Cele mai eficiente suplimente alimentare care întăresc imunitatea

pastile
Photo: Pixabay.com

Sistemul imunitar este format din totalitatea celulelor, substanțelor chimice și proceselor complexe care au loc în organism atunci când se confruntă cu o amenințare externă, precum virusurile, bacteriile patogene sau toxinele. Cu cât este mai puternic acest sistem natural de luptă al organismului, cu atât poți ține bolile departe vreme mai îndelungată. 

Dieta echilibrată, mișcarea fizică și odihna sunt factori cheie pentru menținerea sistemului imunitar în echilibru. În plus, pentru imunitate poți să consumi și suplimente alimentare care întăresc răspunsul imun natural al organismului. 

Iată care sunt cele mai eficiente produse de acest tip.

Vitamina C

Vitamina C este cel mai puternic antioxidant care luptă cu inflamația din organism. Majoritatea afecțiunilor reprezintă inflamații ale mucoaselor sau ale organelor, de aceea acțiunea vitaminei C este benefică în lupta cu infecțiile respiratorii, de exemplu. 

În plus, vitamina C susține regenerarea celulară și combate instalarea stresului oxidativ, sub acțiunea radicalilor liberi. Curele de vitamina C previn răcelile și întăresc sistemul imunitar. De asemenea, această vitamină importantă are efecte benefice și asupra pielii, îi conferă un aspect tânăr și luminos.

Vitamina D

O altă vitamină extrem de importantă în organism este vitamina D, a cărei acțiune fixează calciul și fosforul în organism. Mai mult, vitamina D ne protejează de infecții respiratorii, mai ales în combinație cu zincul. Vitamina D poate fi asimilată dacă ne expunem la razele ultraviolete ale soarelui, însă în sezonul rece, este bine să suplimentăm aportul de vitamina D, prin tablete sau spray-uri orale.

Zincul

Zincul este un mineral extrem de important pentru organism. Acționează direct asupra celulelor care formează sistemul imunitar, le susține dezvoltarea și coordonarea. În plus, zincul joacă un rol important în răspunsul inflamator al organismului. Mai multe studii confirmă că doza zilnică  de zinc recomandată previne infecțiile tractului respirator și, mai mult, grăbește vindecarea. Doza uzuală pentru adulți este de până în 40 mg pe zi. Dozele mai mari pot să afecteze absorbția cuprului în organism și să provoace dezechilibre.

Echinacea

Această plantă este folosită de multă vreme pentru tratarea răcelilor și întărirea sistemului imunitar. Studiile au arătat că suplimentele cu echinacea pot reduce riscul de răceală cu până la 58%, însă planta nu este la fel de eficientă în prevenirea infecțiilor virale. În combinație cu salvia, echinacea tratează eficient durerile în gât, cauzate de viroze.

Propolis

Suplimentele cu propolis au la bază acest produs rășinos al stupului, despre care se știe că are proprietăți antiseptice și antiinflamatoare. Este folosit mai ales pentru tratarea durerilor în gât din răceli, dar și pentru întărirea sistemului imunitar, datorită proprietăților sale antioxidante. Este eficient în tratarea răcelilor, mai ales în combinație cu vitamina C și echinacea.

Acai berry

Despre acai berry, studiile au arătat că este un puternic antioxidant și stimulator al sistemului imunitar. Cunoscute și sub denumirea de pomișoare braziliene, fructele de acai berry conțin de trei ori mai mulți antioxidanți decât afinele. Suplimentele cu acai berry scad nivelurile de colesterol rău din sânge și au proprietăți anticancerigene.

Probioticele

Probioticele mențin sănătatea tractului digestiv. Microbiomul de la nivelul intestinului subțire este în strânsă legătură cu sistemul imunitar. Bacteriile benefice care trăiesc în intestinul subțire susțin funcția imună a organismului, împiedică dezvoltarea bacteriilor nocive, îmbunătățesc digestia și susțin producția de anticorpi. 

Probioticele sunt practic colonii de bacterii care, odată înghițite, populează flora microbiană din tractul digestiv. Sunt recomandate mai ales în timpul și după curele cu antibiotice și în cazul unui sistem imunitar deficitar.

Sistemul imunitar este foarte complex și are capacitatea de a se autoregla. Dieta echilibrată, sportul și odihna îl ajută să funcționeze în parametrii normali. Uneori însă, este nevoie să-l susții cu vitamine și minerale care sporesc răspunsul imun al organismului și susțin formarea de anticorpi.

Noutati

Alin Ghinea

Știai că ochii sunt considerați ferestre care ne arată sufletul, dar și starea de sănătate?

Știați că ochii formează legături cu organele interne și atunci când acestea se îmbolnăvesc, irisul își schimbă structura și culoare, [...]

Alimente

Platou cu carne

Alimente care pot deveni toxice dacă nu sunt preparate sau consumate corect

Multe alimente considerate sănătoase pot deveni periculoase dacă nu sunt preparate sau consumate în mod corespunzător. Ai mai jos o [...]

Dieta si nutritie

Ce mâncăm de dietă în postul Paștelui? Află de la nutriționistul Șerban Damian

Postul Paștelui este unul dintre cele mai lungi posturi din an, durează 40 de zile și se pare că este [...]