Ce este lupusul și cum se manifestă

Asian man holding hand with muscle weakness, numbness and paralysis symptoms after vaccination. Guillain Barre syndrome rare cause by autoimmune disorder concept. Selective focus.

Lupusul este o boală autoimună cronică în care sistemul imunitar atacă propriile țesuturi și organe. Aceasta poate afecta diverse părți ale corpului, inclusiv pielea, articulațiile, rinichii, celulele sanguine, creierul, inima și plămânii. Cele mai comune forme de lupus sunt:

Lupus eritematos sistemic (LES): Cea mai frecventă și severă formă, afectând mai multe organe și sisteme ale corpului.

Lupus eritematos cutanat: Afectează în principal pielea, inclusiv lupusul eritematos discoid și lupusul cutanat subacut.

Lupus indus de medicamente: Similar cu LES, dar declanșat de anumite medicamente; simptomele dispar de obicei odată cu oprirea medicamentului.

Lupus neonatal: O formă rară care afectează nou-născuții, cauzată de anticorpi materni.

Manifestarea bolii

Simptomele lupusului variază larg și pot apărea și dispărea. Cele mai comune simptome includ:

 • Oboseală: Oboseala extremă este frecventă și poate afecta calitatea vieții.
 • Durere și umflare articulară: Artrita este comună, afectând adesea mâinile și genunchii.
 • Erupții cutanate: Erupțiile, inclusiv „erupția în formă de fluture” pe obraji și nas, sunt frecvente.
 • Sensibilitate la soare: Fotosensibilitatea poate agrava erupțiile cutanate.
 • Febră: Fără o cauză aparentă, poate fi un semn de activitate a bolii.
 • Probleme renale: Lupusul poate afecta rinichii, ducând la nefrită lupică.
 • Probleme cardiace și pulmonare: Inflamația poate afecta inima și plămânii, cauzând pleurită și pericardită.
 • Tulburări neurologice: Convulsiile, confuzia și alte probleme neurologice pot apărea.
 • Probleme hematologice: Anemia, leucopenia (scăderea numărului de globule albe) și trombocitopenia (scăderea numărului de trombocite) sunt comune.

Tratament pentru lupus

Tratamentul lupusului este adaptat pentru a gestiona simptomele și a reduce inflamația și activitatea bolii. Opțiunile de tratament includ:

 1. Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS):
  • Utilizate pentru a trata durerea și inflamația articulară.
 2. Corticosteroizi:
  • Utilizați pentru a reduce inflamația și a suprima sistemul imunitar. Datorită efectelor secundare potențiale, se folosesc doze cât mai mici posibil.
 3. Antimalarice:
  • Hidroxiclorochina (Plaquenil) este frecvent utilizată pentru a trata simptomele lupusului cutanat și articular și pentru a preveni apariția focarelor.
 4. Imunosupresoare:
  • Medicamente precum metotrexatul, azatioprina, micofenolatul de mofetil și ciclofosfamida sunt utilizate pentru cazurile severe de lupus, pentru a suprima răspunsul imunitar.
 5. Biologice:
  • Belimumab (Benlysta) și rituximab (Rituxan) sunt medicamente biologice utilizate pentru a reduce activitatea sistemului imunitar în lupus.

Auto-îngrijirea

Protecția solară:

 • Evită expunerea excesivă la soare și folosește protecție solară cu SPF ridicat pentru a preveni erupțiile cutanate.

Exerciții fizice regulate:

 • Menținerea unei activități fizice regulate ajută la gestionarea durerii și a rigidității articulare.

Alimentație sănătoasă:

 • O dietă echilibrată, bogată în fructe, legume și acizi grași omega-3, poate ajuta la reducerea inflamației.

Gestionarea stresului:

 • Practicile de relaxare, cum ar fi yoga și meditația, pot ajuta la reducerea stresului, care poate declanșa focarele de lupus.

Suport psihologic:

 • Consilierea și grupurile de suport pot ajuta la gestionarea impactului emoțional al bolii.

