Săritul corzii, beneficii multiple pentru organism

Săritul corzii

Un joc din copilărie poate fi exercițiul perfect pentru sănătatea inimii, a oaselor și pentru întărirea mușchilor. Săritul corzii este la fel de eficient ca alergarea, pentru că este un exercițiu cardio excelent, sau ca jogging-ul, pentru slăbit. De fapt, 15 minute de sărit coarda echivalează cu 30 de minute de jogging.

De ce să sari coarda?

Săritul cu coarda este o activitate perfectă pentru a avea grijă de inima ta, pentru a-ți îmbunătăți respirația și pentru a spori anduranța.

Cardio

Un avantaj al săritului corzii este că, practicat ca un sport regulat, acesta ajută la menținerea și tonifierea mușchilor inimii. Acest tip de antrenament cardio permite un control mai bun al ritmul cardiac, în timpul exercițiilor fizice cu intensitate progresivă. Îmbunătățind performanța cardiacă, se dezvoltă și abilitățile sportive, de aceea corda de sărit este inclusă în antrenamentele multor sportivi.

Respirație și rezistență

Un al doilea beneficiu al săritului corzii este că dezvoltă o respirație corectă și mărește rezistența respiratorie, cardiovasculară și musculară. Sărind coarda, crește capacitatea mușchilor, a respirației și a inimii de a efectua o activitate fizică intensă prelungită.

Oase puternice

Acest exercițiu ajută la fortifierea oaselor, prevenind osteoporoza. Săriturile repetate reduc și riscul fracturării în cazul unui traumatism minor.

Celulita

Un mai bun drenaj limfatic și o mai bună circulație sanguină ajută și la eliminarea aspectului de coajă de portocală și la reducerea celulitei.

Postura

Atunci când folosești corect coarda de sărit, postura corpului este corectată. De aceea aceste exerciții sunt recomandate în special pentru persoanele care țin umerii spre față sau care lucrează mult în poziția așezat. Durerile de spate sunt ameliorate prin fortifierea mușchilor spatelui. 

Echilibru și coordonare

Coordonarea mâini, ochi, picioare este îmbunătățită, la fel și echilibrul, atunci când faci sărituri cu coarda. Săriturile cu coarda sunt incluse în antrenamentele de tenis, baschet și box, acolo unde este nevoie de echilibru și coordonare rapidă a mâinilor și picioarelor.

Prevenție

Săritul corzii, ca și alte exerciții cardio reduc riscurile de hipertensiune arterială și atac de cord.

Antistres

Specialiștii spun că antrenamentul este și o modalitate bună de a avea grijă de sănătatea ta mintală și de a atenua efectele negative ale stresului cronic asupra vieții de zi cu zi.

Ce mușchi sunt folosiți atunci când sari coarda?

Coarda de sărit fortifică întregul corp, dar mușchiul numărul unu care este ajutat este mușchiul inimii. Un accent mare este pus pe mușchii părții inferioare a corpului. Abdominalii sunt, de asemenea, folosiți în timpul antrenamentelor cu coarda.

Brațele și umerii sunt mai puțin solicitate, dar pentru a schimba asta poți opta pentru o coardă cu greutate în mânere.

Este bine să sari coarda în fiecare zi?

Da, iar 15 minute pe zi sunt suficiente pentru a te menține în formă și pentru a obține rezultate cardio optime.

Cum să sari coarda?

Nu trebui să fii un specialist ca să sari coarda și nici nu e nevoie de un echipament complex. Cu toate acestea există anumite exerciții și garde de intensitate care pot îmbunătăți rezultatele.

Pasul de relaxare

Acesta este cel mai simplu exercițiu de săritură cu coarda. Sari alternând aterizarea pe piciorul drept și pe piciorul stâng. Îl poți folosi ca încălzire, la începerea antrenamentului, sau ca antrenament în sine.

Răsuciri

Sari peste frânghie cu ambele picioare, rotind pelvisul spre dreapta înainte de a ateriza în vârful picioarelor cu genunchii îndoiți. Apoi, spre stânga.

Alergare

Alergarea pe loc se face ridicând genunchiul fiecărui picior până la nivelul taliei, la fiecare săritură. Nu este un exercițiu pentru începători, dar și cei experimentați trebuie să facă 30 de secunde de sărituri, apoi 30 de secunde de recuperare.

Cum alegi coarda de sărit?

Cel mai important lucru este să alegi lungimea potrivită. Pune un picior în mijlocul frânghiei. Când tragi, mânerele trebuie să ajungă la nivelul umerilor.

Atenționări și contraindicații

Fă exerciții ușoare la începutul sesiunii. Crește treptat intensitatea și dificultatea. Pentru că săritul corzii ajută la fortifierea mușchilor și a perețolor vaselor de sânge, aceste exrciții sunt recomandate chiar și pentru persoanele care suferă de insuficiență venoasă și varice. Dar, durata și intensitatea trebuie reduse: de la 1 la 5 minute.

Cei care au dureri de spate și de articulații trebuie să fie precauți. Pentru persoanele sănătoase, în afară de febra musculară temporară, alte dureri nu sunt normale. Dacă acestea apar, asigură-te că porți încălțămintea potrivită, care să atenueze șocul asupra încheieturilor. Dacă persistă, cere sfatul unui medic.

Foto: pexels.com

Afectiuni

Ce este uterul retrovers: ce probleme de sănătate poate crea în organism

Un uter retrovers este o afecțiune comună care descrie modul în care uterul se află în pelvis. Un uter retrovers [...]

Sanatate

(P) Examinarea ochilor plăcută ca o joacă, la Kidoptik

Daca esti parinte si ai avut de-a face cel putin o data cu incercarea de-ati duce copilul la oftalmolog, probabil [...]

Lifestyle

tunsoare

Cum să te tunzi singură acasă. Trucuri de la profesioniști

Cu siguranță fiecare dintre noi știe cum să își facă cel mai bine meseria. Cei care lucrează mobila știu să [...]