Ce se întâmplă cu relația părinte – copil, în perioada de izolare la domiciliu?

copil
Photo by FreePik

Glumele pe care le vedem în Social Media cu părinții care, practic, nu mai rezistă să stea în casă cu cei mici, ne duc cu gândul la întrebarea: Ce se întâmplă cu relația părinte – copil, în această perioadă de izolare la domiciliu? Gluma e glumă dar, e de râs, sau de plâns?

Adevărul este că mulți părinți au considerat că e teribil să petreacă atât de mult timp cu copiii și s-au speriat, consideră psihologul Keren Rosner. 

Am întâlnit părinți care s-au gândit că nu vor face față. Cred că părinții care au avut acest gând, ar trebui să își pună întrebarea: De ce o relație atât de specială, cum este cea între un părinte și copilul lui, a ajuns să îl sperie? Asta poate însemna că părintele nu a petrecut suficient timp cu copilul lui și nu îl cunoaște suficient de bine” susține psihologul.

Izolarea, o perioadă de resetare a relației cu copilul

Specialiștii îți recomandă să “profiți” de perioada de izolare pentru a-ți reseta relația cu copilul tău. Dacă, până acum, nu ai avut ocazia de a petrece mult timp împreună cu el, acum poți recupera. Copiii sunt foarte ușor de modelat, dacă părinții rămân calmi în situații de stres și le transmit acestora o anumită stare și un anumit mesaj. Dacă tu ești bine ca părinte, și copilul tău va fi bine. Dar dacă ești agitat, stresat și bombăni toată ziua numai despre subiectul Coronavirus, atunci și copilul tău va împrumuta stările tale. Îți va fi astfel foarte greu să te înțelegi cu el.

Încearcă să te detașezi, măcar un pic, pentru copilul tău, pentru ca acesta să se liniștească. El o va face mai ales dacă îi atragi atenția prin joc. Acum, că stai acasă cu el, îl poți învăța diferite lucruri cu ajutorul jocului, îl poți relaxa sau amuza. La un moment dat, această activitate ar putea să devină una plăcută inclusiv pentru tine, ca părinte. Copiii sunt foarte isteți și răspund la astfel de provocări, susține, de altfel, specialistul în psihologie, Keren Rosner. 

Mai multe informații și sfaturi despre relația părinte-copil din timpul izolării găsiți pe constantips.ro

Citește și: De ce nu e bine să-ți trosnești degetele? Adevărul te poate surprinde

Noutati

Neti Sandu

Neti Sandu confirmată cu noul coronavirus: ”Mă simt relativ bine!”

Neti Sandu a fost confirmată cu noul coronavirus. Prezentatoarea TV se află în acest moment acasă, în izolare, într-o stare [...]

People

Gaspar Gyorgy

Gaspar Gyorgy, psiholog: ”Cred că nu ar trebui să ne fie totuna cine este omul alături de care alegem să ne trăim viețile!”

Psiholog și scriitor, Gaspar Gyorgy vorbește în acest interviu despre elementele esențiale într-o relație de cuplu, dar și cum terapia [...]

Interventii si terapii

Liftingul sânilor după perioada maternității. Dr. Hussein Shamieh explică ce presupune această operație

Operația de lifting mamar este una dintre cele mai căutate intervenții chirurgicale estetice, multe femei optând pentru ea mai ales [...]