Prea puțin zinc în organism înseamnă o sănătate precară. Dar care este legătura dintre zinc și infecțiile din organism și în ce mod susține sistemul imunitar, acesta este un mister parțial rezolvat de către oamenii de știință.
Lipsa zincului din corp este rezultatul unui defect genetic sau al unei diete extrem de limitate, însă efectele pot fi serioase: de la încetinirea creșterii la sugari și copii, la căderea părului, vindecarea întârziată a rănilor și apărarea slabă împotriva infecțiilor.
Partea ciudată este că nu putem determina cu precizie cât de mult sau de puțin zinc avem în organism. În plus, nivelul de zinc poate fi perturbat de dietă, de anumite medicamente, de hormoni și de starea de sănătate.
De exemplu, zincul este adesea în mișcare atât în interiorul, cât și în exteriorul celulelor noastre. În timpul unei infecții, de exemplu, nivelul de zinc din sânge scade pe măsură ce acesta este scos din fluxul sanguin și trimis în celule pentru a ajuta la răspunsul imunitar.
Spre deosebire de fier, care este ușor de evaluat prin măsurarea hemoglobinei și feritinei din sânge, nu există un biomarker care să poată fi utilizat ca indicator precis al nivelului de zinc din organism.
Majoritatea medicilor diagnostichează deficitul de zinc urmărind simptomele de deficiență majoră, cum ar fi pielea aspră sau căderea părului. Însă un nivel scăzut de zinc ne expune la infecții mai frecvente decât în mod obișnuit.
Cu toate acestea, la nivel mondial, deficiența de zinc este destul de obișnuită: aproximativ 17% din populația lumii este expusă riscului de deficiență de zinc, conform NCBI.
Dieta e principalul factor care duce la scăderea nivelului de zinc din corp. Atunci când nu consumăm suficiente alimente bogate în zinc, organismul începe să sufere din cauza deficitului de zinc. Îmbătrânirea, genetica, sarcina și bolile consumă și ele din rezervele de zinc.
Cantitatea de zinc absorbită din alimente variază de la 5% la mai mult de 50%, în funcție de cantitatea de alimente pe bază de plante din dietă.
Stridiile conțin mai mult zinc per porție decât orice alt aliment. Carnea de vită, ouăle, produsele lactate conțin zinc. La fel și fasolea, nucile și cerealele integrale, doar că acestea mai conțin și fitați. Aceștia împiedică absorbția zincului în organism. Fructele și legumele conțin foarte puțin zinc.
Absorbția zincului din mesele mixte sau din dietele care conțin o combinație de alimente de origine animală și vegetală este mai mică decât cea din dietele sau mesele care conțin doar alimente de origine animală.
Așadar, o dietă pe bază de alimente de origine animală este cea mai eficientă pentru asigurarea prezenței zincului în organism. Cu toate acestea, medicii recomandă ca adulții să nu facă abuz și să nu consume mai mult de 40 de miligrame de zinc pe zi. Deși se găsește și sub formă de suplimente, aceștia insistă să fie obținut în principal din alimente.
Foto: pexels.com