Semnele depresiei la bărbați: cum se manifestă

Cuplu care trece prin momente dificile
Aproximativ 30% până la 40% dintre persoanele cu depresie experimentează episoade de temperament reactiv / Pixabay

Peste 6 milioane de bărbați trăiesc în tăcere cu depresie în fiecare an, scrie presa internațională de specialitate. Probabil că există multe motive pentru instalarea ei, inclusiv minimizarea semnelor și simptomelor și timpul de reacție. Semnele depresiei la bărbați sunt vizibile și ele pot duce la un diagnostic precoce, care poate îmbunătăți calitatea vieții pe mai departe.

Eșecul de a recunoaște simptomele depresiei la bărbați este de asemenea un factor de luat în calcul. Depresia nu arată la fel la bărbați și la femei. Acesta este unul dintre motivele pentru care semnele de depresie la bărbați pot fi mai dificil de detectat.

Semnele depresiei la bărbați: cum se manifestă

A cunoaște ce simptome să cauți este cheia pentru depistarea precoce și intervenția în timp util. Ai mai jos o listă cu semne de avertizare care sunt cel mai frecvent asociate cu depresia la bărbați.

Frustrare, iritabilitate sau furie nepotrivită

Aproximativ 30% până la 40% dintre persoanele cu depresie experimentează episoade de temperament reactiv. Mulți bărbați s-ar putea să nu recunoască că suferă de depresie, dar pot manifesta accese de furie, iar acesta este un prim pas că ceva nepotrivit se întâmplă cu ei.

Sentimente constante de negativitate

Depresia poate duce la o perspectivă pesimistă persistentă față de viață, cu sau fără un motiv specific. Mai degrabă decât tristețea copleșitoare, depresia cronică la bărbați poate arăta ca o pierdere a motivației. Sau poate părea ca o viziune persistent negativă asupra viitorului.

Insomnie sau somn slab calitativ

Depresia poate provoca tulburări de somn. Acest lucru poate lua multe forme. Se poate manifesta sub forma dificultăților de a adormi, treziri repetate, număr mare de ore de somn fără a simți odihna.

Acestea sunt adesea semne distinctive ale depresiei la bărbați. Este important de reținut că dificultățile de somn sunt, de asemenea, un factor de risc care stă la baza sinuciderii.

Energie scăzută și concentrare slabă

Dintre persoanele care se confruntă cu depresie, 90% raportează oboseală copleșitoare. Acesta este probabil rezultatul unui somn de proastă calitate. Această oboseală poate duce la rezistență scăzută, ceea ce poate interfera cu munca și viața personală. Și acest lucru poate alimenta cercul vicios al depresiei.

Lipsa de interes

Semnalele de avertizare pentru depresie pot include lipsa de motivație, mai puțină dorință de a face lucruri care le plac și lipsa socializării.

Izolare de oameni și de interese poate ușura temporar povara de a pretinde că totul este în regulă. Din păcate, singurătatea cauzată de izolare poate avea un efect dăunător asupra sănătății mintale. De asemenea, crește riscul de deces prematur.

Comportamente riscante

Bărbații se pot angaja în comportamente autodistructive ca o modalitate de a ignora emoțiile prea dureroase sau sentimentele despre care le este greu să vorbească. Unele schimbări de comportament pe care le poți observa la un bărbat care este deprimat sunt:

  • Consumă prea mult alcool
  • Ajunge la consumul de substanțe interzise
  • Jocuri de noroc
  • Angajarea în practici sexuale nesigure

Oamenii se angajează uneori în aceste comportamente pentru a masca problema reală, de bază, a depresiei.

Comportament de evadare

Munca excesivă sau exercițiile fizice pot fi vicii folosite pentru a bloca cum se simt bărbații și ce se întâmplă. Dar depresia nu se va ameliora ignorând-o. De fapt, evitarea realității depresiei va înrăutăți probabil situația.

Comportament violent sau abuziv

Unii cred că norma socială este ca bărbații să păstreze controlul asupra mediului și emoțiilor lor. Dar lupta lor de a rămâne pe poziții poate părea mai degrabă agresiune decât depresie. Acest aspect agresiv poate masca depresia de bază. Și acest lucru poate face mai dificilă recunoașterea comportamentului ca simptom al depresiei.

Sanatate

Coronavirus

Covid-19 are noi simptome? Ce spun specialiștii

Febră mare, tuse seacă, respirație îngreunată. Acestea au fost primele simptome anunțate de Organizația Mondială a Sănătății ca fiind definitorii [...]

Sport

abdomen plat

Nu mai visa la abdomenul perfect. Iată ce trebuie să faci ca să îl obții

Problema hidratării și a alimentației Burtica sau colăceii sunt probleme veșnice ale femeilor. Un abdomen plat, cu pătrățele este idealul, [...]

Afectiuni

durere

Anexita, boala denumită greșit „răceala la ovare”: tot ce trebuie să știi

Anexita sau boala inflamatorie pelvină este o afecțiune care dacă nu este tratată corect poate duce la complicații grave și [...]