Sănătatea este bunul cel mai de preț al fiecărui om, de aceea pentru pacienții de toate vârstele este esențial modul în care sunt tratați și felul în care comunică cu personalul medical implicat în diagnosticare. În acest context s-a consacrat conceptul de second opinion, care înseamnă posibilitatea solicitării și obținerii unei opinii medicale suplimentare, în afară de cea formulată la consultul inițial.
Sunt cazuri când medicul recomandă o a doua opinie datorită unor simptome atipice sau din cauza complexității afecțiunii respective. În alte situații pacientul solicită acest lucru. Oricare ar fi motivația, avantajele unei second opinion sunt certe:
Faptul că pacientul știe că are dreptul la o a doua opinie medicală reprezintă o senzație de libertate, îi arată persoanei respective că deține controlul asupra propriului trup și reduce din sentimentul de frustrare pe care orice om bolnav îl resimte.
Printr-un second opinion avizat se poate ajunge mai repede la tratamente adecvate pentru starea de sănătate a persoanei respective. Astfel, sunt oprite la timp tratamente inutile și pacientul are șanse mai bune să se recupereze. Uneori, o astfel de modificare este salutară, iar viața persoanei bolnave este salvată.
Solicitarea de second opinion nu înseamnă respingerea diagnosticului primit inițial, ci ține mai degrabă de nevoia de certitudine, mai ales atunci când veștile sunt rele, și de necesitatea unor detalii personalizate.
O reacție frecventă este neîncrederea față de persoana care a comunicat diagnosticul inițial, apărută din cauze subiective, care țin de răspunsul la stres, la boală, la mediul spitalicesc și din cauze obiective, care provin din inabilitatea de comunicator a medicului care transmite informațiile despre tratament.
Stabilirea unei relații empatice reprezintă cheia reușitei unui astfel de demers complex și delicat.
Importanța unei second opinion se manifestă atât la nivel de conținut, cât și ca timing, pentru că trebuie alese cu grijă momentele când se recomandă o a doua opinie medicală:
Este evident că un second opinion reprezintă o metodă importantă și o alternativă valoroasă în procesul de diagnosticare și tratament.
Pentru reușita ei, este indicat ca solicitarea să fie realizată cu respectarea unor reguli generale de practică și conduită:
Aceste detalii sunt relevante pentru conștientizarea importanței unei opinii medicale suplimentare și trebuie evaluate în contextul specific al fiecărui pacient. Pentru că, așa cum spunea marele chirurg James H. West, “Sănătatea este un cuvânt mare. Ea cuprinde nu numai corpul, mintea și spiritul, ci și perspectiva unui om”.