5 principii ale comunicării eficiente în relația de cuplu

Photo by cottonbro from Pexels

Îi este foarte comod psihicului să gândească emoțional, mai ales atunci când se simte amenințat. Dintr-o perspectivă “romanticizată”, putem descrie gândirea emoțională dintr-o ceartă ca fiind pasională, dar nu și eficientă. Pentru a evita adevărate războaie ale sufletului, ne pot fi de mare folos câteva principii de comunicare sănătoasă.

Fiți sinceri

O comunicare eficientă implică exprimarea sentimentelor reale. Adesea, e nevoie de curaj pentru asta. Dacă nu sunt exprimate emoțiile autentice, ne putem pierde într-o continuă distorsiune cognitivă de tip “citirea gândurilor” ce duce în timp la distanțare psiho-afectivă. Este important să fim sinceri atât față de partener, cât și față de noi.

Concentrați-vă asupra nevoilor personale

Tindem de multe ori să exprimăm ceea ce simțim prin a-l acuza sau eticheta pe partener. O scurtătură inteligentă ce evită un labirint de injurii, este să ne concentrăm asupra nevoilor propii.

Atunci când aveți o cerere la adresa partenerului , este bine să folosiți formulări cum ar fi “am nevoie”, “simt” ori “doresc”, care atrag atenția asupra obiectivelor pe care le urmăriți și nu asupra defectelor celuilalt:

  • Am nevoie să mă simt în siguranță în relație.
  • Mă simt umilită când mă contrazici de față cu copiii.
  • Vreau să știu că pot avea încredere în tine.

Exprimați-vă cu claritate

Pe lângă sinceritate și responsabilitatea exprimării propriilor nevoie, este foarte importantă claritatea cu care o facem. Dacă vorbim în termeni generali, s-ar putea ca partenerul să nu înțeleagă ce ne dorim cu adevărat, iar șansele ca el să ne răspundă favorabil se reduc. Uneori avem sentimentul că dacă exprimăm exact ceea ce simțim, ne arătăm vulnerabilitățile, iar ca mecanism de apărare, ne amestecăm adevărata intenție printre alte subiecte, vorbe și gesturi. Ce nu reușim să înțelegem în vria momentului, este că mecanismul de apărare în sine, devine o vulnerabilitate a relației. Claritatea mesajului pe care îl transmitem ne arată conturul relațional sănătos de care avem nevoie. Spuneți-i exact ceea ce vă deranjează:

  • Că pleci atât de repede.
  • Că nu mă cauți mai des.
  • Că nu te bucură călătoria programată.

Nu învinuiți/ etichetați

O comunicare eficientă nu înseamnă evidențierea defectelor celuilalt. Acuzațiile ne îndepărtează rapid de la subiectul în cauză și ne transportă într-un duel verbal. Pentru a negocia inconveniențele fiecăruia, este recomandat să ne alocăm un moment de calm. În momentele de furie tindem să percepem și să transmitem semnale distorsionate. Etichetele ofensive nu fac altceva decât să îl facă pe partener să devină defensiv, iar ulterior la rându-i ofensiv.

Fiți asertivi și nu vă scuzați nevoile firești.

Nevoile noastre într-o relație vor fi prioritizate în funcție de trăsăturile de personalitate și stilul de atașament. E firesc să avem așteptări diferite, dar asta nu înseamnă că nu sunt îndreptățite, ba sunt chiar esențiale pentru fericirea noastră. Exprimarea lor e esențială pentru o comunicare eficientă de cuplu. O relație implică și multe ajustări, negocieri și adaptări, dar pentru ca acestea să fie convenabile pentru ambii parteneri, e necesar să ne exprimăm cu claritate și încredere nevoile naturale.

Această structură comunicativă vă conferă deschidere și sinceritate, vă permite o evaluare corectă a răspunsului celuilalt; vă așterne posibilitatea să evoluați spre o legătură sigură, de interdependență sănătoasă.

Afectiuni

orgasm

Incapacitatea unei femei de a ajunge la orgasm (tulburarea de orgasm) – ce este, cum se manifestă și cum se tratează

Tulburarea orgasmică, denumită și tulburarea de orgasm la femei, este dificultatea sau incapacitatea unei femei de a ajunge la orgasm [...]

Lifestyle

câine

Este imaginea zilei pe Facebook. Câinele poliţist Şuier arată cum se poartă corect masca de protecţie

Ministerul Afacerilor Interne a publicat pe pagina de Facebook o imagine cu câinele polițist Șuier. De ce? În contextul pandemiei [...]

Noutati

De ce nu îți mai poți trata dinții fără stomatologia digitală

Era digitală a creat o adevărată revoluție în stomatologie. Ultimii 10 ani au redefinit complet limitele sănătății și esteticii dentare. [...]