Cele mai frecvente boli transmise de animalele de companie

aniamle de companie
Imagine de Free-Photos via Pixabay

Animalele de companie sunt ființe necuvântătoare, dar care ajută oamenii să se împlinească, să se simtă iubiți necondiționat, să le fie alături în cele mai grele momente fără niciun fel de refuz.

Despre animalele de companie, specialiștii spun că acestea îi ajută pe oameni să fie mai optimiști, mai lipsiți de griji, mai organizați, mai responsabili.

Partea mai puțin plăcută este însă că animalele de companie pot dezvolta diverse afecțiuni, iar de cele mai multe ori aceste boli se transmit la oameni și pot da probleme de sănătate destul de grave.

Vezi mai jos care sunt aceste afecțiuni:

Dermatomicoza cauzată de viermii inelaţi

Aceasta este o afecțiune care poate da în cazul animalelor leziuni la nivelul pielii și porțiuni fără blană cu punctulețe roșii, iar la oameni se manifestă prin porțiuni sferice, de culoare roți, care sunt la suprafața pielii.

Se tratează prin aplicarea de unguente locale sau administrarea pe cale orală a medicamentelor prescrise de către medicul specialist.

Giardioza

Este o boală specifică cățeilor, iar simptomele constau în diaree severă, deshidratare, atât la om, cît și la animal. Pentru a preveni acest tip de boală este nevoie de vaccinarea animalelor și de respectarea cu strictețe a regulior de igienă.

Campylobacter

Este o bacterie care se poate transmite prin consumul de carne de pasăre sau lapte dacă nu au fost preparate termic suficient, dar şi prin intermediul pisicilor, câinilor, păsărilor şi a altor animale.

Principalul simptom al infecției cu Campylobacter la animale este diareea în forme uşoare sau severe, valabilă şi în cazul oamenilor, dar însoţită de dureri similare apendicitei, vomă sau febră.

Bacteria are risc de contagiozitate de 7 zile, deci este foarte important să te speli mereu pe mâini după atingerea animalelor, să eviți mângâiatul și pupatul excesiv.

Toxoplasmoza

Este o boală frecventă la pisici, care se poate transmite ușor la oameni și poate fi extrem de periculoasă pentru femeile însărcinate. La animale, toxoplasmoza se poate manifesta prin diaree şi probleme la nivelul plămânilor, ficatului sau sistemului nervos, iar la oameni aceasta este cu greu recunoscută deoarece se prezintă cu simptome asemănătoare cu o uşoară răceală şi umflarea ganglionilor limfatici. Tratamentul în majoritatea cazurilor constă în administrarea de antibiotice şi acid folic, în special pentru femeile însărcinate.

Boala zgârieturii de pisică

Pisicile obișnuiesc să zgârie cu ghearele și deși de cele mai multe ori nu este un motiv de îngrijorare, fi atent la acest lucru pentru că sub gheruţe se poate ascunde bacteria Bartonella henselae, care poate duce la umflarea şi întărirea ganglionilor limfatici, febră, dureri de cap şi oboseală, simptome care, deşi pot trece de la sine în cazul adulţilor, în cazul unui copil se pot acutiza din cauza sistemului imunitar slab dezvoltat şi care necesită administrarea de antibiotice.

Afectiuni

masca

Tot ce trebuie să știi despre noul coronavirus

Teama în rândul oamenilor este din ce în ce mai mare de când Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat [...]

Psihologie

meditatie

Scapă de anxietate printr-o tehnică de 10 minute testată de științific

O meditație de 10 minute poate ajuta persoanele cu anxietate să își îndeplinească mai bine sarcinile de zi cu zi, [...]

Sanatate

amețeală

Amețești când te ridici brusc? Iată ce afecțiuni poți avea

Sunt mulți aceia care se confruntă cu amețeală și cu întunecarea câmpului vizual atunci când se ridică brusc după ce [...]