Diversificarea bebelușilor diferă de la copil la copil. Unii simt gustul cerealelor la 4-5 luni, iar alții au nevoie de ceva mai multe săptămâni pentru a se obișnui cu noul gust și textura cerealelor. Multe mămici își pun întrebarea ”Când introducem cerealele la bebeluși?”. În primul rând, cei mici trebuie mai întâi să învețe să mănânce din linguriță, pentru că pentru aceasta este nevoie de o altă tehnică a limbii decât alăptarea.
Diversificarea bebelușilor diferă de la copil la copil. Unii simt gustul cerealelor la 4-5 luni, iar alții au nevoie de ceva mai multe săptămâni pentru a se obișnui cu noul gust și textura cerealelor. Multe mămici își pun întrebarea ”Când introducem cerealele la bebeluși?”. În primul rând, cei mici trebuie mai întâi să învețe să mănânce din linguriță, pentru că pentru aceasta este nevoie de o altă tehnică a limbii decât alăptarea.
Dacă bebelușul continuă să împingă terciul de cereale din gură atunci când încearcă pentru prima dată alimente solide sau dacă nu arată deloc interes pentru cereale, trebuie să-i acorzi puțin mai mult timp. Încearcă din nou, câteva zile mai târziu.
Recomandările experților trebuie să-ți servească în primul rând drept ghid pentru diversificare. Experții țin cont de cerințele generale nutriționale și psihologice de dezvoltare în copilărie și de dieta tradițională. Planul de nutriție pentru sugari în primul an de viață s-a dovedit a fi o tranziție tolerabilă de la lapte la cereale și alimente diversificate. Desigur, sunt întotdeauna posibile ajustări individuale ale specificațiilor.
Nu contează dacă începi cu un terci de cereale la prânz sau dimineață, dacă îl hrănești mai întâi cu morcovi sau altă legumă, hrană cu sau fără carne – singurul lucru important este să introduci întotdeauna diferitele alimente individual, pentru a nu copleși sistemul digestiv al bebelușului și pentru a putea identifica eventualele alergii din timp. În plus, o singură masă de lapte pe lună trebuie înlocuită complet cu o masă de cereale. Este nevoie de patru până la șase luni pentru a înlocui toate mesele cu lapte în acest fel.
Citește articolul celor de la BebeLorelli.ro pentru mai multe detalii.
Ca a doua masă de cereale, experții recomandă ca aceasta să fie dată seara. Procedează la fel ca la prima masă de cereale. Mai întâi alăptează copilul, apoi câteva linguri de terci de cereale, iar dacă este necesar poate fi apoi alăptat din nou. Măreşte-i cantitatea de cereale puțin câte puțin până când copilul mănâncă aproximativ 200 de grame de terci de lapte-cereale, dacă îi place.
Cerealele sunt o sursă importantă de nutrienți, dar au potențial de alergie. Pentru prevenirea alergiilor, recomandarea este să introduci în cantități mici cereale care conţin gluten, între luna a 5-a și a 7-a.
Deoarece oricum hrănești bebelușul cu cantități mici de cereale la început, poți folosi imediat cereale care conțin gluten – cu condiția ca nimeni din familia ta să nu aibă boală celiacă. Dacă, în schimb, in familia ta sunt cazuri de intoleranta la gluten, începe cu cereale fara gluten (mei, amarant, hrişcă, orez, mei, porumb ) in care amesteci treptat mici cantităţi de cereale care conţin gluten (grau, secara, ovăz, speţă).
Nu trebuie să-ți faci griji cu privire la laptele de vacă: deși s-a crezut de mult timp că copiilor nu ar trebui să li se administreze lapte de vacă în primul an, această recomandare este depășită. 200 de mililitri de lapte de vacă pe zi ca ingredient în terci de cereale este bine pentru copiii din a doua jumătate a primului an de viață.
Cel mai devreme la începutul lunii a 5-a, cel mai târziu la sfârșitul lunii a 6-a, începe introducerea alimentelor complementare și bebelușul tău intră treptat în contact cu alimente noi. Introdu alimente noi treptat, astfel încât să poată fi identificată o posibilă reacție alergică la fiecare componentă.
Asigură-te că păstrezi hrana solidă a bebelușului cât mai simplă posibil. Un copil are nevoie de mult mai puțină varietate în alimentația sa decât un adult. Oferă-i copilului tău doar câteva linguri din fiecare masă nouă și dă-i timp să se obișnuiască cu noul gust. După hrănirea complementară, copilul trebuie alăptat. Pas cu pas, mesele cu lapte sunt înlocuite cu alimente suplimentare. Discută cu medicul pediatru despre introducerea alimentelor complementare, în orice caz, dacă bebelușul prezintă un risc crescut de alergii.
Predispoziția genetică nu este un motiv de îngrijorare. Un risc crescut de alergii nu înseamnă că copilul tău va dezvolta inevitabil o alergie mai târziu. Cu cât știi mai devreme dacă bebelușul este într-adevăr expus riscului de alergii, cu atât mai repede și mai eficient îl poți preveni.