Curmalele au o dulceață naturală și o aromă bogată pe care oamenii o adoră. Curmalele sunt fructe hrănitoare cu potențiale beneficii. Ai mai jos beneficiile curmalelor asupra organismului.
Cercetările au descoperit că aceste fructe ajută la menținerea sănătății creierului, a sistemului digestiv și a inimii. Curmalele sunt o sursă de antioxidanți care pot proteja împotriva bolilor și pot ajuta la ușurarea travaliului natural.
Află cum curmalele îți pot proteja sănătatea și care sunt modalitățile simple de a le încorpora în băuturi, mese, gustări și deserturi.
Unele dovezi sugerează că conținutul ridicat de polifenolici din curmale poate aduce beneficii sănătății inimii. Polifenolii sunt micronutrienți care apar în mod natural în plante. Cei din curmale ajută la creșterea colesterolului HDL („bun”) și la reducerea colesterolului total, care sunt factori de risc pentru boli de inimă.
Un studiu publicat în 2020 a testat efectele consumului de curmale asupra grăsimilor din sânge și indicelui glicemic. Cercetătorii au repartizat aleatoriu 100 de bărbați și femei cu diabet zaharat de tip 2 să mănânce trei curmale zilnic timp de 16 săptămâni sau deloc.
Persoanele care au mâncat curmale au avut o scădere semnificativă statistic a LDL („rău”) și a colesterolului total.
Reglarea zahărului din sânge este strâns legată de sănătatea inimii. Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 au un risc de două ori mai mare de boli de inimă.
O revizuire publicată în 2020 a analizat efectele datelor asupra travaliului și nașterii. De exemplu, cercetătorii au descoperit că consumul de curmale poate reduce perioada fazei active a travaliului. Atunci colul uterin, sau partea cea mai inferioară a uterului, se dilată de la șase la 10 milimetri. În timpul travaliului, colul uterin se dilată sau se extinde, permițând fătului să treacă prin vagin.
Curmalele pot îmbunătăți scorul Bishop, care măsoară cât de pregătit este colul uterin pentru travaliu. În schimb, cercetătorii au remarcat că datele nu afectează durata restului travaliului.
Trei curmale fără sâmburi asigură aproximativ 13% până la 19% din obiectivul zilnic de fibre. Fibrele susțin sănătatea digestivă prin reglarea mișcărilor intestinale. Experții recomandă ca femeile să consume 25 de grame de fibre pe zi, în timp ce bărbații 38 de grame.
Într-un studiu publicat în 2015, cercetătorii au atribuit aleatoriu bărbaților să mănânce șapte curmale pe zi sau un amestec de carbohidrați și zahăr timp de 21 de zile. După o perioadă de eliminare de 14 zile, grupurile s-au schimbat. Cercetătorii au descoperit că persoanele care au mâncat curmale și-au îmbunătățit frecvența mișcărilor intestinale.
Constipația poate afecta negativ nivelul de energie și confortul general.
Anumiți compuși protectori din curmale ajută la protejarea creierului. Un studiu publicat în 2016 a constatat că curmalele pot avea potențial terapeutic împotriva declinului cognitiv.
De exemplu, curmalele ar putea reduce riscul de apariție a bolii Alzheimer, o afecțiune de sănătate care afectează negativ capacitatea de a face sarcinile zilnice, memoria și abilitățile de gândire. Cercetările au descoperit că inflamația la nivelul creierului este o cauză majoră a bolii Alzheimer.
În timp, stresul oxidativ ar putea duce la inflamație cronică. În studiul din 2016, cercetătorii au remarcat că curmalele ajută la reducerea stresului oxidativ care duce la inflamație în creier.
Curmalele sunt bogate în antioxidanți care protejează sănătatea. Un studiu publicat în 2019 a constatat că antioxidanții naturali din curmale ajută la reducerea stresului oxidativ.
Stresul oxidativ apare atunci când există un dezechilibru al radicalilor liberi care dăunează celulelor și al capacității organismului de a contracara efectele lor nocive. Stresul oxidativ este un precursor al îmbătrânirii și leziunilor celulare care pot duce la boli.
Un studiu publicat în 2017 a arătat că curmalele conțin mulți antioxidanți, printre care: carotenoide, polifenoli, steroli, taninuri. Pe lângă reducerea stresului oxidant, acei antioxidanți au și proprietăți antifungice.
Conținutul de zahăr din curmale apare în mod natural deoarece sunt fructe întregi, neprocesate. De exemplu, datele nutriționale de pe un baton pot atesta zero grame de zahăr adăugat dacă este îndulcit numai cu curmale.
Experții sfătuiesc să limitezi aportul de zahăr adăugat. Unele dovezi sugerează că zahărul adăugat crește riscul de boli de inimă și obezitate.
Asociația Americană a Inimii (AHA) recomandă femeilor să nu consume mai mult de șase lingurițe de zahăr adăugat zilnic, ceea ce înseamnă 25 de grame.