Monitorizare și îngrijire medicală:

 • Consultări regulate: Vizitele periodice la medic pentru monitorizarea simptomelor și ajustarea tratamentului sunt esențiale.
 • Teste de laborator: Analizele de sânge și urină sunt utilizate pentru a monitoriza activitatea bolii și efectele secundare ale tratamentului.

Prin urmare, lupusul necesită o abordare multifactorială de tratament și auto-îngrijire pentru a menține calitatea vieții și a gestiona simptomele și complicațiile bolii.

Vedete care suferă de lupus:

 1. Selena Gomez:
  • Cântăreața și actrița Selena Gomez a fost diagnosticată cu lupus în 2015. Ea a vorbit deschis despre impactul bolii asupra sănătății sale fizice și mentale, inclusiv despre necesitatea unui transplant de rinichi în 2017, pe care l-a primit de la prietena sa, Francia Raisa.
 2. Lady Gaga:
  • Deși nu a fost confirmat oficial că Lady Gaga are lupus, ea a dezvăluit că a fost testată pozitiv pentru „lupus într-o formă minoră” în 2010. Familia ei are un istoric al acestei boli, iar ea a continuat să monitorizeze starea ei de sănătate.
 3. Toni Braxton:
  • Cântăreața și actrița Toni Braxton a fost diagnosticată cu lupus în 2008. Ea a vorbit despre provocările pe care le-a întâmpinat din cauza bolii, inclusiv spitalizările frecvente și impactul asupra carierei sale.
 4. Seal:
  • Cântărețul britanic Seal are cicatrici faciale distincte din cauza lupusului eritematos discoid, o formă de lupus care afectează pielea. El a fost diagnosticat la o vârstă tânără și a devenit un simbol al rezilienței și al luptei împotriva bolii.
 5. Nick Cannon:
  • Actorul, comedianul și prezentatorul TV Nick Cannon a fost diagnosticat cu lupus eritematos sistemic în 2012. El a discutat public despre simptomele severe, inclusiv problemele renale și durerile articulare, și despre cum a reușit să gestioneze boala.

Impactul lupusului asupra vieții vedetelor:

 • Selena Gomez a luat pauze de la cariera sa pentru a se concentra pe sănătatea ei, inclusiv tratamente pentru anxietate și depresie, care sunt frecvente la persoanele cu lupus.
 • Toni Braxton a trebuit să-și adapteze programul de turnee și performanțe pentru a face față simptomelor bolii și a spitalizărilor frecvente.
 • Nick Cannon a devenit un avocat pentru conștientizarea lupusului, folosindu-și platforma pentru a educa publicul despre boală și despre importanța susținerii cercetării medicale.

Gestionarea lupului:

Lupusul este o boală cronică fără tratament, dar simptomele sale pot fi gestionate printr-o combinație de medicamente, modificări ale stilului de viață și îngrijire medicală regulată. Tratamentul poate include antiinflamatoare, corticosteroizi, medicamente imunosupresoare și tratamente biologice, în funcție de severitatea și manifestările specifice ale bolii.

Vedetele care suferă de lupus au jucat un rol crucial în aducerea acestei boli în lumina reflectoarelor și în încurajarea celor afectați să caute ajutor medical și sprijin.

Afectiuni

Dr. Marina Dumitraș

Varicele. Dr. Marina Dumitraș ne ajută să înțelegem simptomele

Dacă ai avut vreodată senzația de picioare grele, dureri, crampe musculare sau amorțeli la nivelul membrelor inferioare, cu siguranță te-ai [...]

Alimente

edamame

Edamame, cum se consumă și care sunt beneficiile pentru sănătate

Pentru ca sănătatea să fie fier, atunci trebuie să îi oferi organismului numai alimente care să îl ajute să țină [...]

Lifestyle

soare

E vară, e cald, dat tu dormi tot învelită? Care este motivul pentru care nu poți renunța la cearșaf

Temperaturile ridicate din timpul verii vin și cu tot soiul de provocări, cum ar fi dormitul. Cine poate să doarmă [...]