Medicii din Spania au descoperit un nou simptom al coronavirusului

covid
Imagine de Chokniti Khongchum via Pexels

Cea mai nouă descoperire legată de noul tip de virus care face ravagii în întreaga lume se referă la niște iritații care apar în gura pacienților infectați cu nou tip de coronavirus.

Un dermatolog din SUA, care nu a participat la acest studiu, spune că nu este o surpriză că erupțiile, care au denumirea clinică de enantem, apar la pacienții cu COVID-19.

Un enantem este o erupție cutanată pe membranele mucoase„, explică dr. Michele Green, de la Lenox Hill Hospital din New York. ” Este foarte frecvent la pacienții cu infecții virale, cum ar fi varicela. Este caracteristic pentru erupțiile virale să afecteze mucoasele.

Noul studiu a fost publicat pe data de 15 iulie în Jama Dermatologie. Cercetătorii conduși de Dr. Juan Jimenez-Cauhe, de la Spitalul Universitar Ramon y Cajal din Madrid, au examinat 21 de pacienți diagnosticați cu COVID-19 la începutul lunii aprilie și erupțiile cutanate asociate.

Șase pacienți aveau enantem în interioriul gurii și aveau vârste cuprinse între 40 și 69 de ani, iar patru dintre ei erau femei, se mai arată în studiul menționat mai sus.

Erupția bucală a apărut într-un interval cuprins între 2 și 24 de zile de la debutul altor simptome de COVID-19. La unii pacienți au apărut și la distanță de două sau 24 de zile. În cele mai multe cazuri, enantemia nu părea să fie legată de niciun medicament pe care pacienții îl luau, consolidând ideea că este vorba un simptom neștiut până acum al bolii.

Despre răspândirea acestui nou simptom nu se știu însî prea multe lucruri pentru că de cele mai multe ori, din motive de siguranță, la cei mai mulți dintre pacienții diagnosticați pozitiv cu noul tip de virus nu s-a făcut și o examinare orală, mai adaugă cercetătorii conduși de Jimenez-Cauhe.

Oameni de ştiinţă britanici care analizează datele dintr-o aplicaţie de urmărire a simptomelor infecţiei COVID-19 utilizată pe scară largă au ajuns la concluzia că există şase tipuri distincte ale bolii.

Fiecare ar fi caracterizat de un set de simptome, relatează vineri Reuters.

Studiul, publicat online vineri, dar care nu este dublat de opiniile unor oameni de ştiinţă independenţi, a descris următoarele şase tipuri de COVID-19:

  1. „Ca o gripă” fără febră – durere de cap, pierderea mirosului, dureri musculare, tuse, gât inflamat, durere pectorală, lipsa febrei.
  2. „Ca o gripă” cu febră – durere de cap, pierderea mirosului, tuse, gât inflamat, răguşeală, febră, pierderea apetitului.
  3. Gastrointestinal – durere de cap, pierderea mirosului, pierderea apetitului, diaree, gât inflamat, durere pectorală, fără tuse.
  4. Nivel unu grav, oboseală – durere de cap, pierderea mirosului, tuse, febră, răguşeală, durere pectorală, oboseală.
  5. Nivel doi grav, stare de confuzie – durere de cap, pierderea mirosului, pierderea apetitului, tuse, febră, răguşeală, gât inflamat, durere pectorală, oboseală, stare de confuzie, dureri musculare.
  6. Nivel trei grav, abdominal şi respirator – durere de cap, pierderea mirosului, pierderea apetitului, tuse, febră, răguşeală, gât inflamat, durere pectorală, oboseală, stare de confuzie, dureri musculare, respiraţie dificilă, diaree, durere abdominală.

În cazul pacienţilor cu tipurile 4, 5 şi 6 aceștia au nevoie de spitalizare și de sprijin pentru a putea respira.

Sanatate

Coronavirus

Covid-19 are noi simptome? Ce spun specialiștii

Febră mare, tuse seacă, respirație îngreunată. Acestea au fost primele simptome anunțate de Organizația Mondială a Sănătății ca fiind definitorii [...]

Psihologie

copil

Ce se întâmplă cu relația părinte – copil, în perioada de izolare la domiciliu?

Glumele pe care le vedem în Social Media cu părinții care, practic, nu mai rezistă să stea în casă cu [...]

Timp liber

Nouă‌ ‌din‌ ‌zece‌ ‌români‌ ‌cred‌ ‌că‌ ‌inovația‌ ‌le‌ ‌ușurează‌ ‌viața‌ ‌ ‌ ‌

• Inovația ușurează viața românilor (93%) și îi ajută să se simtă în siguranță (84%).• Tinerii cu vârste între 25 [...]