Ce se întâmplă cu relația părinte – copil, în perioada de izolare la domiciliu?

copil
Photo by FreePik

Glumele pe care le vedem în Social Media cu părinții care, practic, nu mai rezistă să stea în casă cu cei mici, ne duc cu gândul la întrebarea: Ce se întâmplă cu relația părinte – copil, în această perioadă de izolare la domiciliu? Gluma e glumă dar, e de râs, sau de plâns?

Adevărul este că mulți părinți au considerat că e teribil să petreacă atât de mult timp cu copiii și s-au speriat, consideră psihologul Keren Rosner. 

Am întâlnit părinți care s-au gândit că nu vor face față. Cred că părinții care au avut acest gând, ar trebui să își pună întrebarea: De ce o relație atât de specială, cum este cea între un părinte și copilul lui, a ajuns să îl sperie? Asta poate însemna că părintele nu a petrecut suficient timp cu copilul lui și nu îl cunoaște suficient de bine” susține psihologul.

Izolarea, o perioadă de resetare a relației cu copilul

Specialiștii îți recomandă să “profiți” de perioada de izolare pentru a-ți reseta relația cu copilul tău. Dacă, până acum, nu ai avut ocazia de a petrece mult timp împreună cu el, acum poți recupera. Copiii sunt foarte ușor de modelat, dacă părinții rămân calmi în situații de stres și le transmit acestora o anumită stare și un anumit mesaj. Dacă tu ești bine ca părinte, și copilul tău va fi bine. Dar dacă ești agitat, stresat și bombăni toată ziua numai despre subiectul Coronavirus, atunci și copilul tău va împrumuta stările tale. Îți va fi astfel foarte greu să te înțelegi cu el.

Încearcă să te detașezi, măcar un pic, pentru copilul tău, pentru ca acesta să se liniștească. El o va face mai ales dacă îi atragi atenția prin joc. Acum, că stai acasă cu el, îl poți învăța diferite lucruri cu ajutorul jocului, îl poți relaxa sau amuza. La un moment dat, această activitate ar putea să devină una plăcută inclusiv pentru tine, ca părinte. Copiii sunt foarte isteți și răspund la astfel de provocări, susține, de altfel, specialistul în psihologie, Keren Rosner. 

Mai multe informații și sfaturi despre relația părinte-copil din timpul izolării găsiți pe constantips.ro

Citește și: De ce nu e bine să-ți trosnești degetele? Adevărul te poate surprinde

newsletter

People

Dr. Ruxandra Dumitrescu

Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar în obstetrică-ginecologie: ”Femeile gravide nu sunt mai predispuse la infecția cu SARS-coV 2”

Medicul primar în obstetrică-ginecologie, Dr. Ruxandra Dumitrescu, este recunoscut atât în țară, cât și în străinătate pentru super specializarea sa [...]

Sanatate

uscator de maini

Ferește-te de uscătoarele de mâini. Sunt sursă de răspândire a coronavirusului

Un studiu al Congresului European de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase a dezvăluit că uscătoarele pentru mâini pot răspândi rapid [...]

Cuplu

cuplu

Care este adevărata părere a bărbaților despre iubire

Iubirea este un sentiment pe care de cele mai multe ori nu reușim să îl înțelegem, dar să îl mai [...]