100 de ore, 14 medici și 19 operații pro bono

operatie

Asociația Zetta a încheiat un maraton de operații pro bono. În luna octombrie 2021, 14 medici împreună cu asistenți, infirmieri și o parte din personalul administrativ al Spitalului Zetta, au realizat 17 operații de reconstrucție mamară și 2 operații microchirurgicale de tratament al limfedemului consecutiv unor mastectomii.

În fiecare an, o săptămână din luna octombrie este dedicată reconstrucțiilor mamare pro bono. Anul acesta, datorită extinderii spitalului și a numărului mai mare de săli de intervenție, am considerat că avem capacitatea să facem mai multe operații decât anii trecuți. Numărul neașteptat de mare de paciente doritoare și care s-au încadrat în condițiile medicale și financiare date, ne-au făcut să prelungim perioada acestei campanii anuale de reconstrucție pro bono pe o perioada de 3 săptămâni, și tocmai de aceea am considerat că în acest an practic a fost un adevărat maraton chirurgical, ținând cont și de faptul că aceste operații durează între minim 3 ore și maxim 12-13 ore”, spune Dr. Dragoș Zamfirescu, doctor în științe medicale, medic primar chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă și fondatorul Asociației Zetta și al Spitalului Zetta.

În 2021 s-au calificat în programul de maraton #mereufrumoasa 21 de paciente. 19 operații au fost deja efectuate, urmând să aibă loc și celelalte două până la finalul anului. 15 dintre paciente au beneficiat de acoperirea integrală a costurilor, iar 4 au achitat doar costurile consumabilelor folosite în operații. Pacientelor cu venituri mai mici de 175% din salariul minim net pe economie (1.386 lei) – sub 2.400 lei net, li s-a acoperit integral costul operațiilor. În total, anul acesta, valoarea consumabilelor folosite în operațiile din maraton au însumat aproximativ 15.000 Euro. Toată manopera medicilor a fost pro bono.

Intervențiile au durat în total 100 de ore!

Echipa de chirurgi implicată în proiect anul acesta a fost: Dr. Dragoș Zamfirescu, Dr. Ovidiu Grecu, Dr. Ina Petrescu, Dr. Sorin Nae, Dr. Dragoș Muraru, Dr. Amit Beedasy, Dr. Iulia Muraru, Dr. Alina Mîtcan, Dr. Raluca Berheci, Dr. Alexandru Stoian și Dr. Carmen Constantin. Iar echipa de anesteziști i-a numărat pe Dr. Irina Luca, Dr. Ioana Grințescu și Dr. Ruxandra Avramescu.

Intervențiile au durat în total 100 de ore. Majoritatea cazurilor au fost de dificultate mare sau foarte mare. S-au realizat toate tipurile de reconstrucții mamare – cu implant și/sau cu țesuturi proprii (latissimus dorsi și DIEP) – dar și tratamentul microchirurgical al limfedemului (anastomoze limfo-venoase, transfer liber de ganglioni vascularizați).

Beneficiarii sprijinului Asociației Zetta sunt persoane cu situații sociale speciale, care au probleme medicale ce țin de Chirurgia Plastică si Microchirurgia Reconstructivă. La baza stabilirii criteriilor de includere în categoriile de persoane pentru care Asociația Zetta acordă facilități financiare stau datele publicate pe site-ul asociației – www.asociatiazetta.ro. Campaniile de reconstrucții mamare pro bono au loc în luna octombrie a fiecărui an, dar Asociația Zetta sprijină copii și adulți pe tot parcursul anului, dacă aceștia îndeplinesc condițiile medicale si financiare de calificare în program.

Programările la consultațiile pro bono de chirurgie reconstructivă se pot face atât pe paginile media ale Asociației Zetta (Facebook, Instagram), cât și telefonic la 0744 348 448.

Maratonul #mereufrumoasa a fost susținut anul acesta în principal (8 implanturi mamare) de firma ROMGER Medical importator și distribuitor exclusiv de proteze mamare Mentor în România, prin bunăvoința doamnei Beatrice Mihaela Vîlcu. 3 implanturi Polytech și 2 matrice dermice celulare (ADM) Native au fost oferite de firma FRAMED MEDICAL DEVICE. Firma Tehnoplus Medical a pus la dispoziție pro bono aparatul Spy Fluorescence pentru limfografie ICG. 

Sanatate

termometru

Asta cu siguranță nu știai! Cum se curăță corect termometrele digitale, cu infraroșu și cele de ureche

Termometrele sunt instrumente care se curăță foarte ușor, dar este nevoie de igienizarea lor corectă în cazul în care acestea [...]

Noutati

6 alimente delicioase care previn obezitatea

Dietele la modă au devenit metodele de remediere rapidă și de acces pentru cei care doresc sa piarda în greutate. [...]

Sanatate

Ziua Mondiala AVC

29 octombrie, Ziua Mondiala a Accidentului Vascular Cerebral

In 2020, in primele 9 luni ale anului, 27 000 de pacienti cu AVC au fostinternati in spitalele din Romania, [...]