Bolile din țările insulare: febra Dengue

febra Dengue

O vacanță pe o insulă îndepărtată sună excepțional, dar, înainte să îți faci bagajele, trebuie să te informezi în legătură cu bolile infecțioase din țările insulare, precum febra Dengue.

Toate țările și zonele insulare din Pacific sunt vulnerabile la boli infecțioase cu simptome precum febră, erupții cutanate, diaree. Printre acestea se numără febra Dengue, o boala virală transmisă de țântarul Aedes aegypti. Infecția apare după pișcătura țânțarilor infectați și nu se transmite niciodată de la o persoană la alta sau prin obiecte ori prin laptele matern.

Dengue poate afecta persoane de toate vârstele, cu simptome care variază de la febră ușoară până la o febră puternică cu dureri de cap severe, dureri în spatele ochilor, dureri musculare, articulare și eritem.

Formele severe ale bolii sunt dau dificultăți de respirație și pot provoca leziuni severe ale organelor.

Simptomele febrei Dengue

Cele mai comune simptome ale febrei Dengue sunt: febră ridicată (peste 39°C), dureri severe de cap, în special în zona frunții și în spatele ochilor, dureri musculare și articulare, erupții cutanate roșii sau purpurii, greață, vărsături, slăbiciune generală și stare de oboseală. Poate să apară și o sângerare ușoară, cum ar fi sângerarea gingiilor sau a nasului.
O formă mai severă poate duce la complicații grave și chiar la deces. De aceea se recomandă ca tratamentul să nu fie făcut la domiciliu, în absența sfatului medicului.

Ce trebuie să faci dacă ai simptomele unei boli din țările insulare?

Dacă ești sau te-ai întors dintr-o zonă în care febra Dengue este prezentă și ai simptomele de mai sus, consultă imediat un medic pentru un diagnostic și un tratament corect.

Este important să știi că febra Dengue are trei faze: febrilă, critică și recuperarea.

Faza febrilă poate dura până la șapte zile, cu manifestări de febră bruscă, disconfort, eritem, dureri. În acest prim stadiu sunt necesare hidratarea, controlul febrei, observația medicală și odihna.

Când scade febra poate să apară faza critică, între a treia și a șaptea zi. Deși starea generală pare că se îmbunătățește, trebuie menținute odihna și hidratarea. Pot să apară simptomele formei severe a bolii: vărsături repetate, inflamații, dureri abdominale intense și susținute, iritabilitate, somnolență, leșin, sângerare.

Recuperarea începe între a șaptea și a zecea zi, când starea generală se poate îmbunătăți treptat.

Nu există vaccin pentru febra Dengue!

Tratamentele obișnuite pentru răceală și gripă nu sunt suficiente și nici adecvate febrei Dengue. Diagnosticul se stabilește pe baza simptomelor și a analizelor de sânge. Nu există un tratament specific pentru febra Dengue, iar tratamentul este în general simptomatic, cu administrarea de lichide pentru a preveni deshidratarea și reducerea simptomelor. Aspirina nu trebuie folosită deoarece crește riscul de sângerare.

Prevenția pentru bolile virale din țările insulare: febra Dengue

Deoarece nu exista vaccinuri pentru prevenirea febrei Dengue și niciun medicament specific care să o vindece, cea mai importantă este prevenția.

Aceasta include:

  • eliminarea locurilor de reproducere a țânțarilor (containere care conțin apă în interiorul și în jurul caselor, inclusiv în ghivece sau jgheaburi);
  • utilizarea de spray-uri anti-țânțari și a loțiunilor repelente pe piele;
  • folosirea plaselor de protecție la ferestre și uși;
  • haine care acoperă pielea cât mai mult posibil;
  • colaborarea cu autoritățile locale de sănătate. Informează-te despre starea epidemiologică și despre măsurile preventive recomandate de autoritățile locale de sănătate.

Foto: pexels.com

Sanatate

șervețele umede

Greșeli pe care le faci atunci când folosești șervețele dezinfectante

Tot ce conține cuvântul dezinfectant în denumire este la mare căutare acum, mai ales șervețelele dezinfectante care sunt destul de [...]

Interventii si terapii

skin care

Cum funcționează și ce efecte are MEZOTERAPIA pentru ten?

Medicii dermatologi susțin că mezoterapia este cel mai rapid și cel mai eficient tratament pentru rejuvenarea pielii. Cu ajutorul ei [...]

Sanatate

miros

Anosmia, un prim simptom la bolnavii asimptomatici de COVID-19

Noul coronavirus are un debut brusc atunci când afectează organismul uman și ca simptome poate fi ușor confundat cu gripa: [...]