De ce este importantă o a doua opinie medicală?

spital

Sănătatea este bunul cel mai de preț al fiecărui om, de aceea pentru pacienții de toate vârstele este esențial modul în care sunt tratați și felul în care comunică cu personalul medical implicat în diagnosticare. În acest context s-a consacrat conceptul de second opinion, care înseamnă posibilitatea solicitării și obținerii unei opinii medicale suplimentare, în afară de cea formulată la consultul inițial.

Ce avantaje prezintă o a doua opinie medicală

Sunt cazuri când medicul recomandă o a doua opinie datorită unor simptome atipice sau din cauza complexității afecțiunii respective. În alte situații pacientul solicită acest lucru. Oricare ar fi motivația, avantajele unei second opinion sunt certe:

Libertate de consultare

Faptul că pacientul știe că are dreptul la o a doua opinie medicală reprezintă o senzație de libertate, îi arată persoanei respective că deține controlul asupra propriului trup și reduce din sentimentul de frustrare pe care orice om bolnav îl resimte.

Acces mai rapid la tratamente adecvate

Printr-un second opinion avizat se poate ajunge mai repede la tratamente adecvate pentru starea de sănătate a persoanei respective. Astfel, sunt oprite la timp tratamente inutile și pacientul are șanse mai bune să se recupereze. Uneori, o astfel de modificare este salutară, iar viața persoanei bolnave este salvată. 

Comunicare mai bună cu personalul medical

Solicitarea de second opinion nu înseamnă respingerea diagnosticului primit inițial, ci ține mai degrabă de nevoia de certitudine, mai ales atunci când veștile sunt rele, și de necesitatea unor detalii personalizate.

O reacție frecventă este neîncrederea față de persoana care a comunicat diagnosticul inițial, apărută din cauze subiective, care țin de răspunsul la stres, la boală, la mediul spitalicesc și din cauze obiective, care provin din inabilitatea de comunicator a medicului care transmite informațiile despre tratament.

Stabilirea unei relații empatice reprezintă cheia reușitei unui astfel de demers complex și delicat.

Când se recomandă o a doua opinie medicală

Importanța unei second opinion se manifestă atât la nivel de conținut, cât și ca timing, pentru că trebuie alese cu grijă momentele când se recomandă o a doua opinie medicală:

  • atunci când pacientul urmează un tratament invaziv, toxic, care reprezintă un risc cronic; 
  • în situațiile unor afecțiuni severe, care pun în pericol viața pacientului; 
  • dacă există neclarități în diagnosticare și nu s-a ajuns la un consens;
  • dacă s-a prescris inițial un tratament experimental;
  • atunci când pacientul a decis să participe la un studiu clinic de testare a unui medicament nou; 
  • dacă pacientul urmează să treacă printr-o procedură chirurgicală ce implică o nouă abordare experimentală sau utilizarea de instrumente și dispozitive experimentale. 

Cum se solicită o a doua opinie medicală 

Este evident că un second opinion reprezintă o metodă importantă și o alternativă valoroasă în procesul de diagnosticare și tratament.

Pentru reușita ei, este indicat ca solicitarea să fie realizată cu respectarea unor reguli generale de practică și conduită:

  • pacientul trebuie să comunice medicului cu care colaborează deja intenția de a solicita o a doua opinie medicală;
  • pacientul trebuie să comunice persoanei care exprimă second opinion în mod onest și complet motivele pentru care a solicitat o a doua opinie;
  • medicul va pune la dispoziția specialistului care va exprima a doua opinie medicală toate informațiile despre starea de sănătate a pacientului.

Aceste detalii sunt relevante pentru conștientizarea importanței unei opinii medicale suplimentare și trebuie evaluate în contextul specific al fiecărui pacient. Pentru că, așa cum spunea marele chirurg James H. West, “Sănătatea este un cuvânt mare. Ea cuprinde nu numai corpul, mintea și spiritul, ci și perspectiva unui om”. 

Afectiuni

lipom

Ce este lipomul? Simptome, diagnostic și cum se tratează.

Multă lume se confruntă cu apariția din senin a unor noduli sub piele. Și dacă descoperirea lor generează panică, ne-am [...]

Afectiuni

acnee

Acnee. Care sunt cauzele și cum se tratează?

Boală de piele localizată de obicei la nivelul feței, caracterizată de apariția unei inflamații în zona foliculilor de păr și [...]

People

Dr. Ruxandra Dumitrescu

Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar în obstetrică-ginecologie: ”Femeile gravide nu sunt mai predispuse la infecția cu SARS-coV 2”

Medicul primar în obstetrică-ginecologie, Dr. Ruxandra Dumitrescu, este recunoscut atât în țară, cât și în străinătate pentru super specializarea sa [...]