Proteza parțială de genunchi – când este recomandată și care sunt beneficiile?

Auzim din ce în ce mai des pacienți care ajung la medicul ortoped și primesc recomandarea de a opta pentru o intervenție chirurgicală de artroplastie unicompartimentală de genunchi. În mod firesc, apar întrebările logice legate de această operație: când este indicată, care este rata de succes și care sunt beneficiile pe termen mediu și lung. Pentru toate acestea, vom sta de vorbă cu chirugul Vlad Predescu, unul dintre cei mai experimentați medici ortopezi din țara noastră, cu specializare în protezarea articulară.

În primul rând, trebuie să stabilim de ce ajung acești pacienți la un specialist, care sunt simptomele pe care aceștia le manifestă. Primele semne de artroză localizată la articulația genunchiului sunt durerea, tumefierea și senzația de căldură locală și, ocazional, blocarea articulației. În mod firesc, aceste prime indicii ale unui proces degenerativ ne vor trimite la medicul ortoped care, în prima etapă, ne poate recomanda un tratament conservator, ce implică mișcarea, kinetoterapia și, eventual, injecții cu cortizon, acid hialuronic sau cu celule stem. 

Atenție la simptomele timpurii

“Tratamentul conservator este esențial în stadiile incipiente ale artrozei. Pot amâna intervenția chirurgicală și protejează articulația într-un orizont mediu de timp. Bineînțeles, dacă pacientul respectă indicațiile noastre, plus evitarea suprasolicitării articulației și, dacă este cazul, scăderea în greutate.” susține doctorul Predescu. De foarte multe ori, aceste simptome apar în grupa de vârstă 40-50 ani, la pacienții care au predispoziție constituțională și anume la cei care au genunchii curbați, aceștia fiind cunoscuți sub numele de “genunchi de fotbalist’.

Avantajele protezei unicompartimentale

Însă oamenii cu un început de artroză sunt, de cele mai multe ori, foarte activi și, din acest motiv, recomandările medicilor nu pot fi respectate în totalitate. Astfel că se ajunge, la un moment dat, când acest trament conservator nu mai are rezultate satisfăcătoare sau artroza devine mai avansată. În această situație, medicul ortoped analizează investigațiile imagistice și, dacă observă că artroza este limitată doar la o porțiune a articulației, poate propune o artroplastie unicompartimentală la nivelul genunchiului. Mai exact, chirurgul ortoped înlocuiește jumătate din genunchi, păstrând intacte ligamentele, meniscul și cartilajul articular sănătos aflat pe partea cealaltă. “Marele avantaj al acestei operații este că părțile sănătoase ale genunchiului sunt păstrate. Apoi, după perioada de recuperare, pacientul observă că mișcarea este foarte apropiată de cea naturală, flexia realizăndu-se foarte bine, pacienții simțind practic genunchiul protezat ca și pe cel sănătos”, concluzionează Vlad Predescu.

Dr. Vlad Predescu

Împărțindu-se pe două mari categorii de vârstă, această operație chirurgicală oferă beneficii clare atât tinerilor, cât și celor mai în vârstă. De exemplu, în prima situație, pacienții beneficiază de salvarea unei părți esențiale din articulație, care va fi extrem de importantă peste ani, în momentul în care se ia în calcul o operație de revizie, adică înlocuirea protezei deteriorate cu una nouă. În acest caz, operația de revizie este mult mai simplă și se realizează, de cele mai multe ori, prin implantarea unei proteze obișnuite de genunchi, conferind astfel genunchiului protezat o perioadă lungă de supraviețuire. În cazul celor mai în vârstă, avantajele sunt și mai importante întrucât, fiind vorba de o intervenție minim-invazivă, riscurile sunt mult mai mici și recuperarea mai facilă. În această situație, pierderile sangvine sunt minime și riscul infecțios extrem de redus, la fel și durerile postoperatorii.

După intervenție, perioada de mers în cadru este extrem de scurtă, aproximativ una două săptămâni și, apoi, pacientul trece, pentru o perioadă redusă, la un baston. Din păcate, deși este o soluție extrem de elegantă în cazul pacientului vârstnic, acest lucru nu se practică des, deoarece aceștia vin extrem de târziu la medic, în vederea protezării articulare. În acel moment, artroza este generalizată și întreg genunchiul este compromis, astfel încât numai o proteză totală care înlocuiește complet articulația genunchiului mai este posibilă.

Tehnica de intervenție

În trecut, operația de proteză parțială de genunchi era una laborioasă, ce presupunea dislocarea rotulei, asemenea artroplastiei totale. Mulțumită avansului tehnologic și a experienței din ce în ce mai vaste a medicilor, intervenția se realizează minim invaziv, chirurgul utilizând niște incizii mediale de dimensiuni mici, care se traduc printr-o afectare redusă a mușchilor și a tendoanelor conexe genunchiului. De asemenea, timpul de spitalizare este minim și rata de succes foarte ridicată – aproape 95% din implanturi supraviețuiesc barierei de 15 ani.

robot mako

Din punct de vedere procedural, în artroplastia unicompartimentală se înlocuiește o parte din articulație, zona afectată fiind înlocuită cu un implant din metal și plastic de duritate înaltă. În medie, intervenția chirurgicală durează până într-o oră și jumătate și este împărțită în trei perioade importante: prima presupune pregătirea osului și îndepărtarea cartilajului distrus, a doua este legată de poziționarea implantului metalic, care este cimentat la nivelul osului, iar în cea de-a treia are loc implantarea unui menisc dintr-o polietilenă extrem de dură, plasat între cele două componente metalice, astfel încât suprafețele implicate să alunece extrem de ușor. 

Acest menisc este mobil și glisează între suprafețele metalice, permițând astfel ca mișcarea să fie extrem de naturală și să semene cu cea din genunchiul normal. Tehnica chirurgicală trebuie să fie extrem de precisă și necesită multă experiență datorită faptului că se păstrează cea mai mare parte a articulației genunchiului și, atunci, ligamentele trebuie să aibă tensiunea potrivită pentru a funcționa atât în partea naturală a genunchiului, cât și în partea artificială. Pentru o acuratețe maximă, a apărut, în ultima perioadă, implantarea robotic asistată, care oferă cea mai mare precizie în implanatrea protezelor de genunchi și de șold.

Sanatate

încheieturi

De ce nu e bine să-ți trosnești degetele? Adevărul te poate surprinde

Fie că îți trosnești încheietura mâinilor, fie că îți trosnești degetele, rezultatul este același: plăcut pe moment, dar în timp [...]

Sanatate

sani

Autoexaminarea sânilor: cum se face și când e cazul să apelezi la medic

Autoexaminarea sânilor trebuie să fie un obicei contant în viața unei femei, mai ales în zilele noastre. Fiecare femeie trebuie [...]

Detox

Masaj pe pat de Jad. Locații unde poți găsi această terapie

Masajul cu pietre de jad este o tehnică de masaj care utilizează pietre de jad încălzite sau reci pentru a [...]