Problemele ritmului cardiac (aritmii cardiace) apar atunci când impulsurile electrice care coordonează bătăile inimii nu funcționează corect, provocând bătăile inimii prea rapide, prea lente sau neregulate. Aritmiile cardiace se pot simți ca o inimă care flutură și pot fi inofensive. Cu toate acestea, unele aritmii cardiace pot provoca semne și simptome deranjante – uneori chiar periculoase pentru viață.
Tratamentul aritmiei cardiace poate controla sau elimina deseori bătăile rapide, lente sau neregulate ale inimii. În plus, deoarece aritmiile cardiace supărătoare sunt adesea înrăutățite – sau chiar sunt cauzate – de o inimă slabă sau deteriorată, este posibil să vă puteți reduce riscul de aritmie adoptând un stil de viață sănătos.
Bătăi normale ale inimii. Inima e formată din patru camere – două camere superioare (atrii) și două camere inferioare (ventriculi). Ritmul cardiac este controlat în mod normal de un stimulator cardiac natural (nodul sinusal) situat în atriul drept. Nodul sinusal produce impulsuri electrice care pornesc în mod normal fiecare bătăi de inimă. Aceste impulsuri determină contractarea mușchilor atriilor și pomparea sângelui în ventriculi.
Impulsurile electrice ajung apoi la un grup de celule numite nodul atrioventricular (AV). Nodul AV încetinește semnalul electric înainte de al trimite la ventriculi. Această ușoară întârziere permite ventriculelor să se umple cu sânge. Când impulsurile electrice ajung la mușchii ventriculilor, acestea se contractă, determinându-i să pompeze sânge fie la plămâni, fie la restul corpului.
Într-o inimă sănătoasă, acest proces se desfășoară de obicei fără probleme, rezultând o frecvență cardiacă normală în repaus de 60 până la 100 de bătăi pe minut.
Medicii clasifică aritmiile nu numai după originea lor (atriile sau ventriculele), ci și după viteza ritmului cardiac pe care o provoacă:
Nu toate tahicardiile sau bradicardia arată că aveți boli de inimă. De exemplu, în timpul exercițiilor fizice este normal să aveți bătăi rapide ale inimii, deoarece inima accelerează pentru a furniza în țesuturilor mai mult sânge bogat în oxigen. În timpul somnului sau în perioadele de relaxare profundă, nu este neobișnuit ca bătăile inimii să fie mai lente.
Deși se simte adesea ca o bătăie a inimii sărite, o bătăie prematură a inimii este de fapt o bătaie suplimentară. Chiar dacă este posibil să simțiți o bătaie prematură ocazională, rareori înseamnă că aveți o problemă mai gravă. Cu toate acestea, o bătaie prematură poate declanșa o aritmie de lungă durată – mai ales la persoanele cu boli de inimă. Bătăile premature frecvente care durează câțiva ani pot duce la o inimă slabă.
Bătăile premature ale inimii pot apărea atunci când vă odihniți sau uneori pot fi cauzate de stres, exerciții fizice intense sau stimulente, cum ar fi cofeina sau nicotina.
Aritmiile nu pot provoca semne sau simptome. De fapt, medicul dumneavoastră ar putea descoperi că aveți o aritmie înainte de a o face, în timpul unei examinări de rutină. Cu toate acestea, semnele și simptomele vizibile nu înseamnă neapărat că aveți o problemă gravă.
Simptomele vizibile ale aritmiei pot include:
Aritmiile vă pot determina să simțiți bătăi premature ale inimii sau puteți simți că inima dvs. bate rapid sau bate prea încet. Alte semne și simptome pot fi legate de faptul că inima nu pompează eficient din cauza bătăilor rapide sau lente ale inimii. Acestea includ dificultăți de respirație, slăbiciune, amețeli, senzație de amețeală, leșin sau aproape de leșin și dureri în piept sau disconfort.
Căutați asistență medicală de urgență dacă aveți brusc sau frecvent oricare dintre aceste semne și simptome într-un moment în care nu v-ați aștepta să le simțiți.
Fibrilația ventriculară este un tip de aritmie care poate fi mortală. Apare atunci când inima bate cu impulsuri electrice rapide, neregulate. Acest lucru face ca camerele inferioare din inimă (ventriculii) să tremure inutil, în loc să pompeze sânge. Fără o bătăie cardiacă eficiente, tensiunea arterială scade, întrerupând aportul de sânge la organele vitale.
O persoană cu fibrilație ventriculară se va prăbuși în câteva secunde și foarte repede nu va putea respira sau nu va avea un puls. Dacă se întâmplă acest lucru, sunați repede la Ambulanță (112) sau încercați să oferiți primul ajutor.
Anumite afecțiuni pot duce la sau pot provoca o aritmie, inclusiv:
Pentru a preveni aritmia cardiacă, este important să aveți un stil de viață sănătos pentru a reduce riscul de boli de inimă. Un stil de viață sănătos pentru inimă poate include: