Ce semne pot indica riscul unei boli de inimă?

inima

Bolile de inimă reprezintă un termen-umbrelă în care sunt incluse mai multe patologii. De aceea, și paleta de semne ce pot indica riscul unui boli de inimă este una foarte vastă.

Mușchiul inimii (așa cum mai este numit miocardul), arterele, venele și capilarele alcătuiesc sistemul circulator sau cardiovascular, deosebit de important pentru că transportă sângele în tot organismul. Bolile și patologiile care afectează miocardul sau inima reprezintă un grup divers, iar printre acestea se află:

  • angina pectorală
  • aritmiile cardiace
  • bolile cardiace congenitale
  • boala arterială coronariană
  • infarctul miocardic
  • insuficiența cardiacă etc.

Spre deosebire de bolile cardiovasculare, termen care descrie problemele ce apar atât în sfera vaselor de sânge și a sistemului circulator, cât și în zona mușchiului inimii, este important să înțelegem că bolile de inimă se referă la problemele și defectele ori deformările acestui mușchi.

La ce semne trebuie să fii atent

Este posibil, arată American Heart Association, ca persoanele cu boli de inimă să nu aibă niciodată semne ori simptome. Un lucru important de știut este și faptul că, în stadiile incipiente ale anumitor boli de inimă, unii pacienți nu au deloc semne și simptome. Însă, dacă, totuși, apar anumite semne, ar trebui să le recunoști ca să poți conștientiza că ai un risc mai mare de boală de inimă. În acest fel, și șansa unui diagnostic precoce este mai mare dacă medicul cardiolog depistează o boală de inimă, în stadiu incipient.

Lista semnelor și simptomelor bolilor de inimă

  1. dispneea sau dificultatea în respirație, care apare, mai ales, în urma unui efort fizic
  2. oboseala (numită și fatigabilitate)
  3. apare edemul sau acumularea de lichid seros în anumite zone ale corpului, cum ar fi gleznele, picioarele, abdomenul și venele din zona gâtului
  4. stări de amețeală, vertij
  5. stările de leșin în timpul unui efort fizic
  6. aritmiile, adică bătăile neregulate ale inimii
  7. durerea în piept – numită și angină pectorală – mai ales când apare după efortul fizic ori după mese îmbelșugate
  8. suflul cardiac, acele sunete neobișnuite asociate cu bătăile inimii (mai sunt numite și murmur cardiac).

Semnele tipice întâlnite

Semnele care pot apărea la anumite persoane pot varia, în funcție de boala de inimă specifică de care aceasta ar putea suferi. De exemplu, simptomele tipice ale unei probleme cardiovasculare, încă nedescoperită, ar putea fi:

  • durerea sau presiunea în zona pieptului, lucru care ar putea indica angina pectorală
  • durere sau disconfort în zona brațelor, a umărului stâng, a coatelor, a maxilarului sau în spate (partea superioară)
  • dispneea sau acea situație când persoana respiră cu dificultate
  • greață sau oboseală
  • amețeală ori vertij
  • transpirație rece

Acestea sunt considerate de medici printre cele mai frecvente semne, însă bolile cardiovasculare pot duce la apariția simptomelor și în alte zone ale corpului.

Ce semne pot da aritmiile cardiace

Aritmiile cardiace sunt de mai multe tipuri, iar, dacă nu au fost diagnosticate încă, pot duce la apariția unei game diverse de simptome. O bătaie prematură a inimii poate fi percepută ca o palpitație ori ca pe faptul că inima pare să „sară” peste o bătaie. Alte dăți, persoana poate să simtă palpitațiile ca pe o senzație de „flutter” sau fâlfâit în zona pieptului sau gâtului. Acest flutter este asociat cu fibrilația atrială, care este un tip de aritmie.

Dacă persoana suferă de mult timp de aritmii cardiace, printre care și fibrilația atrială, perioada în care nu a fost diagnosticată afectează modul în care inima pompează sângele. Din acest motiv, apar simptome mai grave, cum ar fi:

  • oboseala sau starea de slăbiciune
  • amețeala ori vertijul
  • leșinul ori stările în care persoana aproape că are o sincopă
  • bătăile rapide ale inimii
  • dificultate în respirație și stări de anxietate
  • durere în piept ori o presiune accentuată în  această zonă
  • în cazurile extrem de grave, persoana leșină, se prăbușește și are loc un stop cardiac.

Semnele care indică o boală de inimă sunt numeroase, de aceea, este esențială vizita la cabinetul medicului cardiolog. Diagnosticarea bolii de inimă începe cu examenul clinic, iar după ce va afla de la pacient semnele și simptomele, medicul va recomanda anumite investigații, cum ar fi o ecografie cardiacă. Numită și ecocardiografie, această metodă îl ajută pe medic să vadă dimensiunea inimii, structura și modul în care aceasta bate. Procedura nu este dureroasă și îi oferă cardiologului informații prețioase despre inima pacientului, pentru a putea stabili un diagnostic corect.

Referințe bibliografice:

Symptoms and Diagnosis of Cardiomyopathy. 31 Mar. 2016, www.heart.org/en/health-topics/cardiomyopathy/symptoms-and-diagnosis-of-cardiomyopathy. Accesat la 10 august 2020.

Felman, Adam. “Cardiovascular Disease: Types, Symptoms, Prevention, and Causes.” Medical News Today, MediLexicon International, 26 July 2019, www.medicalnewstoday.com/articles/257484. Accesat la 10 august 2020.

“Symptoms, Diagnosis and Monitoring of Arrhythmia.” Www.heart.org, 23 Oct. 2014, www.heart.org/en/health-topics/arrhythmia/symptoms-diagnosis–monitoring-of-arrhythmia. Accesat la 10 august 2020.

Common Tests for Arrhythmia. 30 Sept. 2016, www.heart.org/en/health-topics/arrhythmia/symptoms-diagnosis–monitoring-of-arrhythmia/common-tests-for-arrhythmia. Accesat la 10 august 2020.

Sanatate

kit

Ce trebuie să conțină kit-ul de urgență pe care e bine să-l ai în casă

Indiferent că este vorba despre un incendiu, un cutremur, o urgență medicală, în fiecare casă trebuie să existe un kit [...]

Psihologie

depresie

Cum ajuți o persoană care suferă de depresie? Ce recomandă specialiștii

Depresia este o tulburare istovitoare și periculoasă care poate diminua semnificativ calitatea vieții oamenilor. Cel mai chinuitor este că persoana [...]

Noutati

work from home

Studiu: românii au nevoie să-și îmbunătățească relațiile sociale

2 din 3 români consideră că au nevoie să-și îmbunătățească relațiile sociale în contextul pandemiei. Studiu Reveal Marketing Research: Percepția [...]