Dovlecelul este o legumă bogată în nutrienți, fără amidon, care merită să fie luată în considerare atunci când faci lista de cumpărături. Află de mai jos care sunt beneficiile consumului de dovlecel asupra sănătății.
O porție de o cană de dovlecel oferă puțin mai puțin de 20% din valoarea zilnică a necesarului de vitamina C. Vitamina C este extrem de importantă pentru buna funcționare a organismului.
Aflați mai multe despre dovlecel, inclusiv conținutul său nutrițional, beneficiile și cum îl poți include în dieta zilnică din rândurile de mai jos.
Dovlecelul este extrem de popular primăvara și vara. Acesta este considerat botanic fruct, cu toate acestea, e gătit și savurat în mod obișnuit ca legumă.
O cană (124 de grame) de dovlecel tocat, crud conține următoarele vitamine și nutrienți:
De asemenea, conține aproximativ 324 de miligrame de potasiu, 47 de miligrame de fosfor, 22 de miligrame de magneziu, 22 de miligrame de vitamina C și 20 de miligrame de calciu.
Cantitatea zilnică recomandată de legume pentru adulți variază de la 2 căni și jumătate la 3 căni pentru femei și între 2 căni și jumătate până la 4 căni pentru bărbați.
O cană de dovlecel tocat, crud, conține doar 21 de calorii. Este considerat dens în nutrienți și bogat în nutrienți. Conține vitamine și substanțe nutritive în coaja sa. În loc să cureți dovlecelul, specialiștii spun că mai bine îl speli și îl folosești ca atare. Nu numai că coaja lui este plină de vitamina C și vitamina B6, dar oferă o sursă bună de fibre, care poate ajuta la digestia regulată și te poate menține sătul mai mult timp.
O varietate de cercetări indică beneficiile potențiale ale dovleceilor în prevenirea cancerului. Un jucător cheie în acest sens poate fi zeaxantina antioxidantă, care poate ajuta la prevenirea stresului oxidativ și, în mod secvenţial, poate ajuta la prevenirea posibilă a cancerului.
Alți antioxidanți care pot juca, de asemenea, un rol în prevenirea cancerului sunt fenolicii, carotenoizii, clorofilele și vitamina C. Ele contribuie la un risc scăzut de cancer de esofag, stomac, gât, faringe și laringe.
Dovlecelul conține și carotenoide, un alt tip de antioxidant, în special luteină și zeaxantina, care au fost asociate pozitiv cu sănătatea ochilor. Compușii antioxidanți zeaxantina și luteina din dovlecel pot duce la un risc redus de probleme oculare, cum ar fi cataracta și degenerescența maculară legată de vârstă.
Zeaxantina și luteina, împreună cu polifenolii, pot ajuta la reducerea inflamației. De asemenea, studiile arată că legumele din familia Cucurbitaceae posedă proprietăți biologice antiinflamatorii și au un efect terapeutic asupra inflamației.
Studiile arată că potasiul poate îmbunătăți starea minerală a oaselor și poate fi benefic pentru densitatea minerală osoasă. În plus, un aport mai mare de magneziu, găsit și în dovlecel, este asociat cu o densitate minerală osoasă mai mare, ceea ce indică un risc redus de fracturi osoase și osteoporoză. Un aport bun de calciu este, de asemenea, important pentru sănătatea oaselor. Dovlecelul conține o cantitate considerabilă de calciu.