Alimentele care pot duce la deshidratare. La ce să fii atentă vara

Un bol cu chipsuri
Deshidratarea severă poate fi cauzată de vărsături, diaree, febră mare și transpirație excesivă în timpul activității fizice intense / Pixabay

Corpul uman este format din 65 până la 75 la sută apă. Fără ea, organismul nu poate funcționa corect. Și cum vara temperaturile sunt ridicate, iar hidratarea este foarte importantă, află mai multe despre alimentele care pot duce la deshidratare și de ce e bine să le eviți.

Pierdem apă în fiecare zi prin transpirație, respirație și urină. Este esențial să bei suficientă apă în fiecare zi pentru a preveni deshidratarea, care apare atunci când corpul tău pierde mai multe lichide decât primește, lăsând celulele epuizate și incapabile să funcționeze corect.

Alimentele care pot duce la deshidratare

Pierderea de lichide depinde de nivelul de activitate fizică și de temperatura și umiditatea mediului înconjurător. Deshidratarea severă poate fi cauzată de vărsături, diaree, febră mare și transpirație excesivă în timpul activității fizice intense.

Ceea ce mulți oameni nu știu este că poți fi deshidratat cronic, mai ales pe măsură ce umiditatea și temperaturile cresc. Deshidratarea cronică te poate lăsa fără energie și poate fi responsabilă pentru simptome precum migrene și alte dureri cronice, insomnie, lipsă de claritate și concentrare mentală, anxietate și depresie.

Îți poate afecta chiar și sistemul imunitar, modificându-i capacitatea de a elimina toxinele din organism.

Bea suficientă apă pentru a avea o hidratare optimă. Cu toate acestea, lipsa aportului de apă nu este singura cauză a deshidratării cronice. Unele alimente, atunci când sunt consumate în exces, pot duce la deshidratare cronică.

Cafea

Cafeaua și ceaiul cu cofeină sunt diuretice care accelerează deshidratarea. Aceste efecte se văd atunci când aportul de cofeină depășește 500 de miligrame pe zi, adică aproximativ cinci căni de cafea. Cu toate acestea, dacă bei mai mult de două căni pe zi, ar trebui să crești totuși aportul de apă pentru a preveni dezechilibrul din cauza pierderii de lichide.

Alcool

Alcoolul este, de asemenea, un diuretic natural, motiv pentru care atunci când bei, ai nevoia să folosești frecvent toaleta. După o noapte de consumat alcool, ajungi să te deshidratezi, ceea ce poate explica durerea de cap de a doua zi. Alcoolul îți epuizează celulele de apă.

Sparanghel

Această legumă conține un aminoacid numit asparagină, care are efect diuretic. Se știe că sparanghelul modifică mirosul urinei, dar nu este la fel de cunoscut faptul că poate deshidrata. Consumul de sparanghel ca parte a unei diete sănătoase nu te va deshidrata, deoarece toate legumele au apa ca componentă principală.

Dar este important să ții cont de proprietățile diuretice ale sparanghelului. Alte legume care au și proprietăți diuretice sunt pătrunjelul, țelina și anghinarea.

Aport ridicat de proteine

Dacă ții o dietă bogată în proteine, poți ajunge să te deshidratezi cronic dacă nu crești aportul de apă. Organismul trebuie să folosească mai multă apă pentru a metaboliza azotul natural din proteine, iar celulele se pot epuiza. Acordă o atenție sporită mezelurilor, cum ar fi slănina sau șunca, nu numai datorită conținutului de proteine, ci și a sării suplimentare pe care o conțin.

Alimente sărate

Alimentele sărate măresc pierderile de lichide din organism. Apa este necesară pentru a elimina tot sodiul suplimentar prezent în mod natural în sare. Alimente precum sosul de soia, floricelele de porumb, cârnații și alimentele prăjite, care au un conținut ridicat de sare, trebuie consumate cu moderație. Acest lucru este deosebit de important dacă te confrunți cu situații în care căldura sau umiditatea sunt crescute, ai vărsături sau diaree, febră mare. Alte alimente care pot avea un conținut ridicat de sodiu sunt cele de tip fast-food. De asemenea, alimentele conservate sau congelate, condimente și sosuri pentru salate pot duce la deshidratare.

Băuturi zaharoase

O băutură cu zahăr poate părea răcoritoare la început. Cu toate acestea, băuturile cu conținut ridicat de zahăr pot crește pierderea de apă în organism. Băuturile dulci creează un mediu acid care poate afecta funcția enzimelor și poate scădea capacitatea de stocare a apei din organism, care este necesară pentru a metaboliza tot zahărul în plus.

Afectiuni

vitiligo

Vitiligo, boala petelor albe. Cauze, simptome și tratament

Vitiligo este o afecțiune care se mainfestă prin apariția unor pete decolorate la nivelul pielii, care pot afecta pe termen [...]

Dieta si nutritie

micul dejun

5 mâncăruri nesănătoase pe care ar trebui să le eviți la micul dejun

Micul dejun este prima masa a zilei, iar scopul său este de a oferi vitamine, minerale și fitonutrienți organismului. Dacă [...]

Interventii si terapii

Sfatul medicului ortoped: revizia protezei de genunchi – o intervenție complexă, dar obligatorie

Auzim din ce în ce mai des persoane în jurul nostru care optează pentru o proteză de genunchi, o intervenție [...]