Unii o caută toată viața. Alții o regăsesc în tot felul de lucruri mari și mici. În oricare dintre aceste scenarii ai fi, se pare că secretul fericirii este rutina. Ar fi de acord și cei mai blazați sau mai cârcotași dintre noi?
Specialiștii spun că cei mai fericiți oameni sunt cei care au o rutină de care se țin: fie că este vorba de cafeaua de dimineață, de un sport regulat, de curățenia de sâmbătă dimineața sau de un mod de viață. Repetarea unui gest sau a unei rutine îi ajută pe oameni să fie mai bine organizați și mai puțin stresați.
Formată din tot felul de obișnuințe, rutinele pot fi mai mult sau mai puțin alegeri conștiente. Pe de altă parte, devenim foarte conștienți de ele atunci când ne lipsesc.
De exemplu, cafeaua de acasă, de dimineață, sau perna cu care ne-am obișnuit. În lipsa lor, devenim stresați, irascibili, ceea ce arată clar că rutina ne făcea mai fericiți decât știam.
Dacă unele rutine sunt integrate atât de bine în viața de zi cu zi încât nu realizăm că fac parte dintr-un sistem ce ne menține starea de bine, altele sunt mai greu de asimilat.
Știm cât de mult ajută mișcarea să fim mai energici și mai sănătoși, dar puțini dintre noi se pot ține de un sport. Iar alții abandonează ideea de la bun început.
Experții în sănătatea mintală susțin că rutinele acționează în favoarea noastră și sunt cheia fericii. Motivul este unul aparent simplu: rutina ne ajută să găsim echilibrul între orele de muncă și cele de relaxare, un echilibru de care avem nevoie pentru a ne simți fericiți.
Dimineața, corpul este capabil să elibereze cea mai mare cantitate de cortizol. Ca să eviți acest hormon al stresului, încearcă să integrezi o rutină prietenoasă cu mintea și corpul tău. Un mic dejun care să îți facă plăcere și să îți asigure un nivel mare de energie până la prânz, o cafea sau un ceai aromat, un timp suficient pentru dușul și restul tabieturilor de dimineață te vor ajuta să începi ziua mai ușor.
Pe unii, muzica îi ajută foarte mult, în timp ce pentru alții liniștea deplină este preferată oricărui sunet.
Faptul că începi ziua cu ce îți place te ajută să te concentrezi pe ceea ce este important. Iar asta înseamnă că rutina te face mai fericit.
Faptul că ai deja o rutină ajută mintea să ia o pauză. Așa nu va trebui să ia decizii și să se organizeze permanent. Dacă peste zi trebuie să facem cât mai multe sarcini, aducând presiune și stres, simplul fapt că revenim acasă pe același drum sau că ne schimbăm hainele de la serviciu cu cele de casă ne ajută să ne detașăm de o stare emoțională încordată.
Să te poți trezi târziu este un lux pentru majoritatea, dar să mergi la culcare devreme și pe cât posibil la aceeași oră ajută mai mult decât crezi în a obține o stare de bine. Ai văzut cât de bine dorm bebelușii când au o rutină? Este destul de adevărat și pentru adulți.
Un program fix pentru un sport preferat, dar și stabilirea unei zile din săptămână pentru cumpărăturile casnice vor determina rearanjarea programului și este secretul fericirii. Acestea ar putea fi punctul zero de la care pornește orice alt plan pentru ziua sau săptămâna care începe.
Dacă nu ai o rutină legată de cumpărături și de pregătirea meselor, cel mai probabil vei ajunge să alegi alimente procesate, fast-food și alte gustări nesănătoase.
În plus, un program care include constant și exerciții fizice, și mese la ore fixe și ore de somn fixe, spun specialiștii, te va ajuta să ai o stare de sănătatea mai bună față de un program haotic.
Părinții care au rutine în viețile de zi cu zi sunt mai fericiți, la fel și copiii lor. Cercetătorii de la Universitatea din Houston (Texas) au ajuns la concluzia că, atunci când au mai multe rutine familiale, copiii dezvoltă abilități sociale mai bune și se bucură de mai mult succes academic, au mai multă rezistență în fața crizei și un somn mai bun.
Acești copii sunt și mai puțin susceptibili de a prezenta simptome de hiperactivitate, impulsivitate și alte tulburări de comportament.
Am vorbit despre rutine care țin de un echilibru dintre muncă și sănătatea corpului, dar rutina nu înseamnă doar ceva ce trebuie făcut, ci și ceva doar pentru plăcere.
Specialiștii susțin că este foarte important sentimentul că ești răsplătit pentru efortul depus. Așa că fă-ți timp constant și pentru distracție. Cum spuneam un sport sau pregătirea mesei sau pregătirea copiilor deși ne ajută să ne organizăm și să fim mai echilibrați și mai sănătoși nu ne aduce mereu satisfacție.
Este nevoie și de un moment de bucurie pe care trebuie să îți faci zilnic timp să ți-l oferi. Iar dacă pentru unii asta înseamnă o carte sau o prăjitură, pentru alții înseamnă să schimbe hainele de muncă cu cele de ieșit în parc sau la restaurant.
Pe tine ce obicei te face fericit sau fericită?
Foto: pexels.com