Persoanele care s-au infectat cu Covid-19, protecție de scurtă durată

coronavirus
Imagine de Cottonbro via Pexels

Chiar dacă ai fost infectat cu Covid-19, pericolul nu a trecut pentru tine. Deși ai dezvoltat anticorpi, care te vor proteja de o nouă infectare, această protecție se pare că este de scurtă durată.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, nivelul anticorpilor protectori ar scădea drastic după opt săptămâni de la infecţia cu virusul SARS-CoV-2.

Este vorba mai ales despre persoanele infectate, dar asimptomatice, care nu prezintă neapărat simptome specifice infecției cu noul tip de coronavirus.

Testele de anticorpi efectuate la opt săptămâni de la diagnosticul cu COVID-19 la persoanele asimptomatice au arătat o scădere cu aproape jumătate a anticorpilor.

În cazul pacienţilor simptomatici, nivelul anticorpilor a scăzut cu doar 13% în acelaşi interval. Potrivit Nature Medicine, cercetătorii au testat două tipuri de anticorpi: imunoglobulina G (IgG) şi imunoglobulina M (IgM). Anticorpii IgG asigură protecţie pe o durată mult mai lungă, deci sunt un indicator mai fidel al imunităţii de lungă durată, susţin savanţii.

Este important de menționat însă că nivelul acestor anticorpi a scăzut cu peste 70% în grupul persoanelor infectate, dar asimptomatice, şi cu 76% în cazul celor simptomatice.

Asta lucru înseamnă că persoanele se pot reinfecta cu SARS-CoV-2, iar cele asimptomatice pot prezenta, la a doua infectare, manifestări pe care nu le-au experimentat la prima infecţie, cum ar fi dureri de cap, tuse seacă, dificultăţi respiratorii, febră sau alte simptome mai puţin obişnuite ale COVID-19.

Continuarea respectării măsurilor de protecție este prima și cea mai importantă regulă în ceea ce privește prevenția: spălarea mâinilor cu apă şi săpun sau cu soluţie dezinfectantă pe bază de alcool, evitarea atingerii feţei cu mâinile neigienizate, purtarea măştii şi distanţarea fizică.

Pentru a te proteja de COVID-19 un prim pas este să scapi de obiceiul de a-ți atinge fața, nasul sau gura, dacă acestea nu sunt igienizate o spun Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor:

Dieta si nutritie

Un burger, cu o porție mare de cartofi și o salată coleslaw, pe un platou din lemn

Efecte secundare ale consumului de fast-food în fiecare zi. Ce se întâmplă în corpul tău

Mâncarea fast-food pare să fie mereu la îndemână. Cu toate acestea, consumul regulat al mâncării de tip fast-food, bogată în [...]

Timp liber

1 decembrie. Uite ce poți vedea la TV de Ziua Națională a României

Ziua Națională a României este un motiv de sărbătoare pentru fiecare cetățean. Și anul acesta, de 1 decembrie, televiziunile au [...]

Sanatate

arnica

Arnica montană: beneficii și proprietăți ale antiinflamatorul homeopatic numărul unu în lume

Arnica montană este o plantă protejată prin lege, care face parte din familia Asteraceae și care poate atinge o înălțime [...]