Cât de importante sunt fructele și legumele în dieta de toamnă

Struguri de mai multe culori
Există o mulțime de alegeri gustoase și hrănitoare de fructe și legume proaspete de sezon / Pixabay

Deseori ne referim la toamnă ca la un anotimp de tranziție. Acesta marchează sfârșitul verii și începutul iernii, trecerea de la temperaturi ridicate la cele mai scăzute, precum și la schimbări de dispoziție. Cum alimentația este sursa de bază a sănătății organismului, află cât de importante sunt fructele și legumele în dieta de toamnă.

Starea noastră de spirit se schimbă, avem mai puțin timp liber și devenim treptat copleșiți de toate îndatoririle și responsabilitățile. Undeva între toate aceste schimbări, alimentația vine să ne sprijine, ajutându-ne organismul să facă față noilor schimbări de mediu și temperatură.

Există o mulțime de alegeri gustoase și hrănitoare de fructe și legume proaspete de sezon, care aduc o mulțime de beneficii organismului uman.

Cât de importante sunt fructele și legumele în dieta de toamnă

Mâncarea sănătoasă și corectă în timpul toamnei este deosebit de importantă. Pe de o parte, va ajuta organismul să-și revină de la obiceiurile nu atât de sănătoase de vară. Pe de altă parte, îl va ajuta să se adapteze și să-și sporească apărarea pentru iarnă.

Unul dintre cele mai importante obiective ale unei diete de toamna este acela de a susține și de a spori funcția sistemului imunitar astfel încât să lupte împotriva virusurilor care apar în lunile de toamna și iarnă.

Toamna, organismul uman devine mai vulnerabil din cauza scăderii temperaturii. Prin urmare, este important să facem alegeri alimentare sănătoase și hrănitoare. Aportul adecvat de antioxidanți ajută la întărirea sistemului imunitar în mod natural. Astfel, ar trebui să ne îmbogățim dieta cu fructe și legume proaspete, de sezon, care sunt bogate în nutrienți și antioxidanți, luptă împotriva radicalilor liberi, întărind totodată apărarea organismului nostru.

De cele mai multe ori, antioxidanții conferă fructelor și legumelor culorile lor caracteristice (roșu, galben, portocaliu, verde, albastru și violet). Alimentele de culoare roșie furnizează licopen și polifenoli. Cantități mari de carotenoizi sunt prezente în fructele și legumele cu o culoare galbenă sau portocalie. Cele verzi sunt bogate în clorofilă și polifenoli, în timp ce cele care sunt albastre sau violet sunt bogate în antociani. Încorporând o varietate de culori în dieta noastră, putem asigura aportul tuturor antioxidanților esențiali.

Fructe și legume de sezon

În septembrie, găsim din belșug struguri, smochine, prune, pere, mere, ceapă roșie, roșii, cartofi, dovlecei, bame, nuci și fistic. În octombrie mâncăm struguri, rodii, mere, salată verde, morcovi, spanac, migdale și nuci, în timp ce în noiembrie vei găsi din abundență pere, mere, rodii, mandarine, portocale, lămâi, alune, castane și migdale.

Este întotdeauna o idee bună să ai la mesele principale o salată și o gustare cu fructe proaspete sau nuci. Făcând asta, te poți asigura că ai consumat zilnic cele 5 porții recomandate de fructe și legume, care asigură vitamine și fibre, hidratând și organismul.

În plus, e recomandat să adaugi întotdeauna puțin ulei de măsline în salate. Așa poți beneficia de așa-numitele vitamine „solubile în grăsimi”.

În cele din urmă, este important să consumi mese mici și dese. Mâncatul regulat te asigură că organismul primește suficientă energie și substanțe nutritive. El nu se va simți privat de ceea ce are nevoie. Prin urmare, poate să-și îndeplinească toate funcțiile în mod normal.

Dacă ai o hidratare optimă, apa reglează temperatura corpului, ajută la transportul și utilizarea vitaminelor solubile, elimină toxinele și substanțele reziduale din organism și hidratează pielea.

Pentru a scăpa de anxietate și stres, care ne copleșesc, poți include în rutina zilnică orice formă de activitate fizică. Combinarea unei alimentații echilibrate cu exerciții fizice duce la o bună sănătate fizică și psihică.

Sanatate

copil

Top 3 simptome de Covid-19 la copii. Strănutul și nasul nu sunt neapărat relevante

Mulți părinți se întreabă în caeastă perioadă, mai laes după reîntoarcerea în colectivitate dacă copiii au covid la primele semne [...]

Dieta si nutritie

Cum poți reduce pofta de mâncare. Trucuri care te pot ajuta să controlezi apetitul

Dacă te-ai întrebat cum poți reduce pofta de mâncare, răspunsul este simplu. Alimentele, suplimentele sau alte metode care împiedică o [...]

Noutati

zambet

Cum să ai și tu un zâmbet de vedetă

Toată lumea își dorește un zâmbet de vedetă, însă, nu toată lumea știe cum să îl obțină. Din acest motiv, [...]