7 semne și simptome pe care nu trebuie sa le ignori

semne
Imagine de Ryan McGuire via Pixabay

Semnele și simptomele venite din partea corpului sunt extrem de importante. Atunci când ele apar, e bine să știi când să solicitați îngrijiri medicale, pentru că de cele mai multe ori corpul transmite că ceva nu este în regulă cu el.

Durerea în piept, pierderea bruscă a vederii sau vorbirii sau durerile abdominale severe necesită îngrijiri medicale imediate, dar ce ai spune dacă ai primi semnale mai subtile? Poate fi greu să știi ce să faci, dar iată o lista cu șapte semne și simptome care merită toată atenția ta.

  • Scăderea în greutate (inexplicabilă). Pierderea în greutate fără a-ți dori acest lucru poate suna ca un vis devenit realitate, dar în fapt poate semnala o problema de sănătate. Dacă nu eșți obez și ai pierdut mai mult de 5 kilograme sau mai mult de 5 la sută din greutatea corpului, în ultimele șase până la 12 luni, fără dietă și sport, dar mai ales fără să-ți fi propus acest lucru, e de preferat să consultați un medic. O scădere inexplicabilă în greutate ar putea fi cauzată de diferite afecțiuni – inclusiv tiroidă hiperactivă (hipertiroidism), diabet, depresie, boli hepatice, cancer sau tulburări care blochează modul în care corpul tău absoarbe nutrienți (tulburări de malabsorbție).
  • Febra persistența sau ridicată. Febra nu este neapărat o cauza de alarmă. Febra pare să joace un rol cheie în combaterea infecției. Febra persistența poate semnala o infecție ascunsă, care ar putea fi orice, de la o infecție a tractului urinar la tuberculoză. În unele cazuri, afecțiunile canceroase (maligne) – cum ar fi limfoamele – provoacă febra prelungită sau persistența, la fel că unele medicamente. Sunați-va medicul dacă temperatura dumneavoastră e de 39,5 grade sau mai mult sau dacă aveți febra mai mult de trei zile.
  • Respirație scurtă. Scurtarea respirației poate semnala o problemă de sănătate de bază. Exercițiile fizice foarte puternice, temperaturile extreme, obezitatea masivă și altitudinea mare pot cauza scurtarea respirației. În afara acestor exemple, respirația scurtă este un semn al unei probleme medicale. Dacă apare inexplicabil, dacă apare brusc și este severă, solicitați îngrijiri medicale de urgență. Cauzele pot include boli pulmonare obstructive cronice, bronșită, astm, pneumonie, un cheag de sânge în plămân (embolie pulmonară), precum și alte probleme ale inimii și plămânilor. Dificultatea respirației poate apărea și cu un atac de panică – un episod brusc de anxietate intensă care declanșează reacții fizice severe atunci când nu există niciun pericol real sau o cauza aparență.
  • Modificări inexplicabile ale obiceiurilor intestinale. Ceea ce este considerat normal pentru mișcările intestinale variază mult. Consultați medicul dumneavoastră dacă observați modificări neobișnuite sau neexplicate în ceea ce este normal pentru dvs., cum ar fi: scaune sângeroase, negre sau de culoarea gudronului. Diaree persistența sau constipație. Modificările obiceiurilor intestinale ar putea semnala o infecție bacteriană – cum ar fi infecția cu campylobacter sau salmonella – sau o infecție virală sau parazitară. Alte cauze posibile includ boală de colon iritabil și cancerul de colon.
  • Confuzii sau schimbări de personalitate. Solicitați asistență medicală dacă aveți brusc: abilități slabe de gândire, dificultate de concentrare, susținere sau schimbare a atenției, comportament schimbător. Aceste schimbări ar putea fi cauzate de numeroase probleme, inclusiv infecții, alimentație precară, condiții de sănătate mintală sau medicamente.
  • Senzația de prea plin după ce mănânci foarte puțin. Dacă te simți constant plin mai devreme decât în ​​mod normal sau după ce ai mâncat mai puțîn decât de obicei, consulta medicul. Această senzație, cunoscută sub numele de sațietate precoce, poate fi însoțită și de greață, vărsături, balonare sau pierdere în greutate. Asigurați-va că-i spuneți medicului dumneavoastră și despre aceste semne și simptome. Cauzele posibile ale sațietății precoce includ boală de reflux gastroesofagian sau ulcerul peptic. În unele cazuri, o problema mai gravă – cum ar fi cancerul pancreatic – ar putea fi un factor.
  • Petele de lumina. Petele luminoase sau sclipirile de lumina indică uneori o migrenă. În alte cazuri, licăriri bruște de lumina ar putea semnala detașare de rețină. Îngrijirile medicale imediate pot ajută la prevenirea pierderii permanente a vederii.

Sport

echipament sport

5 metode pentru un plus de motivație, când faci sport acasă

Sportul înseamnă sănătate și cel puțin jumătate de oră de mișcare în fiecare zi poate face minuni pentru organismul tău. [...]

Alimente

vin

Vinul alb sau vinul roșu. Care este mai bun pentru sănătate?

Când ajungeți acasă la finalul unei zile încărcate, alegeți vinul alb sau roșu? Cei mai mulți dintre noi avem un [...]

Noutati

LiteTouch™- cea mai înaltă tehnologie laser dental este si in Romania

Cu o tradiție din 2007, clinicile stomatologice iDentity s-au dezvoltat permanent pe baza unei politici de tehnologizare constantă. Astfel, fiecare [...]