitamina D în organism.

Deși ai putea lua în considerare să mănânci mai multe alimente care conțin vitamina D și să obții mai multă lumină solară, medicul poate recomanda să iei suplimente de vitamina D.

Vitamina D vine sub două forme: D2 și D3. D2 (ergocalciferol) provine din plante. D3 (colecalciferol) provine de la animale. Corpul tău absoarbe mai ușor D3 decât D2.

Discută cu medicul pentru a afla dacă ai nevoie de un supliment de vitamine și cât să iei, dacă este necesar.

Afectiuni

durere

Cum se manifestă crizele de bilă și de ce femeile sunt de două ori mai predispuse să le facă

Litiaza biliară este o afecțiune pe care toată lumea o cunoaște sub numele de pietre la fiere. Criza de bilă [...]

Afectiuni

Boala Addison, o boala autoimună

Boala Addison, cunoscută și sub numele de insuficiență suprarenală primară sau hipocorticism, este o afecțiune rară în care glandele suprarenale [...]

Sarcina & bebe

nume

Cele mai populare nume de copii în 2020

Ești însărcinată și încă nu ai decis care este numele pe care bebelușul tău îl va avea? Să găsești numele [...]