1 din 9 cazuri de Covid-19 sunt raportate la copii și adolescenți

copil
Photo by FreePik

Într-un raport dat astăzi publicității, UNICEF trage un semnal de alarmă asupra faptului că pandemia de coronavirus are consecințe grave asupra copiilor și adolescenților. Organizația îndeamnă la acțiuni concrete pentru a ”preveni pierderea unei generații, în condițiile în care Covid-19 amenință să provoace daune ireversibile la nivelul educației, nutriției și bunăstării copiilor”.

Publicat înaintea Zilei Internaționale a Drepturilor Copilului, Averting a Lost COVID Generation [Prevenirea pierderii unei generații din cauza COVID] este primul raport al UNICEF ce descrie pe larg numeroasele consecințe grave pentru copii, pe fondul prelungirii pandemiei. Acesta arată că, deși copiii infectați prezintă simptome ușoare, numărul infectărilor este în creștere, iar impactul pe termen lung asupra educației, nutriției și bunăstării poate afecta viața unei generații întregi de copii și tineri.

Școlile nu reprezintă unul dintre principalele mijloace de transmitere comunitară

Potrivit raportului, în data de 3 noiembrie, în 87 de țări ce dețin date dezagregate în funcție de vârstă, copiii și adolescenții sub 20 de ani reprezentau unul din nouă cazuri de COVID-19, adică 11% dintre cele 25,7 de milioane de infectări raportate de către aceste state. Raportul menționează că, deși copiii pot transmite virusul altor copii și persoanelor mai în vârstă, există puternice indicii care arată că, în cazul în care se aplică măsuri de siguranță elementare, beneficiile nete ale continuării activității școlilor sunt mai importante decât costurile implicate de închiderea lor. Școlile nu reprezintă unul dintre principalele mijloace de transmitere comunitară, iar copiii iau virusul mai degrabă în afara unităților școlare.

Conform raportului UNICEF, întreruperea serviciilor medicale și sociale esențiale pentru copii, cauzată de COVID-19, reprezintă cel mai mare pericol pentru aceștia. În baza noilor date generate de studiile întreprinse de UNICEF în 140 de țări, raportul menționează că: 

  • Aproximativ o treime dintre țările analizate a înregistrat o scădere de cel puțin 10% a acoperirii serviciilor medicale, precum vaccinări de rutină, tratament ambulatoriu pentru bolile infecțioase ale copilăriei și servicii de sănătate a mamei. Frica de infectare reprezintă o cauză majoră. 
  • În 135 de țări, acoperirea serviciilor de nutriție adresate femeilor și copiilor a scăzut cu 40%. În octombrie 2020, la nivel mondial, 265 de milioane de copii nu aveau în continuare acces la mesele oferite în școli. Peste 250 de milioane de copii sub 5 ani s-ar putea să nu beneficieze de programele de suplimentare cu vitamina A, care oferă beneficii vitale.
  • 65 de țări au raportat o scădere a vizitelor la domiciliu efectuate de asistenții sociali în septembrie 2020, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Închiderea școlilor la nivel național în 30 de țări afectează 572 de milioane de elevi

Alte date alarmante prezentate în cadrul raportului sunt:

  • În noiembrie 2020, închiderea școlilor la nivel național în 30 de țări afectează 572 de milioane de elevi, adică 33% din totalul elevilor la nivel mondial.
  • Potrivit estimărilor, întreruperea prelungită a serviciilor și creșterea ratei de subnutriție pot duce la 2 milioane de noi decese în rândul copiilor și 200.000 de noi cazuri de copii născuți morți, într-un interval de 12 luni.
  • Alte 6-7 milioane de copii sub 5 ani se vor confrunta cu pierderi în greutate sau subnutriție acută în 2020, o creștere de 14% ce va însemna, lunar, peste 10.000 de noi decese în rândul copiilor, mai ales în Africa Subsahariană și Asia de Sud.
  • La nivel mondial, se estimează că numărul copiilor afectați de sărăcie multidimensională – fără acces la educație, sănătate, locuințe, nutriție, salubritate și apă – a crescut cu 15%, adică cu 150 de milioane de copii, la mijlocul lui 2020.

Alimente

rodie

VIDEO. Cea mai simplă metodă de a curăța rodia. Trucul care face înconjurul internetului

Rodia se numără printre fructele care sunt absolut delicioase, dar care îți dau bătăi de cap atunci când trebuie să [...]

Timp liber

binge-watch

Te afectează la fel ca jocurile de noroc. Ce se poate întâmpla dacă te uiți foarte mult la seriale

Un nou obicei de consum a apărut în viața noastră odată cu apariția platformelor care oferă filme și seriale cât [...]

Afectiuni

mama si copil

Autismul – oferă-i din timp o șansă copilului tău

Autismul este un cuvânt care îi sperie pe mulți părinți, un cuvânt care mai degrabă a căpătat rolul de etichetă [...]