Este adevărat că rețelele sociale ne ajută să fim conectați, prezenți și informați. De altfel, nu ne putem imagina cum ar arăta viața noastră fără ele. Pe de altă parte, nu putem trece cu vederea impactul negativ, tot mai frecvent, asupra sănătății și a stării noastre de bine. De aceea, este important să știm mai multe despre dependența de Social media, despre cum putem să o identificăm și cum ne face vulnerabili.
Oamenii caută validare prin rețelele sociale. Teoretic, o caută de la alți oameni. Practic, validarea vine de la un algoritm care doar mimează realitatea. Oricât de conștienți ar fi de acest lucru, utilizatorii rămân ore întregi ancorați în obținerea de recompense financiare sau emoționale. Eliberarea de dopamină, substanța chimică legată de activitățile plăcute, este cea mai importantă recompensă, alături de validare. Ușor de înțeles de ce rețelele de Social media creează dependență pentru atât de mulți oameni și de ce au fost comparate de alte dependențe, precum cea pentru jocurile de noroc.
Principala problemă cu spațiul digital este că formează o buclă de conectivitate și comparație. Aprecierile, comentariile, share-urile devin elemente ale succesului sau insuccesului personal. Așteptările prea mari, percepția distorsionată despre noi și despre ceilalți pot crea și amplifica dependența, dar și sentimentele de anxietate și izolare. Lipsa feedbackului pozitiv sau nevoia ca acesta să apară la fiecare postare generează un comportament repetitiv, acela de a verifica frecvent platformele de Social media.
Știi că ești dependent de Social media dacă:
Dacă în partea plină a paharului, rețelele sociale te pun în legătură cu oameni la care nu ai putea ajunge prea des sau deloc, în partea goală, dependența de Social media și comportamentul asociat pot duce la apariția sentimentului de izolare și de anxietate.
Atunci când verificarea platformelor devine o obișnuiță, e posibil să nu observi schimbările în atitudinea ta. Specialiștii vorbesc despre 4 comportamente care arată că ești afectat de anxietatea generată de Social media:
Analizezi constant activitatea altora în paginile lor de Social media.
Comparația ne poate ajuta să evoluăm, dar doar dacă o facem în raport cu noi înșine. Atunci când analizezi constant activitatea socială a altora, când verifici succesul lor pe rețele și îl compari cu succesul sau insuccesul tău din platforme, comparația devine toxică pentru starea ta de bine.
Trăiești cu sentimentul că ai ratat ceva important.
Postările altora despre experiențele excepționale, locurile interesante în care au fost, modul lor de viață sau realizările lor pot crea sentimentul că ai ratat ceva special. De aici și sentimentul de anxietate.
Afișezi mereu imaginea perfectă, pe platformele de socializare
Pentru utilizatorii care transformă Social media într-un job full time sau part time, presiunea de a genera zilnic o imagine perfectă și de a obține cât mai multe like-uri și comentarii poate duce la anxietate.
Ai o stimă de sine scăzută.
Permanenta comparație cu ceilalți poate afecta stima de sine. În rețelele sociale, de cele mai multe ori, ceilalți aleg să posteze momentele sau portretele frumoase. Dacă ceea ce vezi te poate face să gândești că viața ta nu este la fel de frumoasă ca a altora, acest lucru duce la creșterea anxietății și la scăderea stimei de sine.
Foto: pexels.com