Dr. Mihaela Leventer, dermatolog: ”Cea mai bună prevenție a cancerului de piele este controlul periodic al sănătății pielii și fotoprotecția”

Dr Mihaela Leventer
Dr. Mihaela Leventer

Despre alergiile de sezon, dermatita de contact, cancerul de piele și cum ne putem proteja de razele nocive ale soarelui în această vară, am stat de vorbă cu Dr. Mihaela Leventer, unul dintre cei mai renumiți medici dermatologi din România.

Doamna doctor, care sunt cele mai frecvente alergii ale sezonului și cum le putem trata?

În perioada de primăvară apar alergiile respiratorii, datorate alergenilor aeropurtați cum ar fi polenul, puful de plop și altele. Din punct de vedere dermatologic, apar mai frecvent urticariile la fructele cu semințe mici ca zmeura, căpșuni, fragute etc. În perioada sărbătorilor pascale am avut urticarie la consumul de ouă. Pentru a contracara erupția cutanată din alergodermie se recomandă evitarea acestor alimente de către persoanele care au mai făcut erupții urticariene în aceleași circumstanțe în anii precedenți. 

Care sunt simptomele care sugerează o alergie și când e cazul să ne prezentăm de urgență sau la medicul specialist?

O urticarie se manifestă prin pete roz, ușor edematiate, cu forme diferite, prezente pe orice zonă a corpului și cu caracter fugace, adică pot dispărea și reapărea pe altă zonă. Leziunile sunt însoțite de o senzație de mâncărime intensă. În cazuri grave poate să apară și edemul Quinque manifestat prin umflarea buzelor, a feței și senzația de sufocare.

Melanomul malign poate să apară pe o aluniță existentă care suferă un proces de transformare malignă, dar poate să apară și din senin

Ce ne puteți spune despre dermatita de contact?

Dermatita de contact este o afecțiune care se manifestă prin apariția unei erupții roșii, însoțită de mâncărime, uscăciune cutanată și care ia forma obiectului / substanței care vine în contact cu pielea și care o produce. Întâlnim adesea dermatita de contact la metal, în special nichel și poate fi observată la contactul pielii cu catarama de la curea, de la capsele metalice de la blugi sau cu bijuteriile gablonț sau cu agrafele. Coloranții sau adezivii din pielărie pot genera dermatita de contact ca de exemplu la cureaua de ceas sau la fața pantofilor. Mai sunt descrise alergii la mănușile chirurgicale de latex, la praful de ciment, parfum, cosmetice, detergenți, dar și la plante sau la contactul pielii cu o meduză. Se întâlnesc și alte situații care trebuie diagnosticate de dermatolog prin teste alergologice la bateria de teste europene care conține 28 de substanțe- baza care pot fi sursa acestei îmbolnăviri.

E începutul verii. Cum să ne protejăm pielea în sezonul estival?

Ca în fiecare an, fotoprotecția se face cu pălărie, șapcă, ochelari, cremă de fotoprotecție cu factor de peste 30. Umbrela pentru plajă este desigur binevenită.

protectie solara
Photo by FreePik

Trebuie evitate arsurile solare, mai ales la vârsta copilăriei și adolescenței

Melanomul poate să apară nu numai pe aluniţe?  Cum arată modificările pielii care ar trebui să ne aducă la medic imediat?

Melanomul malign poate să apară pe o aluniță existentă care suferă un proces de transformare malignă, dar poate fi și “de novo”, adică să apară din senin. Melanomul seamănă mult cu o aluniță. Atunci când pacientul observă o creștere în volum sau suprafața a unei așa zise alunițe, când se modifică forma, conturul sau culoarea, când o aluniță este deosebită de toate celelalte sau când apare la vârsta maturității, atunci pacientul ar trebui să-și controleze sănătatea pielii. Se recomandă un control anual al unei persoane sănătoase și chiar mai des dacă persoana are multe alunițe sau dacă în familie s-a mai întâlnit melanom malign la rude.

Poate fi prevenit cancerul de piele?

Cea mai bună prevenție a cancerului de piele este controlul periodic al sănătății pielii și fotoprotecția. Trebuie evitate arsurile solare, mai ales la vârsta copilăriei și adolescenței.

Cum ne putem proteja copii de razele soarelui?

Copiii mici trebuie duși la plajă dimineața devreme până la ora 11.00 și după-masa, după ora 16.00. Copii vor fi dați cu cremă de protecție 50 plus și vor purta costume de plajă cu fibre de fotoprotecție. Pe cap se va pune o pălăriuță, iar copilul va fi adus la umbră și nu va fi uitat pe plajă.

