Asta cu siguranță nu știai! Cum se curăță corect termometrele digitale, cu infraroșu și cele de ureche

termometru
Imagine de Myriam Zilles via Pixabay

Termometrele sunt instrumente care se curăță foarte ușor, dar este nevoie de igienizarea lor corectă în cazul în care acestea sunt folosite de mai multe persoane.

Iată cum se curăță și igienizează corect fiecare tip de termometru în parte:

Termometrul digital a câștigat repede popularitate pentru că este cel mai ușor de folosit, este rezistent și este de încredere. Acesta se poate folosi la orice vârstă, deci este și destul de practic.

Pentru a-l curăța trebuie să speli mereu vârful cu apă și săpun timp de 20 de secunde. Tot pentru a-l igieniza cum trebuie poți folosi și o substanță dezinfectantă pe bază de alcool, cu cel puțin 60% alcool.

Termometrul cu infraroșu este un intrument destul de utilizat în ultimul timp, deoarece poate măsura temperatura unei persoane fără ca aceasta să fie atinsă, numai cu ajutorul undelor infraroșu.

Acesta nu are nevoie de o curățare atât de precisă, deorece nu atinge practic pe nimeni, este suficient să îl ștergi cu un material care a fost înmuiat în dezinfectat.

Termometrul de ureche este un instrument de măsurare a temperaturii care de obicei se utilizează pentru copiii cu vârsta sub 3 ani. Se curăță foarte bine tot cu ajutorul unei substanțe dezinfectante cu minimum 60% alcool, aplicată pe un material moale.

Termometrul anal este folosit cel mai des tot în cazul bebelușilor pentru că foarte rar aceștia stau nemișcați câteva secunde pentru o măsurare corectă a temperaturii. Medicii il consideră soluția ideală pentru sugari, bebeluși și copii cu vârste între 0 și 5 ani.

Termometrul anal trebuie curățat o dată înainte de folosire și încă o dată după măsurarea temperaturii. El nu trebuie scufundat în apă, ci curățat cu grijă cu un material înmuiat în soluție dezinfectantă.

Pentru că febra este un motiv de îngrijorare pentru toți părinții, îți prezentăm în continuare câteva informații utile despre măsurarea corectă a temperaturii:

  • Temperatura rectală este recomandată copiilor de 0-1 ani. Deși nu este o metodă tocmai la îndemână nici pentru părinți, dar nici pentru copil, această metodă are o precizie foarte mare, fiindcă în acest fel se măsoară temperatura internă a organismului. Copilul trebuie să stea pe burtică, să nu se miște, iar părintele să introducă termometrul cu blândețe în rect. Cel mai bine este ca vârful termometrului să fie uns cu o cremă lubrifiantă înainte de procedură.
  • Temperatura auriculară este recomandată copiilor cu vârsta peste 6 luni. Este un tip de măsurare rapidă, deloc invazivă față de cea rectală, ușor de folosit dacă copilul suportă să îi introduci aparatul în ureche. Dezavantajele metodei sunt că dacă nu este poziționat cum trebuie termometrul, măsurarea nu este corectă și poate afișa o abatere de 1-2 grade față de cea reală.
  • Temperatura sublinguală este recomandată copiilor cu vârsta peste 4 ani. Micuțul nu trebuie să consume lichide sau mâncare solidă cu cel puțin 5 minute înainte de a apela la această metodă de măsurare a temperaturii. Este o metodă ușor de folosit și rapidă, dar nu atât de precisă din cauza faptului că micuții trebuie să stea 40 de secunde cu limba nemișcată.
  • Temperatura frunții este recomandată copiilor mai mari de 3 luni, este o metodă neinvazivă, dar nu este un tip de măsurare foarte precisă, la fel ca cea rectală de exemplu.
  • Temperatura subrațului este o metodă recomandată pentru copiii de toate vârstele. Trebuie doar să-i pui copilului termometrul la subraț, direct pe piele, deci este o metodă practică și deloc invazivă. Medicii nu prea o recomandă din cauza acurateții măsurării.

Sanatate

Ziua Mondiala AVC

29 octombrie, Ziua Mondiala a Accidentului Vascular Cerebral

In 2020, in primele 9 luni ale anului, 27 000 de pacienti cu AVC au fostinternati in spitalele din Romania, [...]

Sanatate

izolare

Cine are cel mai multe de suferit din cauza COVID-19. Pe plan psihic ei sunt cei mai afectați

Criza coronavirusului face victime în întreaga lume. Oamenii sunt speriați și panicați de situația în care se află. Unii se [...]

Sanatate

aspirina

Lucruri uimitoare pe care sigur nu le știi despre aspirină

Aspirina este unul dintre cele mai utilizate medicamente, dar nu, ea nu este bună numai pentru a evita durerile de [...]