Ce se întâmplă dacă rupi o aluniță sau un neg. Iată care este cea mai bună soluție

aluniță
Imagine de Oleg Magni via Pexels

Alunițele și negii sunt destul de întâlniți pe piele și cel mai bine este să le lași în pace dacă nu sesizezi modificări asupra lor și mai ales dacă nu te deranjează. Sunt semne distinctive care uneori pot face parte cu succes din farmecul personal, nu-i așa?

Aluniţele sunt tumori benigne, adică nepericuloase, necancerigene, alcătuite din melanocite, celulele ce conţin pigmentul care dă culoare pielii şi ochilor. Acestea pot apărea oriunde la nivelul pielii şi pot fi şi grupate. Ele se pot prezenta sub formă de pete sau excrescenţe în diferite tonuri de maro.

Negii sunt mici excrescențe ale pielii cauzate de o infecție a stratului superior al pielii cu virusul papiloma uman (HPV). Virusul poate fi transmis de la o persoană la altă prin contact direct sau în mod indirect, atunci când doi oameni intră în contact cu aceeași suprafață. Negii pot apărea la orice vârstă, dar sunt mai frecvent întâlniți la copiii mai mari, fiind rari la vârstnici.

Majoritatea negilor dispar după un an sau doi și nu reprezintă mai mult decât un simplu inconvenient. Dar alții pot dura ani întregi sau pot reapărea. Negii care persistă sau continuă să crească în ciuda tratamentului ar trebui să fie examinați de către medicul dermatolog, deoarece unele tipuri de cancer de piele pot fi mascate sub formă de negi.

Deși sunt promovate intens o mulțime de remedii homemade care garantează îndepărtarea alunițelor sau a negilor, de cele mai multe ori acestea se pot dovedi chiar periculoase, așa că dacă ai de gând să apelezi la metode de îndepărtare populare, cel mai bine este să consulți un medic dermatolog și să lași deoparte părerile neavizate.

Chiar dacă poate este mai ieftin și mai pratic să apelezi la informațiile și metodele unei persoane care a pus în practică metode precum arderea unei alunițe cu oțet, ține cont de faptul că de cele mai multe ori aceste tratamente, dacă le putem numi așa, pot cauza probleme grave.

De-a lungul timpului, studiile au demonstrat că diverse unguente care se găsesc pe piață și care promit îndepărtarea alunițelor sau a negilor pot lăsa în urmă semne mult mai urâte decât te aștepți sau pot forma chiar cicatrici cheloide (îngroșarea pielii în zona lezată din cauza secreției excesive de colagen). În cazul îndepărtării alunițelor sau negilor prin tăiere, riscul de infecție este foarte mare dacă instrumentul nu este sterilizat așa cum trebuie.

Cel mai mare pericol atunci când vrei să îndepărtezi negi sau alunișe fără să consulți medicul specialist este faptul că nu cunoști natura acestora, mai pe scurt nu știi dacă sunt sau nu cancerigene. Dacă tai o aliniță cancerigenă, riscul ca celulele tumorale rămase să se răspândească în corp este foarte mare.

Medicul este cel mai în măsură să te ajute să scapi de un neg sau o aluniță. Acesta are în cabinet o igienă corespunzătoare, iar urmele lăsate după îndepărtare vor fi foarte mici. În plus, dacă medicul consideră că este nevoie poate trimite la laborator pentru testare la microscop țesutul eliminat de pe piele. Numai în acest fel se poate stabili dacă acesta este sau nu cancerigen.

Timp liber

Un pat cu saltea

Cum să alegi corect salteua de pat

Alegerea unei saltele potrivite este esențială pentru odihnă, dar și pentru sănătatea spatelui. Există multe tipuri de saltele pe piață, [...]

Afectiuni

ambrozie

Alergia la ambrozie și simptomele ei. Ce spun medicii și care sunt recomandările

Mai mult de 2 milioane și jumătate de romîni sunt afectați de ambrozie, o plantă care crește peste tot și [...]

Sanatate

unghii

Încrețiturile de pe unghii: ce reprezintă și când trebuie să te îngrijorezi

Unghiile sunt un factor cheie în analizarea stării de sănătate pentru că acestea pot oferi informații importante despre felul în [...]