Avortul spontan se poate preveni? Părerea și sfaturile medicului

avortul spontan
Photo by Pexels

Pierderea unei sarcini reprezintă o traumă pentru orice femeie, iar una dintre angoasele pe care aceasta le are este dacă ar fi putut preveni acest lucru. Medicii spun că, în multe cazuri, cauza avortului spontan nu este cunoscută și, prin urmare acesta nu poate fi prevenit. Mai mult, o mare parte a avorturilor spontane sunt cauzate de anomalii genetice la făt, care, de asemenea, nu pot fi prevenite.

Dar există și lucruri pe care le poți face astfel încât sarcina să fie una dusă cu succes până la termen. Mai multe despre acest lucru am discutat cu dr Ruxandra Cigăran, medic specialist obstetrică-ginecologie la Clinica Nativia.

În cazul unui avort spontan trebuie să consultați medicul specialist pentru a determina cauza, dacă este posibil, dar și pentru a planifica o sarcină viitoare. Atunci când este identificată cauza unui avort spontan este posibil să fie nevoie de investigații suplimentare și de un tratament specific pentru a preveni acest lucru. De exemplu, sindromul antifosfolipidic (APS) este o afecțiune care provoacă cheaguri de sânge și necesită tratament pe parcursul sarcinii”, a explicat medicul Ruxandra Cigăran.

De asemenea, mai explică aceasta, în caz de incontinență cervicală – o altă cauză posibilă pentru avortul spontan – se poate interveni cu: o operație pentru a pune un fir puternic în jurul colului uterin pentru a-l menține închis (cerclaj), tratament medicamentos sau cu montarea unui pesar la nivelul colului pentru a-l menține închis.

Este importantă verificarea stării de sănătate și tratarea oricărei patologii înainte de a rămâne însărcinată. Dacă, de exemplu, s-a depistat că un avort spontan anterior s-a datorat unei boli autoimune sau unui dezechilibru hormonal, medicul poate recomanda tratament pentru această afecțiune de bază. Îngrijire prenatală timpurie și cuprinzătoare poate îmbunătăți șansele unei sarcini sănătoase”, a mai precizat dr Ruxandra Cigăran.

Ce mai poți face pentru a evita un avort spontan

Pentru a reduce riscul de avort spontan, medicul specialist recomandă un stil de viață sănătos înainte și în timpul sarcinii, care înseamnă:

  • evitarea consumului de alcool sau droguri și a fumatului în timpul sarcinii
  • o dietă sănătoasă și echilibrată
  • evitarea infecțiilor în timpul sarcinii, cum ar fi rubeola
  • menținerea greutății în limite normale deoarece obezitatea crește riscul de avort spontan, iar aceasta presupune un indice de masă corporală de peste 30
  • evitarea tratamentelor fără indicație medicală
  • menținerea bolilor asociate sub control, precum diabetul sau hipertensiunea arterial, bolile tiroidiene sau autoimune
  • evitarea radiațiilor și expunerea la substanțe din mediul de acasă sau de la locul de muncă care pot pune sarcina în pericol: plumb din conducte vechi de apă sau vopsea, mercur eliberat de termometre sparte sau becuri fluorescente, solvenți precum diluanți pentru vopsea, degresanți și soluții folosite pentru îndepărtarea petelor și lacurilor, pesticide pentru uciderea insectelor sau rozătoarelor, arsenic găsit în apropierea siturilor de deșeuri sau în apă de puț
  • evitarea intoxicațiilor alimentare în timpul sarcinii: listerioza care se găsește în brânzeturi moi nepasteurizate și fructe de mare crude sau puțin gătite, salmonella din ouă crude sau prea puțin gătite, toxoplasmoza cauzată de consumul de carne crudă infectată.

Sanatate

kangoo

Kangoo Jumps și beneficiile lui. Sportul distractiv care te ajută să slăbești armonios

Kangoo Jumps este un sport extrem de distractiv, care are beneficii multiple asupra organismului. Acesta îți insuflă buna dispoziție de [...]

Alimente

pepene galben

Cum alegi corect un pepene galben de fiecare dată

Pare destul de greu de ales un pepene galben, nu-i așa? De fiecare dată vrei însă să te bucuri de [...]

Timp liber

marie kondo

Cine este Marie Kondo și ce metodă a facut-o celebră peste noapte

Marie Kondo este o femeie de origine japoneză care a scris o carte, are un show difuzat de Netflix și [...]