Totul despre stretching. De ce este important să nu-l sari peste acest tip de exercițiu

stretching
Photo by Pexels

Dacă ai mers la sală până acum, ai auzit cu siguranţă vorbindu-se despre stretching, însă puţini sunt cei care ştiu ce este şi ce face acest tip de mişcare. În acest articol vei afla de ce e bine să faci stretching şi beneficiile pe care le aduce acesta în corpul tău. Dacă cercetăm mot-a-mot verbul to stretch înseamnă a întinde, iar cei mai mulţi indivizi care merg la sala de fitness consideră că pot sări peste acest tip de exerciţiu uşor anost, care cumva îţi pierde timp valoros din antrenament.

Stretching-ul este un tip de exerciţiu în care un muşchi, un grup muscular sau un tendon este întins în mod deliberat pentru a îmbunătăţi elasticitatea şi pentru a obţine un tonus muscular confortabil. Rezultatul este o senzație de control muscular crescut, flexibilitate și amploare de mișcare. Stretchingul este practicat şi terapeutic pentru a atenua crampele musculare, pentru a detensiona şi realizat în mod constant, acesta îmbunătăţeşte vizibil performanţele sportivilor, dar şi a celor novici în ale sportului.

stretching
Photo by Unsplash.com

Stretching-ul se execută în mod special la finalul antrenamentelor, însă se poate face şi imediat după încalzire pentru a pregăti începerea antrenamentului propriu-zis. Există mai multe tipuri de stretching: static, dinamic, balistic şi facilitatea neuromusculară prioceptivă. Fiecare tip de întindere are la bază transmiterea către sistemul nervos central a tututor informaţiilor despre sistemul muscular şi osos. Terminaţiile nervoase care adună aceste informaţii din corp se numesc proprioceptori adică percepţia individului asupra propriului corp şi a mişcării. Proprioceptorii detectează toate modificările de postură sau mişcare, de tensiune sau forţă din organism, iar în cazul stretchingului, în timp se dobândeşte o mai bună amplitudine articulară şi o flexibilitate ridicată.

Topul beneficiilor aduse de stretching

  • Eliberarea stresului muscular în urma exerciţiilor (evitarea contracturilor musculare dureroase)
  • Alinierea posturală realizată prin prelungirea muşchilor contractaţi care îndepărtează zone ale corpului de poziţia dorită
  • Scăderea riscului de accidentare
  • Reducerea durerilor musculare
  • Îmbunătăţirea flexibilităţii
  • Cresterea performanţelor sportive

Dacă există un adevăr universal despre stretching, este că ar trebui să-l facem cu toții. Aşa că data viitoare cănd vei merge să te antrenezi, nu uita de stretching. Adu-ţi aminte de beneficiile sale şi în timp vei avea rezultate mai bune, iar corpul va fi mult mai pregătit pentru antrenamente din ce în ce mai intense.

Afectiuni

obiceiuri nesanatoase dinti

8 obiceiuri care îți distrug dinții

Crezi că pentru a avea o dantură sănătoasă este de ajuns să te speli pe dinți și să folosești ața [...]

Familie

unghii

Ai un copil care își roade unghiile? Ce ascunde acest obicei și cum îl poți scăpa de el

Ai și tu un copil care își roade unghiile? Specialiștii spun că majoritatea copiilor cu vârste între 10 și 18 [...]

Familie

Maroc

10 locuri pe care trebuie să le vizitezi în 2020 dacă iubești mâncarea

Eater, un ghid online care oferă review-uri și știri despre industria restaurantelor, a creat de curând o listă cu orașele [...]