Atenție! Fumătorii sunt mai predispuși la infectarea cu coronavirus

fumat
Imagine de Free-Photos via Pixabay

Medicii pneumologi din țară, dar și din afara granițelor României avertizează că fumătorii se pot infecta destul de ușor cu COVID-19 pentru că timp de 30 de minute după fumat sunt anulate barierele de protecție de la nivelul căilor respiratorii, iar virusul pătrunde mult mai ușor în organism.

Veronica Lazăr, profesor universitar imunologie a explicat pentru Stirileprotv.ro: „Imediat după ce fumează o țigară, oamenii au paralizat temporar aproximativ o jumătate de oră activitatea de protecție de la nivelul cailor respiratorii.”

Medicii spun că oamenii care fac acest lucru își creează singuri intervalul propice pentru infectare. Aceștia recomandă mai degrabă fumatul acasă, în izolare, și ieșirea în comunitate după mai bine de o jumătate de oră.

Organizația Mondială a Sănătății mai spune și că fumatul narghilelei reprezintă un pericol

Practic se recomandă pauza de după pauza de țigară. Un interval mai mare de o jumătate de oră, în care cel care a fumat trebuie să evite contactul cu ceilalți și să reducă astfel riscul de infectare. Trecând lejer prin căile respiratorii, virusul atacă celulele alveolare macrofage, adică exact acele celule care se ocupă cu protecția și regenerarea celulelor plămânilor.

Și Organizația Mondială a Sănătății pune accent pe renunțarea la fumat, în această perioadă. Fumatul afectează, în timp, sistemul circulator și aparatul respirator, țintite și de virusul COVID-19.

În plus, specialiștii mai spun că fumătorii prezintă anumite anomalii la nivelul plămânilor (inflamație, fibroză), care împiedică buna funcționare a acestora în condiții normale. În cazul unei infecții, inclusiv cu noul coronavirus, riscul de a dezvolta o formă severă de boală este crescut în cazul fumătorilor din cauza anomaliilor deja existente la nivelul plămânilor.

Potrivit Scientific American, unii experți atrag atenția asupra faptului că atât fumătorii tradiționali, cât și cei care consumă țigări electronice au risc crescut să dezvolte boli pulmonare cronice, care au fost asociate cu cazurile mai complicate de COVID-19.

Pentru că este vorba despre un virus complet nou, recomandările vor continua să apară pe măsură ce oamenii de știință vor face noi descoperiri despre coronavirus.

OMS mai spune și că fumatul narghilelei reprezintă un pericol în această perioadă. Îngrijorarea vizează transmiterea din gură în gură a furtunului. Nu se știe câte cafenele au bunul obicei de a dezinfecta aparatul, inclusiv recipientul în care se pune apa, precizează oficialii organizației. Narghileaua facilitează transmiterea unor agenți patogeni precum virusul hepatitic C, herpes, Epstein Barr ori Helicobacter Pylori, iar OMS e de părere că și COVID-19 se poate răspândi cu ușurință.

Citește și: Ce înseamnă pandemia cu noul Coronavirus pentru femeile însărcinate. Ce spune medicul?

Noutati

Harta Covid-19

Hartă actualizată. Cum se răspândește COVID-19 în toată lumea.

Microsoft a lansat zilele acestea o hartă interactivă Bing care prezintă informații despre situația pandemiei de Coronavirus la nivel mondial, [...]

Sanatate

Kinetoterapia – soluția ideală pentru un corp sănătos și armonios

Indiferent de domeniul în care activeză, studiile au arătat că peste 80%  dintre adulții nu fac suficientă activitate fizică, în [...]

Sanatate

Mai multe capsule de Vitamina D, fotografiate pe un fundal alb, într-un bol alb

Când este cel mai bun moment pentru a lua vitamina D: dimineața sau seara

Vitamina D (ergocalciferol-D2, colecalciferol-D3, alfacalcidol) este o vitamina liposolubilă care ajută organismul să absoarbă calciul și fosforul. A avea cantitatea [...]