Cum să-ți păstrezi mintea sănătoasă în timpul pandemiei! Ce trebuie să faci dacă suferi de anxietate

cuplu coronavirus
Photo by cottonbro from Pexels

Dacă știrile actuale despre Coronavirus (Covid-19) îți provoacă neliniște sau stres, uite ce-ți recomandă specialiștii în sănătate mentală să faci. Îngrijorarea și faptul că știrile de la televizor te copleșesc sunt de înțeles, mai ales dacă în general ești o persoană anxioasă sau ai o boală fizică. Dacă ești îngrijorat de propria sănătate, sau a celor dragi, sau de ce impact va avea virusul asupra vieții noastre, iată câțiva pași pe care-i poți urma dacă simți această nevoie:

  • Vorbește cu cineva drag! Este normal ca tot ce se întâmplă să te copleșească, e normal să-ți provoace panici, și frici, și anxietăți, dar e important să-ți recunoști sentimentele și să vorbești cu cineva în care ai încredere. Chit că e un prieten, un profesor, cineva din familie sau un specialist.
  • Informează-te din surse sigure! În mediul online circulă multe informații despre virus, evident că mult nu sunt adevărate. Așa că, recomandarea specialiștilor e să te documentezi din surse sigure sau oficiale: site-ul Guvernului este cea mai fiabilă sursa de informații. Dacă ești ingrijorat de simptome, cel mai bine ar fi să contactezi linia verde pusa la dispoziție de autorități. (Tel Verde Coronavirus – 0800 800 358). S-ar putea să vezi multe postari și story-uri în social media, care să te facă să te simți neliniștit. Poate ar fi bine să știi dacă acele postari au o bază reală sau nu, așa că cel mai bine nu te baza pe ce vezi pe Facebook.
  • Fă lucruri practice! Dacă te simți speriat sau panicat de Coronavirus, reamintește-ți că există multe lucruri practice pe care le poți face în timpul unei zile.
  • Nu te uita la știri! Rămâi la curent cu toate informațiile care te pot face să te simți în control, dar dacă urmărești știri constant, de dimineață până seara, informațiile ar putea deveni copleșitoare. Limitează timpul petrecut în fața televizorului pe posturile de știri. Mai bine citește o carte, uită-te la un serial pe Netflix, sună-ți prietenii pe Facetime, gătește, dansează, cântă. 🙂
  • Fă pauză de la social media! Dacă simți că toate postările din mediul online vin peste tine ca un tăvălug, amintește-ți că tu deții controlul asupra ce apare pe feed-ul tău. Fă pauze când simți că lucrurile o iau razna!
  • Găsește-ți de făcut lucruri care te calmează! Ca în orice alt moment, este important să nu te îngrijorezi doar de sănătatea ta fizică, ci și de mintea ta. Gândește-te la unele activități care te pot ajuta atunci când te simți copleșit, cum ar fi tehnicile de respirație. Scrie în jurnal, cântă muzica ta preferată, discută cu un prieten. De multe ori lucrurile care ne distrag atenția ne ajută să scăpăm de anxietate. Important! Evită consumul de stimulanți: țigări sau alcool – îți pot provoca o senzație de rău mai acută.
  • Pregătește-te! Pentru că situația o va cere, probabil că o să trebuiască să rămâi acasă o perioadă. Dacă locuiești cu ai tăi, vorbește cu ei despre cum o să funcționați în această perioadă, spune-le ce simți, dacă poți. Gândește-te cum anume ai vrea să-ți fructifici acest timp, în așa fel încât să rămâi conectat. Planificarea ar putea ajuta la reducerea anxietății și gândurilor negre.
  • Autoizolarea. Dacă ai intrat în contact cu persoane infectate, autoritățile îți vor cere să intri în autoizolare. Izolarea înseamnă să stai departe de alte persoane pentru a preveni răspândirea virusului. Oriunde ai fi nevoit să te autoizolezi, gândește-te cu cine poți păstra contactul și cum poți vorbi cu ei prin video-call. E important să vorbești cu oameni în care ai încredere și să continui să fii conectat. S-ar putea ca și ei să se afle în aceeași situație și să treceți împreună peste.

Încercați să vă mențineți rutina zilnică: să vă treziți la aceeași oră și să vă bagați la somn

depresie
Woman photo created by rawpixel.com

Recomandarea specialiștilor este să încercați să vă mențineți rutina zilnică: să vă treziți la aceeași oră și să vă bagați la somn, tot așa, ca înainte de pandemie. Mesele regulate și hidratarea vă va ajuta, precum și pauzele în care vorbiți cu cineva drag. Dacă ai aveți cum, faceți sport, yoga sau dansați în casă.

Este important în această perioadă să recunoașteți cum vă simțiți și faceți acest lucru în mod regulat. Știm că lucrurile ar putea continua să se simtă copleșitoare sau înfricoșătoare. Este bine să vorbiți despre asta acolo cu cei dragi – știi că poți spune: „Mă simt neliniștit în legătură cu…”, ori de câte ori ai nevoie și cât de des trebuie. S-ar putea să descoperiți că aveți nevoie de sprijin suplimentar, așa că gândiți-vă cui vă puteți adresa. Ar putea fi cineva pe care îl cunoașteți sau o linie de asistență care vă poate oferi sprijin în legătură cu starea mentală.

Alimente

păr

Cum te ajută oțetul de mere să ai un păr strălucitor

Oțetul de mere este unul dintre cele mai la modă ingrediente pentru îngrijirea părului din vremuri îndepărtate – îl vei [...]

Sanatate

O femeie care se ține de cap și se confruntă cu stări de greață

De ce te confrunți cu lipsa poftei de mâncare: ce cauze se ascund în spatele ei

Este posibil să îți dai seama că apetitul tău s-a redus mult, dar totul poate deveni un subiect îngrijorător mai [...]

Afectiuni

dezinfectare mâini

VIDEO: Cum să te protejezi de noul Coronavirus. Măsuri de prevenție

Chiar dacă epidemia de Coronavirus este încă la început în România, sunt în continuare multe persoane care nu știu ce [...]