De ce nu e bine să-ți trosnești degetele? Adevărul te poate surprinde

încheieturi
Imagine de Public Affairs via Pixabay

Fie că îți trosnești încheietura mâinilor, fie că îți trosnești degetele, rezultatul este același: plăcut pe moment, dar în timp poate duce la boli precum artrita, notează Huffington Post.

Este un gest apreciat sau nu în societate, în funcție de ce parte de afli: cu siguranță nu ai nimic împotrivă dacă tu ești persoana care face des acest lucru, dar te vei simți deranjat, chiar enervat de cel din jurul tău ce are acest obicei, mai ales dacă tu nu obișnuiești să faci asta.

Articulațiile sunt punctul în care două sau mai multe oase se întâlnesc. Ligamentele leagă oasele unul de celălalt, iar capsula articulară este cea care înconjoară totul. Această capsulă este de fapt plină cu lubrifiant natural care se numește lichid sinoval.

Ce se întâmplă atunci când îți trosnești degetele? Articulația este practic smulsă, capsula se lărgește și forțează substanțele din lichidul sinoval să se mute pentru a umple spațiul gol. După aproximativ 30 de minute dioxidul de carbon , nitrogenul și oxigenul se dizolvă din nou, iar mai apoi îți poți trosni degetele din nou.

Zgomotul pe care îl auzi înseamnă de fapt distrugerea bulei care se formează la o mișcare rapidă a degetului și la mișcarea lichidului sinoval în articulație ce creează o presiune și sparge bula de gaz formată.

Medicii de specialitate spun că foarte rar acest obicei poate duce la artrită

Cele mai recente studii au arătat de-a lungul timpului că cel mai mare risc atunci când îți trosnești degetele este să le scrântești sau să le rupi. Medicii de specialitate spun că foarte rar acest obicei poate duce la artrită, în schimb, în timp se poate pierde puterea de apucare sau se pot slăbi anumite funcții ale mâinii.

Un doctor renumit, Donald L. Unger și-a trosnit timp de 50 de ani doar degetele de la o mână. A observat mai apoi că mâna cu pricina nu era mai bolnavă decât cealaltă. Chiar și așa, un studiu realizat în anul 1990 a scos la iveală faptul că acest obicei poate duce la umflarea mâinii și la slăbirea ei, dacă este practicat pe termen lung.

Cum poți renunța la trosnitul degetelor

Dacă nu poți renunța la acest obicei, trebuie să apelezi la sfaturile unui specialist sau să îți ții mereu mâinile ocupate cu un creion, o minge anti-stres sau un alt obiect care să îți fie mereu la îndemână.

Trosnitul degetelor este un gest de care vei scăpa mai ușor dacă afli cauza care te stresează. Imediat ce vei identifica sursa, te vei abține mult mai ușor.

Citește și: Te-ai gândit vreodată să renunți la apa îmbuteliată? Iată care ar fi argumentele, dar și alternativele

Noutati

medic covid

PREDICȚIE. Cum ar putea evolua Coronavirus în România?

Centrul pentru Inovație în Medicină și RaportuldeGarda.ro prezintă o simulare despre posibila evoluție a epidemiei COVID-19 în România, despre momentul [...]

Lifestyle

zodiac

Zodiile care nu pot păstra un secret

Toți avem prin preajmă pe cineva care dacă află un lucru, pur și simplu nu se poate abține și va [...]

Interventii si terapii

Dr. Vereanu

Care sunt riscurile unui implant dentar efectuat greșit. Dr. Anca Vereanu ne explică

Una dintre cele mai mari temeri ale pacienților care pășesc într-un cabinet stomatologic este legată de implantul dentar – dacă [...]