Bromodosis. Sau picioarele urât mirositoare. Fiecare picior al nostru are până la 250 000 de glande sudoripare, iar acestea pot produce multă transpirație în fiecare zi, spun specialiștii. Așa cum era de așteptat, nici bacteriile nu lipsesc din acest mediu atât de iubit de ele.
Bacteriile și fungii trăiesc pe transpirație și se hrănesc cu celulele moarte ale pielii, iar din această combinație rezultă și mai multe bacterii. Deși toate aceste lucruri sunt influențate și de tipul de încălțăminte pe care îl alegi, există și probleme medicale care se ascund sub acest iz neplăcut.
De cele mai multe ori pentru mirosul neplăcut și transpirația urât mirositoare sunt răspunzătoare materialele sintetice al pantofilor pe care îi porți, același lucru fiind valabil și pentru materialul șosetelor. Un prim pas pentru a reduce mirosul neplăcut este deci să alegi corect și mereu numai materiale de calitate.
Și igiena contribuie la acest miros neplăcut. Pentru a scăpa de el, spală-te pe picioare ori de câte ori este nevoie, usucă-le bine și schimbă șosetele și încălțămintea în mod regulat. În cazul în care problema persistă și după aceste reguli, cel mai bine este să folosești dezodorizante pentru această problemă.
Foloseşte un exfoliant (de 2-3 ori pe săptămână), cum ar fi zaţul de cafea, mălaiul sau piatra ponce pentru a înlătura celulele moarte de pe tălpi şi degete care hrănesc bacteriile de pe suprafaţa pielii.
Fă băi călduţe cu sare Epsom – dizolvă o ceaşcă de sare într-un lighean umplut pe jumătate cu apă şi stai cu picioarele în ea timp de 10-20 de minute.
Îngrijeşte-ţi unghiile pentru a preveni acumularea bacteriilor sub unghii, taie-le cât mai scurt, în formă pătrată, dar ai grijă la cleştişor: acesta trebuie dezinfectat de fiecare dată, pentru a preveni eventuale infecţii.
Citește și care sunt riscurile la care te expui atunci când mergi desculță prin casă:
Deși de cele mai multe ori nu este vorba despre o problemă medicală, există și cazuri rare când de acest miros neplăcut este vinovată o afecțiune.
Hiperhidroza este termenul medical care se folosește pentru transpirația excesivă. Aceasta poate afecta întreg corpul, dar de regulă apare la nivelul palmelor, al tălpilor, la axile sau în zona inghinală.
În mod similar, infecțiile fungice, pot usca pielea și provoca un mediu propice pentru înmulțirea bacteriilor. Cea mai des întâlnită infecție fungică este numită „piciorul atletului” sau tinea pedis. Aceasta este specifică persoanelor care fac regulat mişcare, deoarece le transpiră picioarele şi materialele din care sunt confecţionaţi pantofii sport reţin umezeala, favorizând astfel dezvoltarea bacteriilor. Pentru a scăpa de micoza piciorului, este indicată pudra aplicată între degete, nu crema, deoarece aceasta reţine şi mai multă umezeală. Ca să previi apariţia micozei piciorului, optează pentru şosete din materiale de calitate şi pentru încălţări comode, care lasă piciorul să respire.
Modificările hormonale sunt și ele în anumite cazuri răspunzătoare de activitatea glandelor sudoripare.