Tot ce trebuie să știi despre noul coronavirus

masca

Teama în rândul oamenilor este din ce în ce mai mare de când Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că noul focar de coronavirus este o situație de urgență internațională pentru sănătatea publică. Asta înseamnă că trebuie să fim cât se poate de informați cu privire la 2019-nCoV.

Până în prezent, SUA a emis cetățenilor avertizări de gradul 4 (cel mai înalt nivel), pentru a nu călători în China, iar, la polul opus, China a pus restricții asemănătoare asupra orașului Wuhan, precum și asupra unor orașe din jur, însă, în ciuda tuturor eforturilor, virusul s-a răspândit international.

Pentru a vă informa mai bine despre acest subiect și despre cum să vă protejați, am inclus în acest articol tot ceea ce ar trebui să știți despre coronavirus.

Simptome coronavirus

Ce este coronavirus?

Conform OMS, coronavirusurile sunt o familie numeroasă de virusuri despre care se știe că provoacă o serie de boli, de la răceala comună la boli mai grave precum Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV) și Sindromul respirator acut sever (SARS-CoV). Aceste virusuri pot fi transmise între animale și oameni. Noul coronavirus (nCoV) este, însă, o tulpină nouă care nu a mai fost identificată anterior la om. Există mai multe coronavirusuri cunoscute care circulau la animale, dar care nu infectau oamenii. După mai multe investigații, s-a aflat, totuși, că SARS-CoV a fost transmis de la zibete la oameni, iar MERS-CoV a fost transmis de la dromaderi la oameni.

Unde a izbucnit?

Totul a început la sfârșitul lunii decembrie, când autoritățile chineze au raportat către OMS mai multe cazuri de pneumonie virală. S-a aflat de la bun început că mulți dintre pacienți au intrat în contact sau au avut legătură cu o mare piață de fructe de mare și de animale din Wuhan, ceea ce sugerează idea de contactare a virusului de la un animal, determinând oamenii de știință să creadă că este vorba despre un coronavirus. La puțin timp după ce a devenit clară situația, s-a constatat că acest virus se poate răspândi și de la persoană la persoană, după ce mai mulți oameni s-au îmbolnăvit neintrând în contact cu piețele de animale.

Cum se răspândește?

Câteva coronavirusuri pot fi transmise între oameni, spune OMS. Acest lucru se produce de obicei după apropierea de o persoană infectată (aprox. 6m), dacă aceasta strănută sau tușește. Acest lucru este similar cu modul în care se răspândește gripa și alți agenți patogeni care au legătură cu sistemul respirator. „În prezent nu este clar dacă o persoană poate contacta 2019-nCoV atingând o suprafață sau un obiect care are virusul pe ea și apoi atingând propria gură, nasul sau, eventual, ochii”, scrie CDC. Până când se află mai multe, cel mai bun lucru de făcut este să vă spălați regulat pe mâini, să evitați atingerea gurii, nasului și ochilor și să evitați contactul cu persoanele bolnave.

Afla cum se raspandeste coronavirus

Care sunt simptomele coronavirusului?

Conform OMS, virusul se poate manifesta prin „simptome respiratorii, febră, tuse și dificultăți de respirație”. Cu toate acestea, unele persoane au prezentat și greață, vărsături sau diaree. La fel ca în cazul oricărei alte boli, persoanele cu un sistem imunitar slăbit, tinerii și vârstnicii sunt predispuși la simptome mai grave, cum ar fi bronșita sau pneumonia. În cazuri mai severe, o infecție poate duce la sindrom respirator acut sever, insuficiență renală și chiar moarte. Dacă ați călătorit recent în Wuhan și ați început să experimentați oricare dintre aceste simptome, evitați contactul cu alții și adresați-vă celui mai apropiat spital.

Cum este tratat?

Un plan specific de tratament nu a fost încă dezvoltat pentru vreo boală cauzată de noul coronavirus, dar oamenii de știință lucrează din greu pentru a-l înțelege. Deoarece în prezent nu există antivirale aprobate pentru coronavirus, orice tratament pe care îl primește o persoană va fi doar pentru a trata simptomele.

Cum puteți preveni?

Recomandările standard pentru a preveni răspândirea 2019-nCoV includ spălarea periodică a mâinilor, acoperirea gurii și nasului când tușiți / strănutați, precum și gătirea temeinică a alimentelor, în special a cărnii și a ouălor. Încercați să evitați contactul apropiat cu orice persoană care prezintă semne ale unei boli respiratorii, cum ar fi tusea și strănutul. De asemenea, trebuie să evitați să vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile nespălate și să dezinfectați obiectele și suprafețele atinse frecvent. Dacă sunteți bolnav, rămâneți acasă.

Sanatate

ochi

Care este cea mai frecventă cauză pentru care ți se zbate ochiul

Superstițiile sunt de cele mai multe ori prima cauză la care se gândește majoritatea oamenilor atunci când se zbate un [...]

Interventii si terapii

Clinica 32

(P) Ai rămas fără dinți? Nu ești blestemat să porți proteză pentru restul vieții. Există soluții!

Boala parodontală, fumatul, accidentele, igiena defectuoasă sunt unele dintre cauzele care, din păcate, conduc la pierderea dinților. Fără dinți, nu [...]

Timp liber

facebook

Funcție nouă de la Facebook. Cum poți trasfera pozele în Google Photos

Facebook a pus la punct un instrument prin care fotografiile şi videoclipurile pot fi salvate în Google Photos, astfel acestea [...]