Ce trebuie să știi despre cuptoarele cu microunde. Care este impactul lor asupra sănătății organismului

Cuptoarele cu microunde au devenit în ultimii ani un produs de bază pe lista de electrocasnice, dar teama de radiații cu microunde nu a dispărut deloc în tot acest timp. Cuptoarele cu microunde sunt folosite pentru a încălzi mâncarea și pentru a ajuta la pregătirea meselor rapide. Află de mai jos ce trebuie să știi despre cuptoarele cu microunde.

Deși există radiații de la cuptoarele cu microunde, acestea nu sunt periculoase pentru alimente sau sănătate.

Ce trebuie să știi despre cuptoarele cu microunde

Cuptoarele cu microunde sunt diferite de cuptoarele convenționale și cuptoarele de pâine datorită capacității lor rapide de încălzire. În cuptor, radiația cu microunde încălzește stratul exterior al alimentelor, iar interiorul este gătit prin conducerea căldurii din exterior.

Cuptoarele cu microunde încălzesc alimentele direct. Sunt destul de ușor de folosit. Tot ce trebuie să faci este să pui mâncarea în dispozitiv, să apeși cât timp vrei să se gătească și să te asiguri că mâncarea este complet încălzită.

Ele au devenit din ce în ce mai populare în ultimii ani datorită utilizărilor multiple pe care le are. Sunt un dispozitiv de gătit rapid folosit pentru mâncăruri congelate, mâncăruri deja gătite și multe altele. Ele gătesc alimente mai repede decât cuptoarele convenționale și încălzesc alimentele în numai câteva secunde.

Cuptoarele cu microunde au un tub de electroni numit magnetron care produce microunde în interior. Cuptoarele cu microunde se reflectă în metalul din interiorul cuptorului și sunt absorbite de alimente. Microundele fac să vibreze moleculele de apă din alimente, ceea ce produce căldura care gătește alimentele. De aceea, alimentele cu conținut ridicat de apă, cum ar fi legumele, pot fi gătite rapid.

Deși mâncarea absoarbe energia cu microunde, nu o face „radioactivă” sau „contaminată”. Microundele folosesc radiații neionizante, care mișcă atomii dintr-o moleculă, dar nu elimină electronii. Radiația cu microunde nu poate modifica componența chimică a alimentelor. Aceasta înseamnă că nu este rău să folosești cuptorul cu microunde și să mănânci alimente gătite de acesta. Varietatea de utilizări a cuptorului cu microunde este de ajutor atunci când ai nevoie de mese rapide.

Microundele sunt un tip de radiație „electromagnetică”. Asta înseamnă că undele de energie electrică și magnetică se mișcă prin spațiu împreună. Microundele sunt diferite de undele radio și de razele X. Razele X sunt radiații ionizante, ceea ce înseamnă că pot modifica atomii și moleculele și pot deteriora celulele. Radiațiile ionizante sunt dăunătoare corpului. Dar radiațiile neionizante utilizate de cuptoarele cu microunde nu sunt dăunătoare.

Specialiștii spun că nu există riscuri majore în utilizarea lor

Când este utilizat corect, nu este nimic de care să te temi în ceea ce privește radiația unui cuptor cu microunde, conform Organizației Mondiale a Sănătății. Dar alte preocupări sunt mai puțin clare, inclusiv dacă mâncărurile gătite la microunde suferă pierderi de nutrienți sau dacă încălzirea alimentelor în plastic poate declanșa perturbarea hormonală.

Unele cercetări au arătat că legumele își pierd o parte din valoarea lor nutritivă în cuptorul cu microunde.

De exemplu, s-a descoperit că gătirea la microunde elimină 97% din flavonoidele, compuși vegetali cu beneficii antiinflamatorii, din broccoli. Prin urmare se produc cu o treime mai mult daune decât cele provocate prin fierbere.

Cu toate acestea, nu există un răspuns clar dacă legumele gătite la microunde vor păstra mai mulți nutrienți decât prin orice altă metodă. Asta pentru că fiecare aliment este diferit în ceea ce privește textura și nutrienții din compoziție.

Chiar dacă eviți să utilizezi plasticul atunci când folosești cuptorul cu microunde, există și alte riscuri potențiale ale încălzirii alimentelor în cuptorul cu microunde – inclusiv încălzirea neuniformă și temperaturile ridicate de utilizare.

În primul rând, ia în considerare utilizarea cuptorului cu microunde pentru a reîncălzi, mai degrabă decât a găti, alimentele, deoarece acestea se pot găti neuniform. În funcție de porția de mâncare care este încălzită, vor exista unele părți care sunt mai fierbinți decât altele.

Temperaturile vor fi diferite într-o secțiune transversală a alimentelor. Este greu să obții o temperatură complet uniformă, mai ales când vorbim despre alimente crude.

Dar este important de reținut că reîncălzirea alimentelor are și riscuri. Alimentele trebuie încălzite până la 82C pentru a ucide orice bacterie dăunătoare. Deoarece bacteriile pot crește de fiecare dată când alimentele se răcesc din nou, nu ar trebui să reîncălzești niciodată mâncarea ca să fii complet în siguranță, indiferent de metoda pe care o folosești.

Sanatate

stomatolog

5 criterii de care să ții cont în alegerea unei clinici stomatologice

Vizita regulată la dentist este esențială pentru sănătatea ta orală și este important să apelezi la ajutorul medicului stomatolog preventiv, [...]

Lifestyle

Iuliana Tudor, secretul unui trup de invidiat, la 45 de ani

La cei 45 de ani ai săi, Iuliana Tudor este într-o formă fizică de invidiat. Pe lângă naturalețea pe care [...]

Travel

Chile.

Top 3 țări cu cele mai sănătoase alimente

George Institute for Global Health a realizat anul trecut un studiu despre țări cu alimente sănătoase, iar rezultate sunt mai [...]