Care sunt condițiile în care vin pacienții acum în starea de urgență generată de COVID-19 în clinica dvs.?

După redeschiderea clinicii, cele mai importante consultații au fost ale pacienților cu cancere de piele. Au revenit pacienții cu condiții cronice la control, dar și cei cu afecțiuni acute cum sunt dermatitele de contact la săpunuri și soluții dezinfectante. O altă categorie de tratamente sunt cele estetice, mai ales la persoanele care aveau această experiență în antecedente și au dorit să-și întrețină aspectul.

Câţi pacienţi se adresează lunar clinicii pe care dumneavoastră o conduceţi şi cu ce patologii?

Centrul dr. Leventer se ocupă de piele în toate aspectele sale, astfel că vedem orice caz de patologie dermatologică, efectuăm operații pentru tumorile de piele benigne sau maligne, dar și proceduri estetice dermatologice. În plus, clinica asigură servicii de chirurgie oncologică efectuând depistarea ganglionului santinela în melanom, specialiștii chirurgi plasticieni tratează patologia chirurgicală a mâinii sau efectuează operații estetice. Laboratorul de anatomopatologie prelucrează toate piesele de piele direcționate către noi de către medicii din rețea. În perioada aceasta lucrăm cu jumătate din echipă în clinică și jumătate pe platforma de teledermatologie. Dacă în mod obișnuit în clinica intrau aproximativ 120-150 de pacienți pe zi, acum numărul lor este mai redus din cauza pandemiei.

Legat de Covid 19, cred că boala fost ținută sub control de măsurile autorităților

Ați lansat serviciul de Teledermatologie. Ce presupune acest lucru și care sunt afecțiunile dermatologice care pot fi testate în Clinica Virtuală?

Serviciul de teledermatologie a fost lansat în perioada de urgență în care pacienții noștri nu au putut veni în clinică. Pacienții au putut alege un medic de pe platforma noastră, au putut să se programeze on line, să-și trimită documentele medicale disponibile și pozele de leziune. Pe site au fost postate instrucțiuni de logare, dar și instrucțiuni de pozare. Pacienții au intrat în direct cu medicul prin transmisie video și au putut discuta cu el. Medicul a putut să facă o evaluare și să hotărască dacă problema poate fi rezolvată on line sau dacă sunt necesare analize suplimentare și o vizită în clinică pentru un consult direct. Cazurile cele mai multe au fost ale pacienților cu acnee, dermatită seboreică, herpes, zona zoster, dar și cazuri acute de urticarie, sau dermatită de contact la nivelul mâinilor agresate de spălat și dezinfectat. O altă categorie au fost pacienții care au dorit o a doua opinie sau reglarea unei terapii mai vechi aflată deja în curs. Serviciul acesta îl menținem și acum pentru cei care nu pot ajunge în clinică.

La final, aș vrea să ne spuneți, cum vedeți situația COVID-19 în România, în acest moment?

Legat de Covid 19, cred că boala fost ținută sub control de măsurile autorităților. Cred că putea fi mult mai rău pentru că populația nu respectă sfaturile și este indisciplinată. Mai cred că pericolul nu a trecut și că oricând este posibil să avem recrudescente și modificări ale viremiei prin apariția de mutații ale virusului. Prin urmare, sunt precaută și caut să fiu cât mai atentă la gesturile de protecție pe care trebuie să le execut ca să mă protejez pe mine și cei din jurul meu. Nu-mi place această nouă obsesie, dar mă conformez pentru binele colectiv. 

Afectiuni

Dr. Elena Ciuperca

6 simptome banale care pot indica boli grave gastroenterologice

Oboseala sau disconfortul resimțit în partea dreaptă a abdomenului sunt simptome pe care cu toții le-am avut la un moment [...]

Travel

Chile.

Top 3 țări cu cele mai sănătoase alimente

George Institute for Global Health a realizat anul trecut un studiu despre țări cu alimente sănătoase, iar rezultate sunt mai [...]

Familie

coronavirus

Dragoste de fiică. Povestea unei fetițe de 12 ani care a cerut să fie internată pentru a nu-i îmbolnăvi mama cu Covid-19

O fetiță de 12 ani din Oradea, infectată cu coronavirus, s-a internat în spital de bunăvoie, pentru a-și proteja mama [...]