Psoriazis, o afecțiune pe viață: tot ce trebuie să știi

psoriazis
Imagine de Hans Braxmeier via Pixabay

Psoriazisul este o afecțiune care din păcate apare atunci când celulele pielii cresc mult prea repede. Noile celule se formează în numai câteva zile și nu în săptămâni, așa cum ar trebui. Organismul nu are capacitatea să integreze noile celule, iar acestea se adună la suprafața pielii și formează leziuni.

Simptomele psoriazisului

Înainte de a explica care sunt simptomele acestei afecțiuni, trebuie să spunem că există mai multe feluri de psoriazis și anume cinci tipuri:

  • cu plăci
  • gutos
  • pustular
  • inversat
  • eritrodermic

Mai mult de 80% din persoanele care suferă de această afecțiune se confruntă cu psoriazisul cu plăci. Orinde pe piele pot apărea zone de piele groasă, solzoasă, argintii, roșii sau albe.

Imagine de Hans Braxmeier via Pixabay 

Psoriazisul poate afecta chiar și unghiile. Acestea se pot deplasa de pe patul unghial, își pot schimba culoarea. Dacă observi aceste semne, cel mai bine este te adresezi medicului pentru că un tratament adecvat administrat încă de la început te poate scăpa de deteriorarea unghiilor.

Cauzele psoriazisului

Psoriazisul nu este o afecțiune contagioasă, dar este o boală destul de complexă care le dă și acum bătăi de cap cercetătorilor.

Cea mai des întâlnită cauză se află în ADN, iar cei care dezvoltă această boală de fapt moștenesc genele. Cercetătorii încă nu au identificat toate celulele care sunt implicate în dezvoltarea psoriazisului.

Persoana care dezvoltă psoriazis trebuie să aibă combinația de gene, dar să fie și expusă la un factor declanșator precum stresul zilnic, infecții, leziuni ale pielii. Când o persoană are psoriazis, celulele albe din sânge care luptă cu bacteriile și virusurile, celulele T, dau o reacție eronată în celulele pielii.

Partea cea mai rea este că psoriazisul poate debuta la orice vârstă. Cea mai mare parte a celor care suferă de psoriazis au dezvoltat boala între 15 și 40 de ani, iar o altă parte la o vârstă între 50 și 60 de ani.

Diagnostic și tratament

Biopsia cutanată este cea mai în măsură să ateste prezența psoriazisului.

Tratamentul în cazul psoriazisului este imprevizil. Dacă azi este ok, mâine poate să nu mai dea randament. Nici ceea ce funcționează în cazul unui pacient nu este sigur că funcționează pentru alt pacient care suferă de același tip de psoriazis. Dermatologii sunt cei care pot determina cel mai bine tratamentul pentru fiecare în parte, numai după ce analizează mai mulți factori:

  • tipul de psoriazis
  • gradul de întindere pe piele
  • zona în care este localizat
  • varsta și istoricul medical al pacientului
  • efectul bolii asupra persoanei în cauză, atât fizic cât și emoțional

Tratamentele se împart în 3 categorii:

  • topice aplicate pe piele pentru formele ușoare de psoriazis
  • tratament cu fototerapie pentru psoriazisul moderat până la sever
  • sistemice, administrate oral sau prin injectare ori perfuzie pentru psoriazisul moderat sau sever.

Pentru că este o afecțiune care durează toată viața dacă s-a instalat, cei afectați trebuie să se informeze în permanență despre această afecțiune și să efectueze vizite regulate la medicul dermatolog.

O dietă alimentară sănătoasă și echilibrată, renunțarea la țigări, păstrarea unei greutăți în limitele normalului, limitarea consumului de alcool sunt alți factori importanți pentru o evoluție favorabilă. Toate acestea sunt însă aspecte care trebuie discutate cu medicul dermatolog care te are în evidență pentru a te asigura că nu interacționează în mod negativ cu medicamentele prescrise.

Afectiuni

inima

Ce semne pot indica riscul unei boli de inimă?

Bolile de inimă reprezintă un termen-umbrelă în care sunt incluse mai multe patologii. De aceea, și paleta de semne ce [...]

Afectiuni

mâini

Lupusul, simptomele bolii cu o mie de fețe

Lupusul este o boală inflamatorie autoimună, ceea ce înseamnă că organismul își distruge propriile țesuturi. Este supranumită boala celor o [...]

Afectiuni

bebeluș

Spasmul hohotului de plâns: cauze și riscuri

Spasmul hohotului de plâns sau sindromul SHP este un motiv de îngrijorare sau panică pentru orice părinte care are un [...]