Orjeletul sau urciorul este o afecțiune care apare la pleoapă, este o afecțiune de natură infecțioasă, care nu este aceeași cu șalazionul.
Există două tipuri de orjelet:
Care sunt cauzele apariției orjeletului
Așa cum am spus mai sus, orjeletul este o infecție a uneia dintre glandele sebacee de la baza unei gene și este o afecțiune care poate apărea la orice vârstă. Locul va fi ușor dureros, va arăta ca o mică umflătură roșie ce va evolua spre o colecție purulentă, care se va vindeca în aproximativ o săptămână.
Stafilococul auriu este cea mai frecventă cauză ce determină apariția orjeletului, dar mai sunt și alți factori precum igiena necorespunzătoare, transpirația, frecarea pleoapelor, poluarea, produsele cosmetice care nu sunt calitative sau se folosesc în exces.
Orjeletul se poate transimte foarte ușor. Trebuie să ai în vedere evitarea contactului ochilor cu suprafețe sau obiecte murdare, folosirea aceluiași tub de picături cu al unei persoane care are deja pleoapele infectate, înotul în piscine care nu sunt dezinfectate corect și care au apă murdară.
Simptomele orjeletului
Semnele de apariție ale orjeletului sunt clare. La nivelul pleoapei apare o umflătură care va evolua către o colecție purulentă cu punct gălbui. Aceasta se va sparge după câteva zile, puroiul se va elimina, iar durerea va dispărea și ea treptat.
De cele mai multe ori cei care se confruntă cu orjeletul pot avea ochii mai lăcrimoși, pot simți durere la nivel local, arsuri sau dureri în gât, secreții nazale, stare generală proastă sau pot avea episoade de febră.
Dacă orjeletul extern se va vindeca de la sine în câteva zile, așa cum am explicat mai sus, cel de natură internă poate avea nevoie de o intervenție chirurgicală pentru vindecare completă.
Diagnostic și tratament pentru orjelet
Dacă acesta nu se vindecă în aproximativ 7 zile, se poate recolta puroi pentru analize bacteriologice. Doar așa se va primi un tratament care să își facă efectul mai repede și mai bine.
Pentru tratament este de obicei nevoie de unguente sau picături cu antibiotice și antiinflamatorii. Pentru a grăbi vindecarea se pot aplica comprese calde de 2-3 ori pe zi. Este foarte importantă igiena în cazul orjeletului și este bine de știut că acesta nu trebuie niciodată stors pentru că pot apărea complicații care pun în pericol ochiul.
Blefarita favorizează apariția orjeletului. Este o afecțiune cronică dificil de tratat, poate fi inconfortabilă și inestetică. Însă, de obicei, nu provoacă daune permanente privirii și nu este contagioasă. Află mai multe informații din articolul de mai jos:
Mai trebuie menționat faptul că infecția se poate extinde la nivelul pleoapei, al sprâncenei, iar în acest caz este nevoie de un tratament cu antibiotic general.
Pentru a preveni apariția orjeletului trebuie să respecți o igienă clară a mâinilor și a ochilor. Trebuie evitate zonele cu praf mult, trebuie să acorzi mai multă grijă cosmeticelor, să folosești ochelari de soare pentru protecție.
În cazul în care orjeletul apare frecvent, ai nevoie de un tratament de lungă durată sau chiar de vaccinarea antistafilococică.