Tumorile cerebrale – cauze, diagnostic și tratament

creier
Photo by Robina Weermeijer on Unsplash

Tumoarea cerebrală reprezintă o masă de țesut sau o creștere anormală a celulelor la nivelul sau în imediata vecinătate a creierului. Anumite tumori cerebrale sunt benigne, adică necanceroase, în vreme ce altele pot fi maligne.

Dezvoltarea cancerului poate pleca din altă zonă a organismului, pentru ca mai apoi să se „așeze” în zona creierului, ceea ce în termeni medicali poartă numele de tumoare cerebrală secundară sau metastatică. De asemenea, boala se poate instala chiar din pricina celulelor creierului care ajung să se dezvolte anormal, ceea ce poartă numele de tumoare cerebrală primară. 

Iată care sunt cauzele apariției tumorilor cerebrale, cum se pune acest diagnostic și ce tratament are o afecțiune de acest fel.

Cauze ale tumorilor cerebrale

Tumorile cerebrale primare își au originea în mutațiile care au loc la nivelul ADN-ului celulelor cerebrale, care permit dividerea acestora într-un ritm mult prea rapid, dar și existența lor peste limita de viață a celulelor sănătoase. Ca rezultat, se formează o masă de celule anormale, care poartă numele de tumoare. 

Mai des întâlnite decât tumorile cerebrale primare sunt tumorile cerebrale secundare, care, așa cum îți explicam și mai sus, reprezintă o relocare a cancerului din organism asupra creierului. Printre acestea se pot număra și:

 • gliomul – cu punctul de plecare din măduva spinării
 • meningiomul – care se formează la nivelul membranelor care învelesc creierul și măduva spinării
 • neurinomul – format la nivelul urechii interne, cea care controlează auzul și echilibrul
 • adenomul de glandă pituitară – care pornește de la glanda pituitară, aflată la baza creierului
 • blastonomul măduvei spinării – cel mai des întâlnită în rândul copiilor
 • tumoarea neuroectodermală primitivă – care apare la celulele embrionare ale creierului
 • tumoarea celulelor germinale – care se poate dezvolta în copilărie în locul unde urmează să se formeze testiculele sau ovarele
 • cranio-faringiomul – o tumoare necanceroasă formată în apropierea zonei glandei pituitare

Tumorile cerebrale secundare apar cel mai frecvent la bolnavii care au mai suferit și alte manifestări ale bolii oncologice în trecut.

Orice formă de cancer poate ajunge la creier, însă formele cel mai des întâlnite sunt:

 • Cancerul de sân
 • Cancerul de colon
 • Cancerul renal
 • Cancerul pulmonar
 • Melanomul

Diagnosticul tumorii cerebrale

Dacă medicul suspectează formarea unei tumori pe creier, acesta vă poate îndruma către un set de analize, teste și proceduri, care includ:

 • examenul neurologic – verificarea vederii, a auzului, a echilibrului, a coordonării, a forței și a reflexelor
 • teste imagistice – un examen RMN și/sau un CT
 • teste pentru depistarea cancerului în alte părți ale corpului
 • biopsie

Aceste teste sofisticate îi pot oferi medicului indicii clare despre un eventual diagnostic, dar și despre opțiunile de tratament pe care le ai la dispoziție, despre care poți afla în rândurile ce urmează.

Tratamentul tumorii cerebrale

Metodele de tratare ale unei tumori cerebrale includ intervenția chirurgicală, radioterapia sau chimioterapia. La NeuroHope: clinica de neurochirurgie București poți primi tot ajutorul profesional de care ai nevoie pentru a trece cu bine pentru un episod cum este cel al unei tumori cerebrale. 

Tot acolo poți primi ajutor specializat pentru o recuperare prin terapie fizică, pentru ca refacerea mușchilor și recăpătarea capacității de mișcare să se poată face cât mai rapid. 

Acest material este unul pur informativ, așa că te sfătuim să apelezi la un consult medical specializat pentru un diagnostic corect și un tratament care să dea rezultate.

Sanatate

termometru

Asta cu siguranță nu știai! Cum se curăță corect termometrele digitale, cu infraroșu și cele de ureche

Termometrele sunt instrumente care se curăță foarte ușor, dar este nevoie de igienizarea lor corectă în cazul în care acestea [...]

Nutritie si sport

apă

Cum poți face la tine acasă apă alcalină. Află ce beneficii are

Chiar dacă beneficiile apei alcaline reprezintă un subiect controversat și intens discutat și este cunoscut faptul că nici măcar toți [...]

Sanatate

sarcină

Cum îți dai seama că ești însărcinată: primele semne

Indiferent că este o sarcină planificată sau nu, primul semn că vei deveni mămică este dat de către absența menstruației. [...]