De ce tresari la puțin timp după ce ai adormit: care sunt cauzele și când trebuie să mergi la medic

somn
Imagine de StockSnap via Pixabay

Ai adormit de puțin timp, dar te trezești rapid pentru că o parte a corpului tău tresare? Dacă și tu treci printr-o astfel de situație, atunci trebuie să citești acest articol.

Fenomenul se numește spasm hipnic și este o formă de mioclonus, adică răsucirea involuntară a unui mușchi dintr-o anumită zonă a corpului.

Aceste tresăriri nu sunt voluntare și sunt de scurtă durata și șubițe. Apar adesea în prima etapă a somnului- un stadiu tranzitoriu foarte ușor între trezire și somnul mai profund„, a spus medicul Ellen Wermter.

Acela este momentul în care mușchii se relaxeză, iar creierul interpretează acest semn ca o cădere, iar de aici și până la contracția musculară nu mai este decât un pas. Deși astfel de spasme musculare se întâmplă fe obicei fără motiv, există anumiți factori care cresc probabilitatea ca acestea să se producă, iar printre cei mai cunoscuți sunt stresul, antrenamentele intense sau anumite medicamente.

Somnologul român Alex Dumitriu a explicat că începutul somnului poate fi agravat de oboseală, sau cafeină, care a menționat că dacă acest lucru se întâmplă foarte des și nu te poți odihni, atunci este cazul să mergi la medic. Există și cazuri în care aceste spasme musculare sunt considerate simptomul unei afecțiuni medicale, apneea de somn.

Deși nu există un tratament general valabil, de-a lungul timpului medicii au spus că le poți elimina treptat dacă ajungi să ai un program regulat de somn și scapi de stresul excesiv, deci ai un program mai relaxat.

O altă explicație ar fi că aceste tresăriri apar cel mai des la persoanele care au o încărcătură emoțională afectivă puternică.

Grijile, neîmplinirile sau eșecul în dragoste provoacă emoții negative. Acestea se acumulează, chiar dacă nu le resimți acut, iar subconștientul le aduce la suprafață în clipele dinainte de somnul profund, când întregul corp încearcă să se relaxeze.

newsletter

Lifestyle

somn

Dormi sau nu cu șosete în picioare? Iată de ce e bine să o faci chiar din seara asta

Sunt oameni care dorm cu șosete în picioare de când se știu, iar alții care nici măcar nu suportă șosetele [...]

Sanatate

somn

Orele de somn necesare în funcție de vârstă

Numărul necesar de ore de somn se schimbă de-a lungul vieții. Acesta este motivul pentru care există un „ghid” universal [...]

Sanatate

mâini

Este necesar să te speli imediat pe mâini după ce ai atins următoarele 10 obiecte

Spălarea mâinilor cu apă și săpun trebuie să fie deja o rutină și nu un lucru de discutat, mai ales [...]