Te trezești prea devreme? Cum să îi dai corpului exact atât somn, cât are nevoie

trezire timpurie

Dacă te trezești prea devreme, fără alarmă și fără nimic de făcut, în mod special, atunci această trezire timpurie poate deveni o problemă sau poate indica o sursă de stres.

Te trezești prea devreme?

La adulți, somnul din timpul nopții are loc în cicluri, iar fiecare ciclu de somn include două faze de somn: de la foarte ușor la foarte profund.
În medie, numărul de cicluri de somn variază de la patru la șase, iar durata fiecărui ciclu este de aproximativ 90 de minute.
Trezirea timpurie are loc, de obicei, cu 30 de minute și până la două ore înainte de ora obișnuită de trezire, urmată de incapacitatea de a adormi la loc.
Problemele de somn cresc odată cu înaintarea în vârstă, ceea ce duce la un somn mai fragmentat și la o creștere a trezirilor prea matinale, înainte ca organismul să se odihnească complet. Dar aceasta nu este singura cauză.

Cauzele trezirii înainte de zori

Cei doi factori principali care pot favoriza trezirea timpurie sunt vârsta și stresul. Atunci când trezirile nocturne sunt legate de stres, se poate ajunge la hiperexcitare.
Hiperexcitarea este una dintre caracteristicile unei probleme de somn. Se poate manifesta la nivel mental prin hiperactivitate corticală semnificativă, cu sau fără anxietate, sau la nivel fizic, în special printr-o senzație fizică de tensiune musculară, accelerare a inimii, senzație de căldură cu transpirație excesivă sau modificare a capacității pielii de a menține constantă temperatura corpului.
Asociată cu stresul, hiperexcitarea centrilor nervoși poate duce la probleme de somn precum:
– dificultatea de a adormi (atunci când nu reușești să adormi nici după 30 de minute);
– treziri frecvente între orele 2 și 4 dimineața;
– nopți albe;
– sentimentul unei nopți neliniștite.
La nivel biologic, stresul este un răspuns al organismului de a se adapta la situații necunoscute întâlnite în viața de zi cu zi.
Organismul poate trece prin perioade de stres acut, cu episoade izolate, dar și prin perioade de stres cronic, care poate duce la epuizare.
Organismul nu mai are resurse pentru a se adapta și atunci apar și episoadele de trezire timpurie.

Cum să îi dai corpului exact atât somn, cât are nevoie?

Pentru un somn de calitate, este importantă menținerea ritmului biologic.
1. Stabilește un program mai strict pentru orele de trezire, de luat masa, de culcare.
2. Alege o activitate fizică, în timpul zilei, nu seara, de minimum 30 de minute.
3. Expune-te la lumina naturală a soarelui, în timpul zilei.
4. Pentru gestionarea anxietății, care duce la periclitarea somnului, încearcă tehnicile de relaxare și exercițiile de respirație.
5. Nu supraîncărca cina. Alege o porție mică de proteine (carne albă sau pește) pe care o combuni cu o porție de legume.
6. Folosește, înainte de culcare, ingrediente speciale, precum melatonina, sau ceaiul din plante, precum teiul și rodiola.

Foto: pexels.com

Detox

pizza

Dieta fito-ketogenică. Cum poți slăbi mâncând pizza, ciocolată și biscuiți

După o perioadă lungă în care organismul a acumulat kilograme în plus, un regim alimentar care să ajute la scăderea [...]

Lifestyle

activități distractive cu familia

11 activități distractive cu familia

Dacă vrei să ai o familie fericită, atunci trebuie să incluzi activități distractive care să vă aducă împreună, oricât de [...]

Noutati

CBD

(P) CBD – benefic în lupta cu Covid-19? ”S-a dovedit a fi remarcabil de eficient”

Noul coronavirus a dat omenirea peste cap, iar de la începutul acestui an, medici din toate colțurile lumii încearcă să [...]